Henk Kraayenhof: Höppner bedacht dopingsysteem en nam zelf de tests af EPA

De man die het dopingsysteem in de DDR bedacht, nam zelf de controles af bij de sporters en zorgde ervoor dat de uitslagen nooit openbaar werden. Dat zei atletiektrainer Henk Kraaijenhof zaterdagmiddag in het Sportforum bij NOS Langs de Lijn over Manfred Höppner. "De godfather van het hele dopingsysteem", aldus Kraaijenhof.

Kraaijenhof, al dertig jaar actief als atletiekcoach, weet dat al sinds 1981. "Toen vertelden de coaches uit de DDR me al dat ze zich geen zorgen hoefden te maken, omdat hun bestuurders de tests wegmoffelden."

'Deze situatie is cynisch'

"Bij de Europese jeugdkampioenschappen atletiek in 1981 in Utrecht was Manfred Höppner degene die de sporters controleerde. Ik zag hem lopen met een tasje met de tests daarin. Wat denk je dat daarmee gebeurde?", doelt Kraaijenhof erop dat die stalen het dopinglab nooit bereikten voor onafhankelijk onderzoek.

Voorwaardelijke gevangenisstraf

"Höppner heeft zelfs nog een medaille van het IOC gekregen voor zijn verdiensten voor de sport, dat is natuurlijk heel cynisch." Al werd Höppner in 2000 ook veroordeeld. Hij kreeg een voorwaardelijke gevangenisstraf van achttien maanden, omdat hij schuldig werd bevonden aan het aanbrengen van lichamelijk letsel bij twintig sporters uit de DDR.

Oost-Duitse coaches: we maken ons geen zorgen, de bestuurders moffelen deze tests wel weg

Henk Kraaijenhof

"Maar wat kan je bewijzen", zegt Kraayenhof. "Je wordt uitgelachen, bespot, en verketterd. Als je maar genoeg vrienden hebt of als de belangen groot genoeg zijn, kun je er jarenlang mee weg komen. Als eenling begin je daar niks tegen", aldus de atletiektrainer.

STER reclame