Miranda Boonstra hoopt zondag de vruchten te plukken van een veranderde trainingsaanpak ANP

Miranda Boonstra staat zondag als favoriete aan de start van de marathon van Rotterdam. "Ik voel me supergoed", vertelt de 42-jarige atlete. "Ik ben fit en heb erg hard getraind voor deze wedstrijd."

Ook atletiekcommentator Léon Haan heeft veel vertrouwen in een goede afloop voor Boonstra, vooral omdat het veld bij de vrouwen niet heel erg sterk is. "Van alle deelnemende vrouwen heeft Boonstra het beste persoonlijk record achter haar naam staan: 2.27.32."

Mocht dat niet lukken, dan is in ieder geval de Nederlandse titel binnen handbereik voor Boonstra, aangezien de marathon van Rotterdam ook als NK geldt. Enkele andere vaderlandse toppers ontbreken zondag op het appel. Andrea Deelstra, de kampioene van 2013, heeft last van een blessure en Hilda Kibet, in 2011 de beste, is zwanger.

'Rustiger in mijn hoofd'

De laatste tien Nederlandse kampioenen op de marathon bij de vrouwen NOS

Nieuwe trainer

Na een carrière op de baan, waar ze zich onderscheidde op de 3.000 meter steeple, waagde Boonstra zich pas op latere leeftijd aan de marathon. “Voor een topsporter is presteren na je veertigste een hele opgave", weet Haan. "Al doen op de marathon de vrouwen het ook op latere leeftijd vaak nog heel goed. En met haar enorme toewijding kan Boonstra nog steeds mee met de top."

Boonstra heeft na een teleurstellend seizoen dit jaar haar trainingsaanpak grondig aangepast. Sinds een half jaar werkt ze met een nieuwe trainer, de Australiër Dick Telford. "Dat zorgde voor nieuwe prikkels en ik ben anders gaan trainen", vertelt ze.

"Ik heb meer kilometers gemaakt, maar op een andere manier. Dat betekent: meer 'rustige' kilometers en meer tijd om tussendoor te herstellen. Het heeft gewerkt, want op de punten die ik moest verbeteren, ben ik vooruitgegaan."

Limiet voor Spelen

In 2012 kwam Boonstra acht seconden tekort om zich te plaatsen voor de Olympische Spelen van Londen. Zondag kan ze zich kwalificeren voor Rio als ze onder de 2.28.00 blijft. "Dat is zeker het doel", windt Boonstra er geen doekjes om.

"Ik zal weggaan op die limiet. Maar toch is het belangrijkste om een goede marathon te lopen. Als ik onder de 2.30.00 loop, ben ik tevreden. Mocht ik me dan plaatsen voor de Spelen, dan is dat een mooie bonus."

Haan betwijfelt of die olympische kwalificatie erin zit voor Boonstra. "Die kans is niet heel groot", denkt Haan. "Ze moet dan in de buurt komen van het persoonlijk record dat ze drie jaar geleden gelopen heeft.”

STER reclame