Premier Rutte neemt vlucht MH19, de opvolger van de MH17
NOS Nieuws

Rutte neemt vlucht MH19

Premier Rutte vertrekt vandaag naar Maleisië voor een ontmoeting met zijn ambtgenoot Razak. Belangrijkste agendapunt is de afwikkeling van de vliegramp in Oekraïne.

Rutte heeft dezelfde vlucht geboekt als de 196 Nederlanders die op 17 juli omkwamen toen ze vlucht MH17 van Malaysia Airlines namen. Die vlucht kreeg een week na de ramp een andere naam: MH19.

Rond het middaguur vertrekt de premier, 110 dagen na de ramp.

De laatste weken is er steeds meer kritiek op het handelen van de Nederlandse regering in de nasleep van de ramp. Nederland had volgens critici bijvoorbeeld met de rebellen in Oost-Oekraïne kunnen onderhandelen over toegang tot het rampgebied, om zo sneller bij de wrakstukken, stoffelijke overschotten en persoonlijke bezittingen te komen.

Vorige week bleek dat Maleisië die kritiek deelt. Onder de 298 passagiers waren 43 Maleisiërs. De Maleisische ambassadrice in Nederland klaagde dat haar land, ondanks herhaaldelijk aandringen, te weinig wordt betrokken bij het veiligstellen van de persoonlijke bezittingen van de slachtoffers. Rutte wil kijken hoe beide landen nauw kunnen blijven samenwerken in het onderzoek, dat geleid wordt door Nederland.

Australië

Na een kort verblijf in Kuala Lumpur reist Rutte vervolgens direct door naar Australië. Ook met de Australische premier Abbott zal hij kijken wat de landen samen kunnen doen om alsnog de rampplek te kunnen bereiken.

Mogelijk ontmoet Rutte ook nabestaanden van de 38 Australische slachtoffers. Enkelen van hen hebben Nederlandse wortels. Premier Abbott bracht afgelopen zomer al een bezoek aan Nederland, net als Razak.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl