Xtc-pillen
NOS Nieuws

Ambulance rukt vaker uit om drugs

Het aantal keren dat de Amsterdamse ambulance moet uitrukken nadat iemand onwel is geraakt door drugsgebruik is de afgelopen tien jaar verdubbeld. Dat stelt de Ambulancedienst Amsterdam.

Directeur Erik Jan van Lieshout zegt in Nieuwsuur dat de ambulance nu zo'n 1500 keer per jaar uitrijdt voor mensen die ziek zijn geworden door drugs. Hoewel ambulances nog veel vaker moeten uitrukken voor mensen met een alcoholvergiftiging, aldus Van Lieshout.

Aantal keren dat ambulances uitrukken voor alcoholmisbruik

20042000
20143000

Volgens Van Lieshout heeft het ambulancepersoneel op uitgaansavonden zijn handen vol aan slachtoffers van overmatig alcohol- en drugsgebruik. "Dat is echt zwaar werk. Hier moet je onder moeilijke omstandigheden snel inschatten of iemand in levensgevaar is. En daarna eventueel reanimeren."

Dat was ook het geval bij het Amsterdam Dance Event, waar dit weekend drie mensen overleden na het gebruik van xtc. De directeur zegt dat het in zo'n geval vaak lastig is om snel een diagnose te stellen. "Meestal is de patiënt niet aanspreekbaar, dan moet je het hebben van de omstanders die wat roepen, waarvan dan onduidelijk is of dat waardevolle informatie is."

Al met al spreekt Van Lieshout van een behoorlijke belasting van de ambulancezorg.

Je moet snel inschatten of iemand in levensgevaar is.

Directeur Erik Jan van Lieshout van Ambulancedienst Amsterdam

Strak en hard

Hulpverleners weten wel hoe het komt dat er zo'n sterke toename is van het aantal gewonden na harddrugs. Gebruikers willen steeds meer en steeds sterkere pillen, zeggen ze. Charles Dorpmans van verslavingsinstelling Novadic Kentron stelt dat drugsgebruikers de afgelopen jaren veranderd zijn. "Het gemak waarmee mensen in het uitgaansleven pillen gebruiken, is toegenomen."

NU_xtc2

"Voorheen konden we praten over een pil die een menselijk effect gaf, je werd namelijk een beetje verliefd en kreeg veel energie. Nu is er vraag naar hogere doses, omdat er een nieuwe lading gebruikers aankomt, die graag strak en hard willen staan, wat eigenlijk niet de bedoeling is van een xtc-pil."

'Van één pil kun je al doodgaan'

Desastreus

Toch kunnen ook relatief lichte pillen desastreuze gevolgen hebben, zegt Van Lieshout. "Zelfs iemand die gezond is, kan aan één pil overlijden. Onafhankelijk van de sterkte."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl