Willem-Alexander en Máxima tijdens Koningsdag in Dordrecht
NOS Nieuws

Oranje Jaaroverzicht bij de NOS

Willem-Alexander is nu ruim 2,5 jaar koning. In het Oranje Jaaroverzicht blikt Astrid Kersseboom terug op hoe dit jaar voor hem en de andere Oranjes is verlopen. In 2015 laat Willem-Alexander zien dat hij zich behalve als joviale, volkse koning ook nadrukkelijk als inhoudelijke vorst wil laten kennen.

Hij bezoekt president Obama in het Witte Huis om hem te bedanken voor de inzet van de Amerikanen bij de bevrijding van Nederland, 70 jaar geleden.

In september spreekt koning Willem-Alexander in New York als eerste Nederlandse staatshoofd de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties toe, met de bedoeling een Nederlandse zetel in de VN-Veiligheidsraad dichterbij te brengen.

In Brussel bezoekt hij de belangrijkste instellingen van de Europese Unie en de koning gaat op staatsbezoek naar China, waar hij behoedzaam de kwestie van de mensenrechten benoemt. Vanuit China spreekt hij in een persgesprek zijn bezorgdheid uit over "de verharding in het vluchtelingendebat in Nederland".

NOS Oranje Jaaroverzicht

Op Koningsdag gaat de koning traditiegetrouw het land in, al is het dit jaar voor het eerst in 'nieuwe stijl'. Dordrecht valt de eer te beurt de koninklijke familie, inclusief de drie jonge prinsesjes, te ontvangen. Dit keer zonder oud-Hollandse spelletjes, maar met een Grande Parade van schepen.

Discussie

De koning neemt in juni afstand van de politieke onrust die ontstaat over de verwachte hoge kosten (60 miljoen euro) van de verbouwing van paleis Huis ten Bosch, waar hij op termijn met zijn gezin zal gaan wonen.

Willem-Alexander zegt dat hij "slechts gebruiker" is van het monumentale gebouw. "Het is dan ook aan de Staat om te beslissen wat ermee gebeurt. Wij hebben er geen invloed op."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl