Vandaag precies 70 jaar geleden...

Op 30 april 1945 is er in Achterveld, bij Amersfoort, op hoog niveau en in het geheim overleg tussen de geallieerden en Duitsland. Ze praten over voedselhulp voor het dan nog bezette West-Nederland. Daar zijn na de oorlogswinter nog grote tekorten.

In Achterveld worden geheime onderhandelingen gevoerd met de hoogste Duitse legerleiders in Nederland. Aan tafel zitten onder anderen Hitlers gouverneur Seyss-Inquart en generaals uit de VS, Canada het Verenigd Koninkrijk en Rusland.

Er wordt afgesproken dat er geen geallieerde luchtaanval op Duitse doelen in het westen van Nederland zal plaatsvinden. In ruil daarvoor beloven de Duitsers om de vliegtuigen van de geallieerden niet te beschieten. Zo kunnen de voedseldroppings veilig worden uitgevoerd.

De besprekingen in Achterveld kwamen de geallieerden goed uit. Zij hadden al langer twijfels of de randstad wel met luchtaanvallen bevrijd moest worden, omdat daarbij veel burgers zouden kunnen sneuvelen.

De NOS heeft veel persoonlijke herinneringen van gewone Nederlanders aan Bevrijdingsdag in kaart gebracht. Die zijn verzameld op een interactieve kaart, waarop ook andere historische beelden van de bevrijdingsdagen zijn terug te zien. 

Zo beleefden zij de bevrijding

De NOS besteedt op 5 mei veel aandacht aan de Bevrijding van Nederland, zeventig jaar geleden. In het programma De Meidagen, van 18.20 – 19.55 op NPO 1 en NOS.nl, wordt uitgebreid teruggeblikt op de bewogen dagen rond de bevrijding.

STER reclame