Jeffrey Wammes bereidt zich voor op de WK ANP

Na de geslaagde missie van de Nederlandse turnsters is het vandaag de beurt aan de mannen om een gooi te doen naar een ticket voor de Olympische Spelen. De ambities zijn groot in Glasgow, waar Oranje op de WK in de topacht van het landenklassement moet eindigen om zich rechtstreeks voor Rio te plaatsen.

Een van de vaste waarden in de ploeg is Jeffrey Wammes. Met zijn 28 jaar is hij een routinier met vele EK’s en WK’s achter zijn naam. Richtte Wammes zich in het verleden vooral op individueel succes, in Glasgow stelt hij zich volledig in dienst van het team.

Meer toestellen betekent meer doelen voor Wammes

En dus ligt de focus voor Wammes niet op zijn specialismen sprong, vloer en rek. In Glasgow turnt hij een volledige meerkamp.

“Eigenlijk dacht ik een paar jaar geleden: de meerkamp laat ik schieten. Je wordt toch ouder en om dan de meerkamp te blijven doen, is best zwaar voor je lichaam. Maar uiteindelijk heb ik toch besloten het weer te gaan doen om kans te maken op een plaats in het team. Gelukkig heb ik die keus gemaakt, want het gaat nu weer heel goed.”

Daarmee is Wammes een belangrijke schakel in het team van bondscoach Mitch Fenner. Al weet de turner dat hij zijn individuele kansen op WK-succes verkleint. “Als je maar twee of drie toestellen doet, verwacht je veel meer van jezelf. Maar nu je alle toestellen doet, en ziet hoe ver het team kan komen, zijn er weer andere doelen.”

Olympische droom

Eén doel in het bijzonder: olympische kwalificatie met het mannenteam. Het liefst rechtstreeks via een topachtklassering in Glasgow. ‘Rio through the frontdoor’, zoals coach Fenner dat noemt. Voor Wammes zou daarmee een wens uitkomen. De Spelen ontbreken nog op zijn palmares. Pogingen om zich te plaatsen voor Peking 2008 en Londen 2012 mislukten.

“Het is de droom van elke sporter om op de Spelen te staan. Dus dat dat nog niet is gelukt, net als bij Yuri van Gelder, is wel een ding. Je wilt daar hebben gestaan om je carrière af te maken. Dan heb je alles meegemaakt. Het zal altijd een gat blijven als je er niet hebt gestaan.”

Jeffrey Wammes wint in 2014 het SBS6-programma Sterren Springen ANP

Daarom ligt de focus bij Wammes nu volledig op de topsport. Vorig jaar was hij een graag geziene gast in televisieprogramma’s als ‘Sterren springen’. Maar zijn tv-aspiraties heeft de turner dit jaar op een laag pitje gezet. 

“Vorig jaar wilde ik graag eens zien wat er buiten het turnen nog is. Dat beviel me goed. Nu weet ik wat er daarnaast is en ik vond het ook weer fijn om me deze zomer volledig op het trainen te focussen. Je kent je ritme, alles wat je moet doen, vaste routine.”

Cirque du Soleil 

Tot aan Rio zal Wammes zich in ieder geval richten op het turnen. Of het daarna gedaan is met zijn topsportcarrière weet hij nog niet. “Misschien ga ik het daarna per jaar bekijken, of per half jaar. En niet meer vier jaar vooruit denken, zoals ik in het verleden wel deed.”

Zijn uitstapjes naar de wereld van het amusement hebben Wammes wel duidelijk gemaakt welke richting hij na het turnen op zou kunnen. “Het lijkt me gaaf om zoiets als Cirque du Soleil te doen. Je hebt ook veel shows in Macau in China. Niet tot mijn veertigste of vijftigste. Misschien een paar jaar zolang mijn lichaam nog fit is. Dat lijkt me een hele gave ervaring.”

STER reclame