
Koenders: natuurlijk komen mensenrechten aan de orde in China
Minister Koenders van Buitenlandse Zaken noemt het "vanzelfsprekend" dat het staatsbezoek van koning Willem-Alexander aan China zal worden aangegrepen om de mensenrechten in dat land aan de orde te stellen. Koenders schrijft dat in een persverklaring die uitkomt op de dag dat Amnesty Nederland een oproep doet aan de koning om publiekelijk aandacht te vragen voor de mensenrechten.
Volgens Koenders zijn er begin deze maand gesprekken geweest met China over het beschermen van de mensenrechten. Dat gebeurde tijdens een tweedaags overleg in Den Haag en Amsterdam. Daar werd volgens de minister open en kritisch gesproken over de situatie in beide landen.
"De brede relatie die Nederland en China hebben, biedt de mogelijkheid om uitgebreid en openhartig over dit soort onderwerpen te spreken", schrijft Koenders. Ook tijdens zijn bezoek aan Peking afgelopen juni sprak Koenders met zijn ambtgenoot Wang Yi over mensenrechten.
Staatsbezoek
Volgende week reizen koning Willem-Alexander en koningin Máxima naar China. Minister Koenders is daar ook bij aanwezig. Hoe de mensenrechten tijdens het bezoek aan de orde komen, is niet duidelijk.
Parallel aan het bezoek is er een grote handelsmissie met ongeveer 200 bedrijven. Ook de staatssecretarissen Van Rijn van Volksgezondheid en Dijksma van Economische Zaken reizen mee.
- liveblog
'Straks geen winkelafspraak meer nodig' • Grapperhaus: afgelasten festival verstandig
Het belangrijkste coronanieuws uit binnen- en buitenland van maandag 19 april.
Zalm, Wijn en Vogelzang: de verdachten in de ABN Amro-witwaszaak
Vanochtend werd bekend dat de zaak een schikking heeft getroffen met het Openbaar Ministerie. Drie - soms prominente - oud-bestuurders zijn persoonlijk verdachte.
Wordt deze 40-jarige 'groene' politica Duitslands nieuwe bondskanselier?
Het is voor het eerst in de geschiedenis van de partij dat de Groenen iemand voor deze post naar voren schuiven.