AZ wacht tegen FC Twente lang op beloning

• ANP
    AZ-aanvaller Vincent Janssen wordt belaagd door FC Twente-verdedigr Bruno Uvini
  • ANP
    Vincent Janssen had met zijn eerste eredivisiedoelpunten een groot aandeel in de 3-1 zege op FC Twente
  • ANP
    De jarige AZ-trainer John van den Brom ontvangt voor het duel met FC Twente de felicitaties van mascottes Berrie en Herrie

AZ heeft in eigen huis een verdiende 3-1 overwinning op FC Twente geboekt. Na een reeks gemiste kansen sloeg spits Vincent Janssen in het laatste half uur twee keer toe, zijn eerste doelpunten in de eredivisie.

Na een van beide kanten wel erg behoedzame opening probeerden de bezoekers even het initiatief te nemen. Het had weinig om het lijf en al snel ging er van AZ veel meer dreiging uit.

De eerste gevaarlijke momenten kwamen op naam van Janssen. De aanvaller zocht, eerst vanaf links en even later vanaf rechts, de korte hoek. Beide keren miste zijn inzet het venijn om de 18-jarige doelman Joël Drommel te verontrusten.

Na een half uur spelen kregen de bezoekers binnen korte tijd zelfs vier mogelijkheden op rij. Dabney dos Santos was in een snelle break te zelfzuchtig. Net als Janssen probeerde hij het even later veel te mooi te doen. Janssen ramde de bal daarna nog in het zijnet en ook een vlammend schot van Muamer Tankovic werd door Drommel over de lat gewerkt.

Hetzelfde stramien

Vlak na de rust talmde Jari Oosterwijk bij de eerste mogelijkheid voor FC Twente, maar de beste kansen bleven voor AZ. Die waren niet besteed aan Dos Santos, Markus Henriksen en Mattias Johansson.

In de 64ste minuut zorgde Janssen voor een trendbreuk. Op aangeven van Joris van Overeem maakte hij van dichtbij dan toch eindelijk zijn eerste competitietreffer voor de Alkmaarders.

De spits, bevrijd van een loden last, maakte even later ook zijn, en AZ's, tweede. Drommel had geen antwoord op Janssens achterwaartse kopbal.

Beauty Ziyech

Ook invaller Guus Hupperts schudde nog wat frustratie van zich af. Naar het voorbeeld van Arjen Robben sneed hij van rechts naar binnen om de bal prachtig in de linkerhoek te deponeren.

De bezoekers stonden erbij en keken ernaar. Tot tien minuten voor tijd, toen Hakim Ziyech, die verder de hele wedstrijd ongevaarlijk was, zijn fabuleuze traptechniek demonstreerde. Het schot vloog in de kruising: 3-1.