NOS Schaatsen

Hvammen ziet Noorse schaatsen groeien

Hvammen ziet Noorse schaatsen groeien

Espen Aarnes Hvammen bezorgde Noorwegen dit weekend bij de wereldbeker in Berlijn de eerste podiumplaats op een sprintafstand sinds Ådne Søndrål. Hij werd tweede op de 500 meter. "Dat was twaalf jaar geleden", weet Hvammen over de podiumplek van Søndrål. "Dus er gebeuren dingen in de Noorse schaatssport."

Met die dingen doelt Hvammen op het feit dat het Noorse schaatsen uit een diep dal is gekropen en dat hij als Noor het sprinten onder de knie heeft. Dat is bijzonder, weet hij ook. "Er is duidelijk een sterke allroundtraditie in Noorwegen, maar het gaat tegenwoordig ook om individuele afstanden. Je moet presteren op elke afstand. Noren hechten waarde aan podiumplaatsen."

Trainerswissel

Coach Jarle Pedersen werd na de teleurstellende Spelen in Sotsji door de Noorse bond aan de kant geschoven. Hij werd vervangen door Sondre Skarli en dat pakt vooralsnog heel goed uit. "De sprintafstanden hadden weinig prioriteit. En de training voor de sprint was slecht. Maar nu zijn we weer op de weg naar boven, ook als team", zegt Hvammen, die ook zijn ploeggenoten Ida Njåtun en Sverre Lunde Pedersen goed ziet presteren.

Over zijn eigen prestatie is Hvammen erg tevreden. Een bevestiging dat hij ook kan winnen. "Heel mooi. Ik ben erg tevreden. Ik wist dat 't kon. Op de sprint zijn de verschillen klein. Of er een nieuwe Noorse sprintster is opgestaan? Ik hoop het. Ik heb laten zien dat ik het kan, want 35 blank is ongelooflijk goed."

Wereldbeker Berlijn: tweede 500 meter mannen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl