Studio Voetbal 10 mei 2015
NOS Voetbal

'De juiste keuze van Depay'

Het draait om het maken van de juiste keuzes op de transfermarkt, voor zowel clubs als spelers. Memphis Depay prefereerde Manchester United afgelopen week boven Paris Saint-Germain en Liverpool. Nemanja Gudelj koos voor een vervolg van zijn loopbaan bij Ajax. En wat is de juiste keuze voor Rafael van der Vaart? Jan Mulder, Bert van Marwijk, Jan van Halst en Arno Vermeulen bespreken de verschillende kwesties in Studio Voetbal.

De gasten aan tafel staan achter de keuze van Depay, zeker vanwege de aanwezigheid van Louis van Gaal in Manchester. "Het is altijd prettig om in een nieuwe omgeving een coach te treffen die je kent", aldus Van Marwijk. Ook de aanwezigheid van Ryan Giggs is voor Van Marwijk een bonus. "Niet iedere club heeft zo'n oud-speler in de staf en ook nog een die op dezelfde positie speelde. Van Giggs kan hij veel leren."

Van Halst is zeer te spreken over de houding van Depay: "Hij gaat niet mee in de polonaise en denkt meteen weer in doelen."

"Wie haal je voor Depay?"

PSV stelt zich nu de vraag wie de topscorer van de eredivisie moet opvolgen. Van Halst denkt vooral aan Sam Larsson van sc Heerenveen en ook volgens Van Marwijk is de 22-jarige linksbuiten de beste keuze. "Zelfde type als Depay", zegt hij.

Arno Vermeulen stelt voor om zowel Larsson als Jesús Corona van FC Twente te halen en Mulder komt met een alternatief plan: Patrick Herrmann van Borussia Mönchengladbach. "Niet te betalen", zegt Van Marwijk gelijk.

"Wie haal je voor Depay?"

Gudelj en Van der Vaart

Nemanja Gudelj is volgens de gasten een versterking voor Ajax, maar de vraag is voor welke positie. Frank de Boer gaf al aan de 23-jarige aanvoerder van AZ in principe niet als controlerende middenvelder te willen gebruiken, maar als rechtshalf. Van Halst ziet hem wel als verdedigende middenvelder, maar Van Marwijk steunt de visie van De Boer. "Als controleur moet hij zich te veel bezighouden met de coachen en het team."

Ajax heeft ook interesse in Rafael van der Vaart. De 32-jarige aanvoerder van Hamburger SV gaat echter liever naar Engeland. En ook over de positie van Van der Vaart bestaat discussie. "Ook in Nederland wordt Van der Vaart op het middenveld helemaal weggelopen", zegt Van Halst. "Ik zou hem op tien zetten", aldus Van Marwijk. "Als spits zou ook kunnen, maar dan moet het wel passen met de buitenspelers."

"Van der Vaart moet graag willen"

WK in Qatar

Een andere keuze, de keuze voor het gastland van het WK van 2022 is vijf jaar na de toewijzing nog steeds omstreden, mede vanwege de werk- en woonomstandigheden van gastarbeiders. Afgelopen dinsdag kwam naar buiten dat Duitse journalisten in Qatar waren opgepakt tijdens de opnames van hun documentaire 'Der verkaufte Fussball', over de controverses rond de toewijzing.

"Boycotten", zegt Jan Mulder. "Hier willen wij niet voetballen. Het zou een verademing zijn als de belangrijkste landen dat zouden zeggen."

"Grote landen zouden een statement moeten maken", aldus Vermeulen. "Dat we allemaal niet accepteren dat er een WK in Qatar wordt gespeeld onder deze omstandigheden."

"Nederland moet niet in Qatar willen voetballen"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl