Riechedly Bazoer

Ajax winterkampioen na moeizame zege op De Graafschap

Ajax mag zich in de eredivisie de winterkampioen noemen, ondanks een matige afsluiting van de eerste helft van de competitie. De Amsterdammers hadden thuis hun handen vol aan De Graafschap, maar versloegen de hekkensluiter toch met 2-1.

De Ajacieden leken met hun gedachten al bij de winterstop en moesten toezien hoe De Graafschap vanaf het begin soms brutaal aanviel. Toch kwam Ajax op 1-0 dankzij Arek Milik, die inkopte uit een vrije trap van Nemanja Gudelj.

Arek Milik kopt Ajax op voorsprong tegen De Graafschap

Verrassende gelijkmaker

Nog voor rust kreeg De Graafschap loon naar werken. Een schot van Youssef El Jebli werd geblokt door Jairo Riedewald, waarna de bal belandde voor de voeten van Kristopher Vida, die met een schuiver de gelijkmaker liet noteren.

In de tweede helft drong Ajax feller aan en kwamen er meer kansen voor de koploper. Doelman Hidde Jurjus hield zijn ploeg echter op de been bij inzetten van Anwar El Ghazi en bij het eerste balcontact van diens vervanger Vaclav Cerny.

Vida maakt de 1-1 van De Graafschap bij Ajax

De Graafschap ruikt stunt

Naarmate de tweede helft vorderde kwam een stunt dichterbij voor De Graafschap, dat nog nooit won in Amsterdam en er slechts twee keer gelijkspeelde (1-1 op 22 september 1996 en 20 september 1998).

Halverwege de tweede helft moesten de Doetinchemmers toch capituleren. Na een voorzet van Viktor Fischer kopte Robin Pröpper de bal in de richting van Riechedly Bazoer, die Jurjus met een fraaie volley kansloos liet.

Ajax verzuimde vervolgens meer afstand te nemen en zag De Graafschap nog een enkele keer gevaarlijk counteren. Het mocht doelman Jasper Cillessen dankbaar zijn dat hij alert was bij een schot van Vida.