Novak Djokovic pakte tegen Roger Federer zijn derde Wimbledontitel AFP

Novak Djokovic heeft zijn titel op Wimbledon geprolongeerd. De Serviër klopte in de finale op het Londense gras zevenvoudig toernooiwinnaar Roger Federer in vier sets: 7-6 (7-1), 6-7 (10-12), 6-4, 6-3.

Het is voor de 28-jarige nummer één van de wereld zijn derde kampioenschap op Wimbledon en zijn negende grandslamtitel in totaal.

Wimbledon 2015: Djokovic-Federer Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Vorig jaar had Djokovic vijf sets nodig om de Zwitser, die destijds bij 2-5 in de vierde set een matchpoint wegwerkte, op de knieën te krijgen. En na de masterclass van Federer in zijn halve finale tegen Andy Murray, de kampioen van 2013, werd van de finale opnieuw veel verwacht. 

Die verwachtingen werden vooral in de eerste twee sets waargemaakt. De nummers één en twee van de wereld heersten in hun servicegames en vochten voor elk punt.

Ontsnappingskunstenaar

Bij 3-2 in de eerste brak Federer Djokovic zowaar op love, maar erg lang kon hij niet genieten van dat voordeeltje: de Serviër brak meteen terug; het was pas de tweede keer dit toernooi dat de Zwitser een opslaggame verloor. 

Bij 6-5 kreeg Federer twee setpoints, maar ontsnappingskunstenaar Djokovic werkte ze geholpen door een voortreffelijke eerste service allebei weg. Federer was even de kluts kwijt. Opeens maakte hij fouten en Djokovic pakte de tiebreak met ruime cijfers: 7-1. 

Adembenemend

Ook in de tweede set liet Djokovic op de moeilijke momenten zijn beste tennis zien. Drie breakpoints kreeg hij tegen, maar telkens ontsnapte hij. Federer kon er echter ook wat van: op 4-5 overleefde hij een setpoint en in de adembenemende tiebreak overleefde hij er zelfs zes. Op zijn tweede setpoint sloeg hij zelf wel toe.

In de openingsgame van de derde set serveerde Federer zich nog vanuit 15-40 uit de problemen, maar zijn volgende opslaggame gaf hij met een afzwaaier - een makkelijke forehand die desalniettemin achter de baseline belandde - uit handen. 

Regenbui

Djokovic voerde vervolgens duidelijk de regie en met een lovegame op eigen service trok de Serviër de set, die korte tijd onderbroken was geweest vanwege een regenbui, naar zich toe. 

Ook in de vierde set ging het allemaal net iets minder soepel bij Federer. Zijn opslag liet hem te vaak in de steek en na een break op 2-2 sloeg Djokovic, die op zijn beurt zijn hoge niveau wél vasthield, op 5-3 op zijn eerste matchpoint toe.

STER reclame