ANP

Bij de aanslagen in Parijs zijn 129 mensen omgekomen. Dat aantal zal nog stijgen, heeft de openbaar aanklager gezegd op een persconferentie. 352 mensen raakten gewond. 99 van hen verkeren in kritieke toestand. 

Alleen al in de concertzaal Bataclan zijn 89 mensen gedood. De terroristen noemden Syrië en Irak tijdens hun aanslag. 

Openbaar aanklager Molins zei verder dat zeven aanvallers zijn gedood. De terroristen hadden drie teams gevormd, die hun zes aanslagen met elkaar hadden afgestemd. Ze droegen alle zeven kalasjnikovs en bomgordels met precies hetzelfde type explosieven.

Een van de aanvallers van Bataclan was een man van 29. Hij werd sinds 2010 in de gaten gehouden door de veiligheidsdiensten omdat hij radicaliseerde. Hij is meerdere keren voor kleine vergrijpen in aanraking gekomen met de politie, maar heeft nooit gevangen gezeten. Volgens Franse media heette de man Ismaël M. en woonde hij in Chartres. 

Ook circuleert de naam Abbdulakbak B. als een van de terroristen in Bataclan. Hij zou via het Griekse eiland Leros Europa zijn binnengekomen.

België

Er is ook een verband met buurland België. Twee verdachte auto's in Parijs hadden Belgische kentekens. Vanochtend zijn bij een controle bij de Frans-Belgische grens drie mannen aangehouden. Een van hen was de huurder van de auto die bij Bataclan is aangetroffen. Vanmiddag zijn in Brussel ook drie verdachten opgepakt

Onder de dodelijke slachtoffers zijn zeker vijf buitenlanders: twee Belgen, een Portugees, een Spanjaard en een Brit.

STER reclame