Mark M. is overgeplaatst naar een militaire gevangenis Facebook

Politiemol Mark M. is overgeplaatst van een gewone gevangenis naar het militaire detentiecentrum in Stroe. Dat heeft zijn advocaat Jan-Hein Kuijpers bevestigd. De reden voor de overplaatsing vanuit het huis van bewaring in Sittard, gisteren, zou de veiligheid van M. zijn.

Het Openbaar Ministerie in Den Bosch wil niets zeggen over de overplaatsing van M. en verwijst door naar het ministerie van Veiligheid en Justitie. Een woordvoerder van het ministerie zegt niet in te kunnen gaan op individuele gevallen.

Veiligheid

In het militaire detentiecentrum zitten normaal gesproken alleen militairen vast. De kans dat M. daar in aanraking komt met criminelen is een stuk kleiner dan in een reguliere gevangenis.

M. werd 29 september aangehouden op verdenking van het doorspelen van geheime informatie aan criminelen. Hij had toegang tot uiterst vertrouwelijke informatie. Hij had aanvankelijk een vertrouwensfunctie, maar werd daarvan afgehaald omdat hij niet door de screening van de inlichtingendienst AIVD kwam.

Rotte appel

Daarbij werd echter vergeten zijn inlog-autorisatie in te trekken, zodat hij toegang bleef houden tot vertrouwelijke informatie over bijvoorbeeld lopende strafrechtelijke onderzoeken. Die situatie duurde vier jaar.

Het gaat om een van de grootste lekken van politie-informatie in de afgelopen jaren. Hoe groot de schade is voor onderzoeken naar criminelen is nog onduidelijk, maar korpschef Gerard Bouman van de Nationale Politie noemde M. onlangs "de rotste appel sinds tijden". 

STER reclame