Ted-Jan Bloemen zette in de rit voor Kramer-Bergsma het wereldrecord op zijn naam Pro Shots

Sven Kramer is zijn wereldrecord op de 10.000 meter kwijt. Bij de wereldbekerwedstrijden in het Amerikaanse Salt Lake City heeft Ted-Jan Bloemen de mondiale toptijd verpulverd. 

Bloemen, die tegenwoordig voor Canada uitkomt, reed met 12.36,30 het dik acht jaar oude record van Kramer (12.41,69) uit de boeken. De in Gouda geboren rijder deed dat in de voorlaatste rit.

Na Bloemen kwamen de twee favorieten op het ijs. Kramer trad aan tegen Jorrit Bergsma, die snel van start ging en eventjes onder het schema van Bloemen reed. Het verschil met Kramer werd groter en die strijd was al snel geen strijd meer. Maar halverwege de race leek Bergsma te verstijven en hij liet Kramer weer in de buurt komen. 

Kramer wint zijn rit wel

Twee ronden voor het einde kwam Kramer zelfs op kop, maar het was toen al duidelijk dat hij niet onder de tijd van Bloemen ging duiken. Kramer kon ook niet onder het oude wereldrecord duiken, maar finishte wel in de derde tijd ooit: 12.44,26. Bergsma kwam acht seconden later met pijn en moeite over de eindstreep (12.53,99).

De ontlading was groot bij Bloemen. Dat hij in vorm was, bleek een aantal weken geleden al. Hij reed onlangs 12.52,68 tijdens een trainingswedstrijd in Calgary. En hij stak niet onder stoelen of banken dat hij in Salt Lake City stoute plannen had op de 10.000 meter. Dat bewees hij overduidelijk.

Het podium op de 10 kilometer Pro Shots

Kooiman snel in Enschede, stelt teleur in Salt Lake City

Erik Jan Kooiman versloeg bij de selectiewedstrijden in Enschede Bergsma en Kramer, maar op het ijs van Salt Lake City ging het minder voortvarend. In de rit tegen Peter Michael ging hij weg op het schema van het wereldrecord, maar al snel kreeg Kooiman in de gaten dat hij die tijd nooit ging halen. 

Hij verloor verrassend van de Nieuw-Zeelander Michael, die op het laatste rechte stuk voorbij Kooiman snelde. Michael noteerde 12.58,07 en Kooiman moest het doen met 12.58,24.

Derde tijd ooit in de B-groep

Nadat de rust in de hal was wedergekeerd, was het ook nog tijd voor de B-groep 10.000 meter. Daarin snelde Bob de Vries met 12.43,61 naar de tweede tijd van de dag en de derde tijd ooit. 

Uitslag 10.000 meter NOS

STER reclame