Het logo en symbolen van de Europese Spelen worden getoond op de Maiden Tower in Bakoe
NOS Sport

NOC*NSF denkt niet aan boycot van Bakoe

Morgen over honderd dagen beginnen in Azerbeidzjan de allereerste Europese Spelen. De Olympische Spelen, maar dan alleen voor Europese landen. Amnesty International gebruikt het evenement in Bakoe om de mensenrechtensituatie in Azerbeidzjan aan de kaak te stellen.

"Bedreigingen, fysiek geweld en de opsluiting van overheidscritici zijn kenmerkend voor het huidige regime in Azerbeidzjan", stelt Amnesty. "Terwijl het land zich voorbereidt op de eerste Europese Spelen, is het met de mensenrechten desastreus gesteld."

NOC*NSF-directeur Gerard Dielessen heeft er wel begrip voor dat Amnesty de Europese Spelen op deze manier gebruikt. "Publiciteit is goed voor de discussie. En de zorgen zijn terecht. Er gebeuren daar dingen die wij ons niet kunnen voorstellen."

Alles kan, maar niet alles mag in Bakoe

Geen boycot

Weer wordt NOC*NSF geconfronteerd met een strijd voor mensenrechten. Dat was ook al zo bij de Spelen in Peking en in Sotsji. Ook dit keer is een boycot niet aan de orde bij de sportkoepel.

"We betreuren dat dit soort berichten naar buiten komen en daar schrik ik ook wel van", zegt Dielessen. "Maar het is voor ons geen reden om daar niet te gaan sporten. Een boycot heeft nog nooit wat opgeleverd."

NOC*NSF neemt de Europese Spelen in Bakoe heel serieus. Misschien ook wel omdat Nederland de Spelen in 2019 zelf wil organiseren.

Noodklok

Amnesty luidt dus de noodklok. "Het afgelopen jaar was een van de meest dramatische jaren voor mensenrechten sinds de onafhankelijkheid in 1991", vermeldt het rapport Guilty of Defending Rights: Azerbaijan’s human rights defenders and activists behind bars.

"In de gevangenissen zitten ten minste 22 gewetensgevangenen vast op basis van valse aanklachten van fraude, drugshandel of verraad. Er zijn meer dan 90 gevallen waarbij critici van de regering worden lastiggevallen, geïntimideerd en willekeurig worden gedetineerd op basis van politiek gemotiveerde aanklachten."

De Azerbeidjaanse president Alijev en de Russische president Poetin kijken uit over Bakoe

Leyla en Arif Yunus

Leyla Yunus, een prominent mensenrechtenverdediger van Azerbeidzjan, werd vorig jaar gearresteerd, nadat zij had opgeroepen tot een boycot van de Europese Spelen. Ook haar man Arif Yunus werd gearresteerd.

De twee zitten nog altijd vast. Op het YouTube-kanaal van Amnesty vertelt de in Nederland woonachtige dochter van Leyla en Arif Yunus over het lot van haar ouders.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl