Aad de Mos (l), Jan Mulder (m) en Gertjan Verbeek speculeren in Studio Voetbal over de toekomst van Guus Hiddink
NOS Voetbal

'Hiddink bezint zich op zijn positie'

Wat gaat Guus Hiddink doen? Dat was de belangrijkste vraag zondag in Studio Voetbal, op de avond van de 'wederopstanding' van het Nederlands elftal.

Gertjan Verbeek, Aad de Mos en Jan Mulder waren aan tafel bij presentator Henny Schut blij met het spel van Oranje, dat een soepele 6-0 zege boekte op Letland. "Het was genieten geblazen", aldus Jan Mulder. "Hiddink nam revanche op iedereen. Op de pers en op de KNVB. Het slachtoffer is niet Guus Hiddink, dat zijn de anderen."

Hiddink zorgde na het EK-kwalificatieduel voor ophef door vaag te blijven over zijn toekomst. Hij weigerde tegenover Jack van Gelder te bevestigen of hij volgend jaar nog bondscoach is. Dat was voer voor speculatie aan tafel.

"Hiddink kan er via de voordeur uit"

"Hij gaat doen wat ik heb voorspeld: de eer aan zichzelf houden", sprak Aad de Mos. "Er komt binnenkort een persconferentie en Danny Blind wordt bondscoach." Volgens de oud-trainer kan Hiddink er na de eclatante zege op Letland "via de voordeur uit".

Ook volgens Gertjan Verbeek is het de vraag of Hiddink volgend jaar nog bondscoach is. "Guus bezint zich op zijn positie. Hij heeft wel de steun van de groep, door de wijze waarop Nederland vanavond heeft gewonnen. Als het niet goed zit, krijg je zo'n 6-0 niet voor elkaar. Maar hij wil met name van de KNVB weten of hij de onvoorwaardelijke steun krijgt." Aad de Mos beaamt dat: "De KNVB gaat onder druk gezet worden."

Kritiek op Van Oostveen

Volgens Verbeek is Hiddink de afgelopen weken onevenredig hard aangepakt, ook door de KNVB. "Als er bij de leiding geen vertrouwen is, is het moeilijk functioneren." Hij wees daarbij naar KNVB-directeur Bert van Oostveen, die na het echec tegen IJsland in de publiciteit bracht dat hij wilde evalueren en vervolgens met een plan van aanpak schermde.

Verbeek ging zelfs nog een stap verder: "Ik ga nu interpreteren, maar er zullen ongetwijfeld gesprekken gevoerd zijn met Danny Blind, achter zijn rug om. Er speelt meer." Op de vraag van Jan Mulder of Van Oostveen zou moeten vertrekken als KNVB-directeur, stelde Verbeek: "Als je als leidinggevende bij een bedrijf fouten maakt, moet je ook opstappen."​

"Robben niet eens verbaasd over de vraag"

Ook Arjen Robben stelde na Nederland - Letland dat hij niet wist wat Hiddink ging doen. "Je ziet aan de beelden dat Robben meer weet", zei Verbeek. "Iedereen is verbaasd over de uitspraken van Hiddink, en Robben niet. Dat is toch raar?"

Aad de Mos was kritisch over de rol van de sterspeler bij Oranje. "Robben bevalt me niet. Wel op het veld, maar niet in interviews en persconferenties. Hij is niet tevreden met de manier van spelen en komt steeds weer terug op de 5-3-2-opstelling. Hij praat mij te veel in de Van Gaal-trant. En dat is heel andere taal dan Hiddink gebruikt."

Huntelaar - Van Persie

Het spitsenduo Klaas-Jan Huntelaar en Robin van Persie kreeg de handen van de analytici op elkaar, hoewel spelen met twee spitsen niet in de zogenoemde 'Hollandse School' past.

"Huntelaar is tenminste een echte spits", constateerde Verbeek tevreden. "Die staat er altijd en houdt de verdedigers bezig. En Van Persie functioneert het beste als er een bliksemafleider is. Of dat nu Wayne Rooney is bij Manchester United of Huntelaar bij Oranje."

Aad de Mos was het daarmee eens. "Het is waar dat Robin van Persie graag rond een nummer 9 speelt." Volgens Jan Mulder was het goede optreden van het duo ook een kwestie van mentaliteit. "Het verschil met de andere wedstrijden was zichtbaar. Dat het tegen Letland lukte, lag ook aan hun wil om te winnen. Ze hadden schik."

"Jeugdigheid is probleem Oranje"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl