NOS Sport

Revanche Hamilton met zege, Verstappen vijftiende

  • redbullcontentpool
    Max Verstappen in actie op het circuit van Montreal
  • AFP
    Lewis Hamilton wint in Canada zijn vierde grand prix van het seizoen.

Lewis Hamilton heeft zijn verdriet van Monaco verwerkt met zijn vierde GP-zege in Canada. De Britse wereldkampioen uit het Mercedes-team leidde de zevende grand prix van het Formule 1-seizoen van start tot finish.

Zijn teamgenoot Nico Rosberg, winnaar van de voorgaande twee GP's, bleef bij Hamilton in de buurt, maar vormde geen bedreiging voor de overwinning van de WK-leider.

Lastige klus Verstappen

Max Verstappen had een lastige opdracht op circuit Gilles Villeneuve bij Montreal. Door twee straffen belandde de 17-jarige coureur van Toro Rosso op de laatste startplaats, waarbij hij onderweg ook nog een tijdstraf van 10 seconden moest wegwerken.

De Nederlander reed een strakke race zonder fouten, die uiteindelijk de vijftiende plaats opleverde. Teamgenoot Carlos Sainz eindigde met de twaalfde plaats ook buiten de WK-punten.

Hamilton reed in Montreal foutloos. De Brit verloor twee weken geleden in Monaco in gewonnen positie door een verkeerd getimede pitstop van de teamleiding, waardoor collega Rosberg de overwinning in de schoot geworpen kreeg en de strijd om de wereldtitel weer heel spannend maakte.

Bij Mercedes maakten ze excuses aan Hamilton, die vervolgens in Montreal boven iedereen uitstak.

Overwinning nooit in gevaar

Hamilton vierde in Montreal zijn 44ste polepositie en kende een goede start van de race. Het verschil met Rosberg was zondag niet groot. De Duitser bleef op korte afstand volgen, maar een echte aanval kwam er nooit op de leidende positie. Achter de twee Mercedes-coureurs was het aantrekkelijker. Kimi Räikkonen lag lang op de derde plaats, maar zag de Williams van de Fin Valtteri Bottas halverwege voorbijkomen.

Felipe Massa (Williams) en Sebastian Vettel (Ferrari) kenden een dramatische kwalificatie en moesten in het achterveld beginnen. Vettel, die ook nog vijf plaatsen bij de start werd teruggezet wegens een fout in de training, was de beste van de twee in de inhaalrace. De oud-wereldkampioen eindigde nog knap als vijfde, voor Massa.

Verstappen doet wat hij kan

Verstappen en de teamleiding van Toro Rosso hadden vooraf al aangegeven dat er in Canada weinig te winnen viel. De jonge Nederlander moest als gevolg van de botsing in Monaco met Romain Grosjean en het gebruik van de vijfde motor op de laatste startrij beginnen en nog een tijdstraf van 10 seconden uitzitten.

Verstappen moest hopen op wat onverwachte ontwikkelingen in de race om zijn slechte uitgangspositie te compenseren. Die kwamen er niet. Hij werkte zich via enkele mooie inhaalmanoeuvres in de eerste fase van de strijd naar de negende plaats, maar na zijn stop van ruim een halve minuut was de vijftiende plaats het maximaal haalbare voor hem.

Het Formule 1-circus gaat over twee weken verder in Oostenrijk. Dan is Verstappen weer volledig vrij van straffen en kan hij weer aan de WK-punten gaan denken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl