Roest: aan dit scenario had ik niet gedacht

Twintig jaar is hij. Patrick Roest. Eerstejaars senior en hij rijdt voor Lotto-Jumbo, de ploeg van Sven Kramer. Roest maakte dit seizoen zijn debuut in de wereldbeker en hij plaatste zich in Stavanger voor de WK allround. Wat een jaar, zou je zeggen. Maar dat laatste succes mag niet gevierd worden.

Nederland verloor namelijk door een te slechte klassering van Arjan Stroetinga een startbewijs voor de wereldkampioenschappen in Berlijn. Stroetinga kwam op de 5.000 meter ten val. Hij finishte wel, maar hij eindigde niet in de vereiste top-24. En dus moet Roest op de blaren zitten. 

Maar wat is dan het probleem? Roest was toch beter dan Douwe de Vries en Stroetinga in een klassement over de 1.500 en 5.000 meter? Klopt, maar Nederland moest dat derde startbewijs voor de WK allround eerst nog veiligstellen. Commentator Sebastiaan Timmerman legt uit hoe die regelgeving in elkaar zit.

Commentator Sebastiaan Timmerman legt uit waarom Nederland een plek kwijt is

Roest weet zichzelf niet een houding te geven. "Ik ben natuurlijk wel blij dat ik het klassement heb gewonnen. Heel even dacht ik: yes, ik ben geplaatst voor het WK. Maar Stroetinga is gevallen. Ik wist wel dat Nederland een startplek zou verliezen als iemand zou vallen of gediskwalificeerd zou worden, maar ik had niet aan dat scenario gedacht als iemand zou vallen en wel de rit zou uitrijden. Ik verwijt Arjan niets. Hij heeft de rit nog uitgereden, dus hij kon er niks aan doen."

Zijn coach Jac Orie is boos, al weet hij dat in gesprek met verslaggever Bert Maalderink knap te verbergen. "Het is heel vervelend. Hij rijdt een ontzettend goede wedstrijd en als je er dan zo naast valt, is dat heel jammer", begint Orie.

"De KNSB had misschien een vierde klassementsrijder moeten sturen. Dan moet je een specialist op een van de afstanden thuislaten. Van te voren had ik al aangegeven dat dit kan gebeuren. Het is de keuze die gemaakt is en dit is wat je nu krijgt. Het begint er gewoon mee dat een wereldbeker wordt gebruikt als plaatsingswedstrijd. Daar gaat het al mis", vindt Orie.

Toch is er nog een minieme kans dat Roest naar Berlijn mag. Er moeten dan eerst wel een paar afmeldingen zijn. Roest: "Dat zou heel vet zijn. Dat zou voor mij voor het eerst zijn, om bij de senioren mee te mogen doen op een WK."

STER reclame