De boot van Team Brunel in volle actie
NOS Sport

Koerswijziging Brunel betaalt zich uit

Brunel, de Nederlandse boot in de Volvo Ocean Race, heeft in de tweede etappe van Kaapstad naar Abu Dhabi zondag de leiding overgenomen. Een dag later is de voorsprong op de naaste concurrenten, met nog minder dan duizend zeemijl voor de boeg, iets vergroot. Het moreel aan boord kan nauwelijks beter. De overwinning lonkt.

Navigator Andrew Cape was de sleutel tot het (voorlopige) succes, stelt schipper Bouwe Bekking. “Hij vertelde dat er ten noordwesten van onze positie een klein lagedrukgebied ontstond en adviseerde om direct dertig graden af te vallen. Omdat dit soort grote koerswijzigingen nauwelijks voorkomen, had hij mijn volledige aandacht. Even later gaf ik de opdracht voor een zeilwissel en een koerswijziging.”

Fruitella's verdwenen

Die tactische zet om een meer oostelijke route te kiezen betaalt zich nu uit. Samen met Dongfeng haalde Brunel leider Abu Dhabi Racing in, waarna de Nederlandse boot ook licht afstand van de Chinese boot wist te nemen.

De geringe afstand tussen Brunel en Dongfeng is nu al een aantal dagen inzet van diverse weddenschappen, vertelt voordekker Gerd-Jan Poortman. "Het begon als volgt: wedden om een rol koekjes, dat we in de komende 2 uur ruim 0,5 mijl op ze uitlopen? Vervolgens zijn ook de drop, de fruitella’s en de chocolademousse uit het snack-assortiment verdwenen.”

Bekking waakt voor al te veel optimisme: “Vlak voor de aankomst in Abu Dhabi gaan we door de Straat van Hormuz, een stuk vaarwater omringd door hoge bergen. Dit is misschien wel het moeilijkste gedeelte van deze etappe. De kans dat het hier niet waait, is groot.”

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl