WK voetbal vrouwen: Japan - Nederland Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Het Nederlands vrouwenelftal is in de achtste finale van het WK voetbal in Canada uitgeschakeld. Japan bleek in Vancouver met 2-1 te sterk. 

Aanvankelijk bood Nederland goed partij tegen de regerend wereldkampioen. Manon Melis kreeg de eerste grote kans van de wedstrijd, maar tikte, net voordat ze met het linkerbeen wilde uithalen, de bal op knullige wijze met haar rechter weg. 

Japan kreeg echter al snel de overhand en opende de score: Yuki Ogimi kopte op de lat, maar in de rebound schoot Saori Ariyoshi raak. In het restant van de eerste helft werd de ploeg van bondscoach Roger Reijners op het middenveld overlopen en mocht het de opponent dankbaar zijn dat het Japanse vizier niet op scherp stond.

Japan teruggedrongen

Omdat Japan doorgaans weinig goals tegenkrijgt, leek Oranje voor een haast onmogelijke opgave te staan. Toch kwamen de Leeuwinnen, net als tegen Canada, goed uit de kleedkamer. Grote kansen bleven nog uit, maar Japan werd wel teruggedrongen. 

Die grote kans volgde een kwartier voor tijd. Uit een hoekschop ging de bal er bijna in via een Japans been, waarna invalster Kirsten van de Ven haar schot net voor de doellijn geblokt zag worden. 

Een minuut later was het vonnis geveld. Uit een schitterende aanval (inclusief prachtig overstapje) schoot Mizuho Sakaguchi de bal onhoudbaar achter Loes Geurts.

Blunder

In de slotminuut kreeg Oranje nog hulp uit onverwachte hoek. Keeper Ayumi Kaihori blunderde opzichtig bij een onschuldig kopballetje van Van de Ven, maar er was geen tijd meer voor een wonder.

STER reclame