De finish van de 200 meter op de Olympische Spelen in Peking. Usain Bolt (baan 5) wint, Churandy Martina (baan 7) loopt naar de tweede plaats EPA

Verlost van de boze droom die hem sinds de Olympische Spelen 2008 lang achtervolgde, staat Churandy Martina vandaag aan de start van de halve finales van de 200 meter bij de WK atletiek in Peking.

"Het zit wel goed. Alles moet nu gewoon beter gaan dan toen", zegt Martina aan de vooravond van de race die in zijn geval iets wegheeft van een revanche. Met NOS-verslaggever Jeroen Stekelenburg kijkt Martina terug op de periode van zeven jaar geleden waarin hij de harten stal van de Nederlandse sportliefhebbers, maar waarin hij tevens een bijna traumatische ervaring opliep.

Voetfout

Martina, toen nog lopend onder de vlag van de Nederlandse Antillen, leek destijds in Peking op de 200 meter achter de ongenaakbare Usain Bolt het zilver te grijpen, maar moest in de uren na de race tot zijn ontzetting vaststellen dat een marginale 'voetfout' hem van de eeuwige roem beroofde.

Hoe Churandy Martina zijn olympisch zilver verloor

De Amerikanen protesteerden

In de minuten na de race was er niets aan de hand. Terwijl Bolt na de race zijn kunstjes deed voor de wereldpers en Martina met een grote grijns zijn ereronde liep, gebeurde er van alles. 

De Amerikaan Wallace Spearmon, die als derde finishte, werd al snel gediskwalificeerd omdat hij over de witte lijn had gelopen. Tot grote woede van het Amerikaanse kamp, dat daarna de beelden van de race uitvoerig ging bestuderen. 

Voor één keer een sombere Martina

Pas veel later volgde het slechte nieuws voor Martina. Ook hij had met zijn voet de witte lijn geraakt, zo oordeelde de jury. "Ik denk persoonlijk dat de jury het niet had gezien als de Amerikanen geen protest hadden ingediend", zei de manager van Martina, Caroline Feith, die avond.

Om 1 uur 's nachts was Feith degene die Martina het slechte nieuws vertelde, onder een rij bomen naast het atletiekstadion in Peking. Daarna stortte de atleet even in; tot nu toe het enige moment waarop het publiek een sombere Martina heeft gezien.

Nu moet het beter gaan

Inmiddels heeft Martina de gebeurtenissen verwerkt. "Ik ben hier twee jaar geleden ook alweer geweest. Het zit wel goed. Ik heb die dag alles gedaan wat ik kon doen. Dit was het resultaat en ik ben gewoon doorgegaan. Nu moet alles altijd beter gaan dan in die tijd", zegt Martina.

Martina won en verloor in Peking dus zilver. Maar hij kreeg de medaille ook weer terug. De Amerikaan Shawn Crawford, de officiële winnaar van het zilver, liet de plak een week later in zijn hotel bezorgen. Maar daar zat de Antilliaan inmiddels niet meer op te wachten. 

"Ik geef hem wel aan de meisjes die het hotel schoonmaken. Misschien hebben zij er wat aan", zou hij toen gezegd hebben.

STER reclame