Joost Broerse bij de huldiging na de finale van 2014 ANP

"De wedstrijden waar het er echt om gaat, halen wel het beste in mij naar boven." Het zijn de woorden van Joost Broerse, speler van PEC Zwolle. Hij kan, in een van zijn laatste wedstrijden als beroepsvoetballer, wederom een prijs halen. 

Voor Broerse is het zijn derde bekerfinale (eemaal met FC Utrecht, twee keer met PEC) in Nederland. "Vijf finales in zeventien jaar profvoetbal, twee keer op Cyprus en drie keer in Nederland", zegt Broerse bij RTV Oost. "En dan in Nederland niet eens met de topclubs. Dat is leuk." 

"Het geheim is dat je je focust", blikt Broerse vooruit op de bekerfinale van 2015. "Je hebt geen invloed op hoe mensen zich voorbereiden, ook al praat je wel met hen en kan juist dat helpen."

Volksverhuizing

Maar voor Broerse telt niet alleen het sportieve aspect. "Zo'n hele volksverhuizing. Dat je daar in De Kuip komt en 18.000 supporters van jouw club moedigen je aan. Dat geeft een extra gevoel bij de finale. De sfeer er omheen en hoe het leeft. Dat maakt het zo speciaal."

De Biltenaar verloor eenmaal een bekerfinale, op Cyprus. "Daar weet ik ook echt niets meer van. Je staat er een beetje verdwaasd bij als de tegenstander de beker krijgt. Het doet niets met je. Je bent er nog, maar eigenlijk ook weer niet."

Geen cadeautjes

Zes jaar verdedigde Broerse de clubkleuren van FC Groningen, maar dat vergeet hij zondag voor één dag. "Sentimenten tellen niet. Je wilt gewoon de beker winnen. Ik gun Groningen alles natuurlijk, maar zondag even niet", laat hij bij RTV Noord weten.

Broerse vindt het affiche voor de bekerfinale in ieder geval prachtig. "Dat ik FC Groningen in de eindstrijd weer tegenkom, is best wel bijzonder."

STER reclame