Abdi Nageeye baalt van zijn tegenvallende tijd op de marathon van Rotterdam ANP

Michel Butter kwam bij de marathon van Rotterdam anderhalve minuut later over de finish dan Abdi Nageeye en moest daardoor de Nederlandse titel aan zijn landgenoot laten. Toch was het humeur van Butter na afloop een stuk beter dan dat van de kersverse Nederlands kampioen.

Want de tijd van Nageeye viel tegen. Hij had zijn pijlen gericht op een tijd onder de 2.11.00; dan had hij een startbewijs voor de Olympische Spelen in Rio veiliggesteld. Maar met zijn 2.12.33 bleef de geboren Somaliër ruim boven die limiet.

"Ik ben er absoluut niet blij mee", windt Nageeye er geen doekjes om. "Ik weet niet wat er aan de hand was. Ik heb heel goed getraind, maar ik voelde vanochtend al dat ik zware benen had. Ik kan het niet echt verklaren. Misschien had ik een dip."

Hazen

Hoewel Nageeye ook niet helemaal tevreden was over de prestaties van zijn hazen, geeft hij vooral zichzelf de schuld van zijn tegenvallende tijd. "De omstandigheden waren prima. Ik begon goed, maar op de helft wist ik al dat het niet goed zat. Dit had ik niet verwacht. Ik verwijt het mezelf, ik moet nog veel leren."

Nageeye: ik weet niet wat er aan de hand was

Blije Butter

Michel Butter is in tegenstelling tot Nageeye wel blij met zijn marathon. Met zijn tijd van 2.14.02 werd hij de tweede Nederlander, terwijl hij na blessureleed met bescheiden ambities van start ging. 

"Ik ben dik tevreden met de wijze waarop ik vandaag heb gelopen. Ik had wel gehoopt rond deze tijd te lopen, maar voor mij was het 't belangrijkst dat ik een goed gevoel overhield aan deze marathon, dat ik weer het gevoel heb dat ik die 42 kilometer aankan. Er stond best veel wind op het einde, maar ik kon nog wel veel power leveren en dat is het belangrijkste."

Butter is dik tevreden

Herkansing in Amsterdam

De marathon van Amsterdam van dit najaar is de volgende marathon die met grote letters in de agenda's van Nageeye en Butter staat. Daar gaan de twee Nederlandse troeven opnieuw proberen om onder de olympische limiet te lopen. 

Vooral Butter put vertrouwen uit zijn race in Rotterdam: "Hier kan ik mooi verder mee. Ik kan nu stellen dat ik goed op weg ben." Nageeye legt de druk alvast hoog voor de marathon Amsterdam. "Dan moet ik wel."

Boonstra kreeg 'megakramp'

"Megakramp"

Miranda Boonstra werd Nederlands kampioene in een tijd van 2.32.13. Daarmee liep ook zij ruim boven de olympische limiet, die op 2.28.00 is vastgesteld. "Op 25 kilometer kreeg ik overal kramp", verklaart Boonstra. "Maar het is wel mijn beste marathon sinds 2013. En ik ben Nederlands kampioen. Ik ben toch wel een beetje teleurgesteld, maar er komen nog betere tijden, denk ik."

STER reclame