Labour-leider Miliband, Plaid Cymru-leider Wood, SNP-leider Sturgeon en leider van de Conservatieven Cameron in een debat

Britse kabinetsformatie waarschijnlijk lastiger dan ooit

  • Hans Brom

    Buitenlandredacteur

  • Hans Brom

    Buitenlandredacteur

De formatie na de Britse parlementsverkiezingen van morgen zou wel eens een hele lastige klus kunnen worden. De twee grote partijen Labour en de Conservatieven lijken ongeveer even groot te worden, maar geen van de partijen haalt een meerderheid van minimaal 326 zetels. Beide blijven hangen rond de 275.

De anti-immigratiepartij UKIP, bij de Europese verkiezingen een sterke nieuwkomer, lijkt nu vrijwel helemaal weggezakt. Met rond de 5 van de 650 zetels gaan ze geen rol van betekenis spelen.

Schotse Nationalisten

De Schotse Nationalisten (SNP) zouden met zo'n 50 zetels de doorslag kunnen geven. Maar voor de Conservatieve Partij zijn ze te links en Labour-leider Ed Miliband heeft steeds elke avance van SNP-leider Nicola Sturgeon afgewezen. Maar wellicht is er een rol als gedoogpartner voor ze weggelegd en dat vergroot dan weer de kans op een Labour-regering.

In het politieke midden, bij de Liberal Democrats, ligt dat anders. Die partij wordt ten opzichte van de vorige verkiezingen waarschijnlijk gehalveerd en eindigt daarmee op 25 zetels. Maar omdat hun leider Nick Clegg met vrijwel iedereen door een deur kan, zou hij wel eens de sleutel tot de macht kunnen hebben.

Althans, als het de leider van de Conservatieven David Cameron lukt om bijvoorbeeld nog wat kleine Noord-Ierse partijtjes achter zich te krijgen. Maar misschien komt hij dan nog steeds tekort.

Kabinetsformatie

In Groot-Brittannië was altijd een partij de grootste, Labour of de Conservatieven, en die partij vormde als vanzelfsprekend de regering.

Maar vanaf komende vrijdag gaat het erom wie er het succesvolst is bij de onderhandelingen met mogelijke coalitiepartners. Stel dat beide grote partijen tegelijkertijd komen met een coalitie-akkoord? De een over links, de ander over rechts.

Niemand die weet wat er dan precies gaat gebeuren, want er is niets geregeld. Vermoed wordt dat in zo'n geval het Lagerhuis het laatste woord krijgt en dat de combinatie die zich daar van een meerderheid kan verzekeren, de komende vijf jaar mag regeren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl