Groot-Brittannië kiest vandaag een nieuw parlement. Om 08.00 uur Nederlandse tijd zijn de stemlokalen opengegaan  en mogen 50 miljoen mensen hun stem uitbrengen. 

Uit de laatste peiling voor de verkiezingen, gisteren, bleek dat het nog altijd een nek-aan-nekrace is tussen premier Cameron en oppositieleider Miliband. Geen van beiden zal waarschijnlijk een absolute meerderheid krijgen in het parlement, dus moeilijke coalitiebesprekingen liggen in het verschiet.

Correspondent Tim de Wit zegt dat het erom zal spannen, maar volgens hem heeft Cameron toch de betere kaarten. "Ik denk dat de Conservatieven net iets meer zetels krijgen dan Labour. Als zijn coalitiepartner, de Liberal Democrats, het dan toch iets beter doet dan in de peilingen, zal het hem net lukken."

Europa

Wat de peilingen onzeker maakt, is dat de twee grote partijen steeds meer concurrentie krijgen van kleinere partijen. Zo is de Scottish National Party een belangrijke factor in het Noorden van het land. 

Een van de thema's is dit keer de verhouding tot de Europese Unie. Premier Cameron heeft de kiezers een referendum beloofd over 'Europa' als hij wordt herkozen, Miliband ziet daar niks in. "Volgens hem leidt dat alleen maar tot onduidelijkheid en is dat slecht voor de markt", zegt De Wit. "Maar ook Labour wil onderhandelen over een nieuwe relatie met Brussel. Beide partijen willen meer bevoegdheden terug uit Brussel."

De stemlokalen sluiten om 23.00 uur Nederlandse tijd, rond middernacht worden de eerste uitslagen verwacht. De complete uitslag wordt vrijdagmiddag verwacht. 

STER reclame