Vreugde bij de Nederlandse waterpolosters en bondscoach Arno Havenga na het bereiken van de finale bij de WK in Kazan

Nederlandse waterpolosters in WK-finale na thriller

De Nederlandse waterpolosters zijn voor het eerst sinds 1998 doorgedrongen tot de finale van de WK. De ploeg van bondscoach Arno Havenga verspeelde in Kazan tegen Italië een 5-1 voorsprong, maar won alsnog na veertien strafworpen.

Grote Megens-show

In de keiharde en bij vlagen gemene wedstrijd tegen aartsrivaal Italië kwam Nederland aanvankelijk goed weg toen Roberta Bianconi een strafworp miste. Een minuut later scoorde Sabrina van der Sloot wel.

In het vervolg van de eerste helft was het de grote Maud Megens-show. De 19-jarige speelster blonk uit met vier treffers, de ene nog mooier dan de andere. Hoogtepunt was een prachtige backhand, waarmee ze de Italiaanse keepster het nakijken gaf. Dezelfde actie waar haar moeder, oud-wereldkampioene Patricia Libregts, patent op had.

Maud Megens tekent voor de 5-1 in de halve finales van de WK in Kazan tegen Italië

Oranje laat Italië terugkomen

Ook de 18-jarige keepster Laura Aarts speelde subliem. Pas bij het vijftiende Italiaanse schot moest ze buigen, maar verder dan 5-1 bij rust en 5-2 na de derde periode kwam de ervaren Italiaanse ploeg niet.

In de tweede helft haperde de aanval van Oranje en in het vierde kwart knokte Italië zich zowaar terug naar 5-5.

Uitblinkster Laura Aarts brengt redding in de halve finales van de WK tegen Italië

Aarts beslissend

In de zinderende penaltyreeks misten Megens en Dagmar Genee, maar dat werd Oranje niet fataal. Dat was vooral te danken aan doelvrouw Aarts, die met drie reddingen Nederland naar de finale hielp.

Die finale wordt een reprise van de olympische finale van Peking in 2008. De ploeg van bondscoach Robin van Galen boekte destijds het grootste Nederlandse waterpolosucces in de recente geschiedenis door de Verenigde Staten met 9-8 te verslaan.

De Nederlandse bank springt op nadat Laura Aarts de beslissende strafworp van Italië heeft gekeerd