In een rechtstreeks duel verslaat Martina Sáblíková haar concurrente Ireen Wüst op de 3.000 meter ANP

Martina Sábliková heeft voor het eerst dit seizoen een 3.000 meter gewonnen. In Thialf was de Tsjechische in een rechtstreeks gevecht nipt sneller dan Ireen Wüst. Carlijn Achtereekte staat voor het eerst dit seizoen op het podium. Zij pakte het brons.

Sábliková moest tijdens wereldbekerwedstrijden in Obihiro en Berlijn nog haar meerdere erkennen in Wüst, maar in Heerenveen troefde ze de olympisch kampioene af met 0,30: 4.02,84 om 4.03,14. Het verschil met Achtereekte, die in de eerste rit in actie kwam en lang de snelste tijd had staan, bedroeg uiteindelijk ruim drie seconden: 4.05,95.

De andere drie Nederlandsen stelden licht teleur. Marije Joling werd zevende (4.08,62), Carien Kleibeuker achtste (4.08,66) en Jorien Voorhuis negende (4.08,92).

WB Heerenveen: 3.000 meter (v) Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Het is even niet anders

Ireen Wüst na haar tweede plaats.

Wüst pakte voor het eerst dit seizoen geen goud op de 3.000 meter. Ze baalde er even van. Met name van haar start, die sneller had moeten zijn. "Dan is het gat om te overbruggen voor haar te groot. Al met al tweede plek... Het is even niet anders. Het was een goede race. De hoofdprijzen worden straks pas verdeeld."

Wüst besloot echter met: "Ik hoop wel dat ik dit weekend nog eens op het hoogste schavot sta."

Reactie Ireen Wüst

In de wereldbekerstand (gecombineerd 3.000 en 5.000 meter) bouwt Sábliková haar voorsprong op Wüst uit naar vijftig punten.

Vrijdag volgen nog de 500 meter (vrouwen en mannen) en de ploegachtervolging.

De top10 van de 3.000 meter NOS

STER reclame