NOS Voetbal

Achahbar, van de straten van Transvaal tot De Kuip

Achahbar voorbeeld voor jeugd in Transvaal

Anass Achahbar vestigde dit seizoen zijn naam in Rotterdam-Zuid. Door met twee doelpunten voor Feyenoord zijn stempel te drukken op de met 2-1 gewonnen topper tegen PSV, is zijn populariteit bij Het Legioen fors toegenomen. Achahbar groeide op in de Haagse wijk Transvaal, waar hij met zijn status een voorbeeldfunctie vervult.

"Dit is wel de middag waarop een held is opgestaan", sprak Jeroen Grueter lovende woorden na een oogstrelend doelpunt van de 21-jarige Achahbar. De Hagenaar van Marokkaanse afkomst liet De Kuip uiteindelijk met twee doelpunten op zijn grondvesten trillen.

In augustus van 2011 debuteerde Achahbar al op 17-jarige leeftijd in het eerste van Feyenoord. Van de spits werd al vroeg het nodige verwacht, maar tot een doorbraak kwam het vierenhalf jaar geleden nog niet. Hij werd uitgeleend aan het Duitse Arminia Bielefeld en keerde vorig jaar zomer weer terug.

  • NOS
    Achahbar zijn geloof geeft hem motivatie
  • NOS
    Achahbar in actie op zijn pleintje
  • ANP Pro Shots
    Anass Achahbar bij zijn debuut in 2011

Pleintjes

Achahbar maakte tegen PSV grote indruk met zijn techniek en balbehandeling. De technische vaardigheden maakte hij zichzelf meester op de pleintjes in Transvaal, de buurt waar hij de verschillende levenslessen leerde en hij zichzelf als mens én als voetballer ontwikkelde.

“Hier heb ik geleerd plezier te hebben in voetballen. De voldoening die het geeft dat je een wedstrijd kunt winnen. Daardoor krijg je winnaarsmentaliteit. Want als je hier verliest, word je uitgelachen en dat kan een hele week duren”, aldus Achahbar, verwijzend naar het compacte asfaltvoetbalveldje even verderop.

Als je hier verliest, word je uitgelachen en dat kan een hele week duren.

Anass Achahbar

Uitgelachen

“Er waren hier altijd zo veel mensen omheen. Dus iedereen die een doelpunt maakt, lacht je uit. Dat wilde je niet hebben als jonge gozer. Daarom voelde je een bepaalde druk. En dat is voor mij hetzelfde als spelen voor 50.000 mensen.”

Urenlang was hij per dag op de pleintjes te vinden. Tegenwoordig lijken echter andere zaken belangrijker, onderkent ook Achahbar. "Als ik kijk hoe wij vroeger waren en dat vergelijk met de jongens die ik nu zie, dan lijken ze zich tegenwoordig af te vragen wat ze ervoor krijgen als je ze vraagt te komen voetballen. Terwijl wij bijna van de straat moesten worden weggesleurd. Wij hielden echt van het spelletje zelf."

Achahbar, een liefhebber pur sang

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl