Kansloos waren ze, de Oranjevrouwen in de WK-groepswedstrijd tegen China. Hoewel de uitslag (1-0) anders doet vermoeden, maakte de ploeg van bondscoach Roger Reijnders donderdagnacht geen moment aanspraak op een resultaat tegen de aanvalslustige Aziaten.

"Dit was niet best nee", jammert middenvelder Danielle van de Donk. "Dit is echt een grote domper. We hebben hier zo naartoe geleefd. We hadden er meer van verwacht."

Net als in de openingswedstrijd tegen Nieuw-Zeeland (1-0 winst), wist Oranje tegen China nauwelijks een kans te creëren. Dominant en aanvallend voetbal, dat is het streven, maar daar komt in Canada nog niets van terecht. "De verdediging loopt naar achteren en de voorste linie naar voren", aldus Van de Donk.

Aanvoerster Mandy van den Berg snapt er niets van. "In het verleden hebben we laten zien dat we met deze ploeg fantastisch kunnen voetballen. Nu is het zaak om dat te laten zien op de momenten dat het moet. China had net zo goed met 4-0 kunnen winnen."

Miedema: er is geen aansluiting

Vivianne Miedema

De speelster van wie voorafgaand aan het toernooi misschien het meest werd verwacht, imponeert ook niet. Vivianne Miedema was geblesseerd, kreeg last van migraine, en komt in Canada nog nauwelijks in het stuk voor. "Dat is frustrerend", zegt de spits, die terecht ook wijst naar haar teamgenoten: "Er is weinig aansluiting en daardoor creëren we heel weinig. Dat moet echt beter."

Maandagnacht staat de laatste groepswedstrijd tegen Canada op het programma. Bij een gelijkspel is Oranje zo goed als zeker door naar de achtste finales. 

STER reclame