Teleurstelling bij spelers van Dordrecht na de nederlaag in Arnhem
NOS Voetbal

De kansloze missie van FC Dordrecht

De rentree van het Dordtse voetbal op het hoogste podium is geen lang leven beschoren gebleken. Na één seizoen eredivisie is het alweer uit met de pret voor FC Dordrecht, dat dankzij de verrassende zege van Go Ahead Eagles bij Feyenoord ook in theorie niet meer aan degradatie kan ontsnappen. Met nog drie speelronden voor de boeg is het tot tien punten opgelopen gat met de Deventenaren niet meer te dichten.

De promotie van een jaar geleden vormde voor FC Dordrecht de bekroning van een sterk seizoen, waarin het achter Willem II als tweede eindigde in de Jupiler League en vervolgens via de nacompetitie de weg omhoog vond. De man achter het succes, trainer Harry van den Ham, vertrok echter naar FC Utrecht en de uitblinkende doelman Warner Hahn tekende bij Feyenoord.

Met Ernie Brandts als nieuwe hoofdtrainer en een begroting van vier miljoen euro - een ton minder dan Excelsior, dat ook via de nacompetitie promoveerde, en de helft van Willem II - keerde FC Dordrecht na negentien jaar afwezigheid terug in de eredivisie.

Standbeeld

Vol optimisme ging de nieuwe coach aan de slag. "Marco Boogers, onze technisch directeur, zegt dat ik een standbeeld krijg als we op de zeventiende plek eindigen en niet rechtstreeks degraderen. Maar ik denk dat we ons rechtstreeks handhaven."

Op de eerste speeldag was er al meteen succes: een 2-1 uitoverwinning op sc Heerenveen. De twééde zege liet echter lang op zich wachten - 24 januari 2015, thuis tegen Excelsior - en al snel ontpopte FC Dordrecht zich tot voornaamste degradatiekandidaat. Met zeven punten uit zeventien wedstrijden gingen de Schapenkoppen de winterstop in.

Half februari moest Brandts het veld ruimen in Dordrecht. Naar verluidt niet vanwege de magere resultaten - die waren immers voorzien - maar omdat de technische leiding was geschrokken van de fikse 6-0 afstraffing tegen FC Utrecht en het gebrek aan overlevingsdrang die de ploeg tentoonspreidde in de Domstad.

Papieren

Met Gérard de Nooijer op de bank werd prompt in eigen huis gewonnen met Go Ahead Eagles. De interim-coach beschikte evenwel niet over de benodigde papieren en werd afgelost door Jan Everse.

Maar ook onder de ervaren Rotterdammer bleek er geen redden aan voor de Dordtenaren, die zelf zaterdag verloren van Vitesse en vervolgens moesten toezien hoe Go Ahead wel de punten pakte. En daarmee was het doek definitief gevallen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl