NOS Sport

Waterpolosters stunten met bereiken halve finales WK

Waterpolosters voor het eerst in 17 jaar naar halve finale WK

De Nederlandse waterpolosters hebben in Kazan ten koste van Rusland voor het eerst in zeventien jaar de halve finales van de WK bereikt. De ploeg van coach Arno Havenga won met 10-9 (4-1, 3-4, 1-2, 2-2) van de drievoudig Europees kampioen, die op WK's vier keer brons veroverde. Nederland stuit woensdag in de halve finales op Italië.

Oranje had vorige maand Rusland in een oefentoernooi in het Italiaanse Siracusa ook al verslagen (15-9), maar de laatste zege op een EK of WK dateerde van 1999. Dat jaar werd in de halve finales van de EK met 8-7 gewonnen.

Een jaar eerder stond Oranje bij een WK voor het laatst in de halve eindstrijd. Daarin werd met 7-5 van de Russinnen gewonnen, waarna Nederland zilver bemachtigde.

IJzersterk

Nederland begon ijzersterk en leidde na de eerste periode dankzij twee goals van Maud Megens en Lieke Klaassen én solide keepen van de pas 18-jarige Laura Aarts met 4-1.

Oranje kwam in de tweede periode op 5-1 (Sabrina van der Sloot) en 6-2 (Marloes Nijhuis), maar het gastland richtte zich op en wist de marge tot twee te verkleinen (6-4). Yasemin Smit zorgde nog voor 7-4, waarna Rusland het laatste woord had in de periode: 7-5.

De Russinnen kwamen in de derde periode op 7-7, maar Klaassen zorgde er toch nog voor dat met 8-7 werd afgesloten. In de zinderende laatste periode scoorden Megens, via een break in een ondertalsituatie, en Van der Sloot, die een penalty benutte.

Rusland kwam nog terug tot 9-8 en 10-9, maar Oranje hield knap stand, onder meer dankzij Megens die met een interceptie in de slotminuut de opponent van een laatste aanval afhield.

Bij de laatste vier stuiten de Nederlandse vrouwen woensdag op Italië dat Griekenland met 9-6 aftroefde. Vorig jaar hield Oranje de Azzurri nog uit de finale van het EK, waar Spanje uiteindelijk met de titel aan de haal ging.

De andere halve eindstrijd in Kazan gaat tussen Verenigde Staten en Australië.

Waterpolosters winnen na spannende slotfase

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl