Donald Trump
NOS Nieuws

'De Republikeinse partij is knettergek geworden'

To Trump or not to Trump? Dat is de vraag die het Republikeinse kamp op dit moment bezighoudt in de race naar het Amerikaanse presidentschap. Het antwoord krijgen ze dinsdag op Super Tuesday, de belangrijkste dag van de voorverkiezingen. Daarna zal duidelijk zijn of Trump de Republikeinse kandidatuur in de wacht sleept.

De veelbesproken vastgoedmagnaat heeft al een grote voorsprong op zijn tegenkandidaten en gaat voorop in de peilingen. Niets lijkt hem te deren. Hoe politiek incorrecter zijn uitspraken, hoe populairder hij lijkt te worden.

Ook de talrijke incidenten tijdens zijn bijeenkomsten met Trump-supporters deren hem niet. Gisteravond liet Trump nog een man verwijderen die uit protest tegen Trump een shirt droeg met de tekst 'de Ku Klux Klan steunt Trump'.

Demonstrant: Ku Klux Klan steunt Trump

Het shirt is een verwijzing naar David Luke, een voormalig KKK-leider die kort daarvoor zijn steun voor Trump had uitgesproken. Ook draagt de man een gele ster met daarop de tekst 'Mexicans'. De man werd afgevoerd en uitgejouwd. Datzelfde lot was eerder ook een moslimvrouw toebedeeld die een shirt droeg met de tekst 'ik kom in vrede'.

Donald Trump zegt alle moslims in de VS te willen laten registreren en geen nieuwe moslims te willen toelaten in de VS. Over Mexicanen zegt Trump dat het criminelen, drugsdealers en verkrachters zijn. Hij wil een muur laten bouwen aan de Mexicaanse grens en die door Mexico zelf laten betalen.

Rubio opent de aanval

Trump krijgt in de media veel kritiek op zijn controversiële uitspraken. Maar zijn Republikeinse tegenkandidaten legden hem nauwelijks een strobreed in de weg. Totdat zijn tegenstander Marco Rubio, de lieveling van de Republikeinse partijtop, donderdag tijdens het laatste televisiedebat eindelijk besloot vol in de aanval te gaan.

Zonder het geld van zijn vader zou Trump nu horloges verkopen in Manhattan.

Marco Rubio

Rubio betichtte Trump onder meer van hypocrisie. Trump wil een muur bouwen om illegale immigratie tegen te gaan, maar huurde in het verleden wel illegale Poolse arbeiders in, aldus Rubio. Ook haalde Rubio de valse opleidingen aan die Trump voor duizenden dollars aanbood, maar die waardeloos bleken te zijn. En Trump zou nooit zijn waar hij nu is zonder het enorme vermogen van zijn vader.

Rubio's beste punchline was dat Trump telkens weer in herhaling viel. Iets waarmee de inmiddels uit de race gestapte kandidaat ​Chris Christie eerder Rubio zelf nog in de hoek zette. Door die mix van een gerichte aanval op Trump en zelfspot kreeg Rubio voor elkaar wat tot nog toe geen andere kandidaat is gelukt: een afgeblufte Donald Trump met zijn mond vol tanden.

Rubio en Trump: hard tegen hard

Het debat was nog maar het begin van het moddergooien. Op Twitter en in televisie-interviews gaan de twee elkaar verder te lijf. Over politiek beleid gaat het allemaal al lang niet meer. Het gevecht is volledig op de man. Zo noemt Rubio Trump "een oplichter", zou hij knoeien met zijn financiën en zegt hij dat Trump tijdens het debat in zijn broek zou hebben geplast.

Trump noemt Rubio in een reactie een "lichtgewicht" die als een "klein jongetje" op het podium staat en niet geschikt is voor het presidentschap. Ook noemt hij Rubio een leugenaar.

Met deze laatste aanval op Trump hoopt Rubio het tij te keren. Het is de vraag of het op tijd is. Trump heeft tot nu toe 81 gedelegeerden aan zich weten te binden, tegenover 17 voor zowel Rubio als Ted Cruz. Laatstgenoemde probeerde Trump ook aan te vallen tijdens het laatste debat, maar zijn pogingen sprongen minder in het oog dan die van Rubio.

Als de peilingen het bij het rechte eind hebben, gaat Trump er komende dinsdag met de zege vandoor. En als Trump Super Tuesday wint, kan de kandidatuur voor het presidentschap hem eigenlijk niet meer ontgaan, of er moeten heel gekke dingen gebeuren.

Het zou een nachtmerrie zijn voor de Republikeinse partijtop, die in Trump een gevaar ziet voor het uitdragen van het gedachtegoed van de partij. Trump zou geen echte conservatief zijn, maar een liberaal in schaapskleren. Prominente Republikeinen zien de naderende kandidatuur van Trump dan ook met lede ogen aan.

Mijn partij is 'batshit crazy' geworden.

Lindsay Graham, senator en voormalig kandidaat

De ordinaire scheldpartijen, de persoonlijke vetes en de vele incidenten rondom de Republikeinse voorverkiezingen zullen het imago van de partij verder geen goed doen. De kop boven dit artikel is dan ook geen citaat van een Democraat, maar van een Republikein zelf.

De Republikeinse senator Lindsay Graham, die zelf eerder al uit de race stapte nadat hij door Trump werd geschoffeerd, heeft geen goed woord over voor de koers van zijn partij.

Dat Donald Trump waarschijnlijk de nominatie in de wacht zal slepen, noemt hij batshit crazy. Dat hebben we vrij vertaald als 'knettergek', maar volgens de letterlijke vertaling kan het nog gekker. Vleermuizenpoep.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl