Nouchka Fontijn was niet zo nerveus voor haar partij tegen Kateryna Sjambir ANP Pro Shots

Op de twaalfde dag van de Europese Spelen komen in Bakoe slechts twee Nederlanders in actie. Nouchka Fontijn gaat in het bokstoernooi proberen de finale in de klasse tot 75 kilogram te halen en schermer Bas Verwijlen hoopt op een medaille in het degentoernooi.

De 31-jarige Verwijlen is een van de ervaren krachten binnen de Nederlandse equipe in Bakoe. In 2011 had de degenschermer zijn topjaar met een zilveren medaille op de Europese en de wereldkampioenschappen. Hij was twee keer van de partij op de Olympische Spelen. In Peking werd hij achtste, in Londen strandde hij in de achtste finales. 

Uitpakken in Bakoe

Verwijlen is dus wel wat gewend, maar kijkt toch uit naar de Europese Spelen. "Ik denk dat het een mix is van een Universiade en de Olympisch Spelen. Daar heb ik gelukkig al een paar keer aan mee mogen doen", zegt de schermer. "Het is natuurlijk heel speciaal omdat het de eerste keer is, dus ze pakken heel erg uit in Azerbeidzjan. Ik hoop dat wij als Nederlandse ploeg dat ook doen."

De voorbereiding op Bakoe verliep voor Verwijlen niet helemaal optimaal. Hij kampte lange tijd met een knieblessure en beëindigde begin deze maand de samenwerking met bondscoach Gabor Salomon. Hij wordt nu weer getraind door zijn vader Roel Verwijlen, van wie hij vorig jaar - tegen zijn zin - op last van de schermbond afscheid moest nemen. Op de EK in Montreux kwam hij deze maand niet verder dan de elfde plaats.

Kans op schermplak

Hoewel niet iedereen hoog opgeeft over de Europese Spelen, ziet de zevenvoudig Nederlands kampioen het evenement in Bakoe niet als een ondergeschikt toernooi. "Nee, zeker niet. Ik heb veel Aziatische collega's binnen het schermen en die hebben me wel eens verteld over de Asian Games. Die zijn echt gigantisch. Er zijn sommige Aziatische landen die de Asian Games belangrijker vinden dan de Olympische Spelen."

Aan Nederlands succes is in Bakoe nog geen gebrek geweest, met drie gouden, zes zilveren en zeven bronzen medailles. De vraag is of Verwijlen daar nog een schermplak aan kan toevoegen. Het deelnemersveld in Bakoe is sterk, maar de Brabander ziet wel degelijk kansen: "Als ik mijn beste schermen laat zien, dan zit een medaille er zeker in."

Gebeurt er verder nog iets?

Op Nederlands gebied is het verder een rustige dag in Bakoe, maar niemand kan woensdagmiddag om Nouchka Fontijn heen. De Europees kampioene stapt om 15.30 uur de boksring in voor haar halve finale tegen de Duitse Sarah Scheurich. Bij een zege gaat Fontijn op voor goud, bij een nederlaag krijgt ze in ieder geval een bronzen medaille om haar nek.

Nouchka Fontijn is al zeker van de bronzen medaille ANP Pro Shots

STER reclame