Op 6 april kan gestemd over het associatieverdrag van de Europese Unie met Oekraïne. ANP

Vicepremier Asscher roept alle stemgerechtigden op te stemmen bij het referendum over het associatieverdrag van de Europese Unie met Oekraïne. Het referendum gaat ergens over, benadrukt Asscher op de wekelijkse persconferentie van de premier. "Bewaar uw stempas en maak gebruik van uw democratisch stemrecht."

Over twee en een halve week, op  6 april is het raadgevend referendum over het verdrag. Het kabinet is voor een associatieverdrag met Oekraïne, maar geeft geen geld uit aan een 'ja'-campagne. In het 323-pagina tellende associatieverdrag staan vooral afspraken over handel en het tot stand brengen van een vrijhandelszone. Maar er staan ook passages in over een toekomstige politieke samenwerking. Daarin zien de initiatiefnemers van het referendum het bewijs van het gebrek aan democratie in de Europese Unie.

Het kabinet ziet heel veel voordelen aan het verdrag en in betere samenwerking met Oekraïne. Asscher zegt dat het buurland van Rusland zal zich steeds meer op het westen gaat oriënteren. "Ook wordt er gewerkt aan meer onafhankelijke rechters, de bestrijding van corruptie en de gelijke behandeling van homo's en lesbo's."

De opkomst moet ten minste 30 procent zijn, anders is het referendum niet geldig. 

STER reclame