Pauline van Dongen laadt haar smartphone op aan haar shirt met zonnecellen
NOS Nieuws

Je mobiel opladen aan een shirt met zonnecellen

  • Rachid Finge

    Techredacteur

  • Rachid Finge

    Techredacteur

Een shirt met zonnecellen waarmee je een smartphone binnen twee uur kan opladen. Dat is de nieuwste creatie van de Nederlandse mode-ontwerpster Pauline van Dongen.

Het is meer dan een plan op papier: Pauline loopt op het SXSW-festival in de Amerikaanse stad Austin gewoon rond in haar Solar Shirt. En het werkt echt.

De zonnecellen op het zwarte shirt zijn verbonden aan een usb-poort die slim is weggewerkt. Je hangt er een usb-kabeltje aan en uiteindelijk de smartphone, die onmiddellijk begint op te laden.

Selfies sturen dankzij je shirt

De grootste uitdaging is de wasmachine. De flexibele zonnecellen zouden tegen water moeten kunnen, maar of ze ook goed de centrifugale krachten kunnen weerstaan, moet nog worden getest.

Volgens Pauline is het al mogelijk om het Solar Shirt in massa te produceren, maar behalve de wasmachine is er nog een probleem: de flexibele zonnecellen zijn nog prijzig. Over een jaar of twee zou de prijs wel laag genoeg moeten zijn om het shirt op de markt te brengen.

PhD-student

Pauline is niet alleen mode-ontwerpster, maar ook PhD-student aan de Technische Universiteit Eindhoven. Ze onderzoekt hoe 3D-printen een rol kan spelen in mode. Een groot probleem is dat printen in 3D weinig rekening houdt met het menselijk lichaam. 3D-geprinte kleding doet daardoor vaak denken aan een schild.

"Als modeontwerpster ben je heel erg bezig met fysieke materialen", vertelt Pauline. "Je onderzoekt de vorm die je kunt creëren op een fysiek lichaam en houdt ook rekening met de beweging van het lichaam."

"Wat er gebeurt bij 3D-printen is dat het hele ontwerpproces plaatsvindt op de computer. Daar wordt weinig rekening gehouden met het feit dat kleding met je mee moet bewegen en flexibel hoort te zijn."

  • Nicolas Cambier
    Ruff, de 3D-geprinte sleeve die rekening houdt met bewegingen van het lichaam
  • Nicolas Cambier
    Ruff, de 3D-geprinte sleeve die rekening houdt met bewegingen van het lichaam
  • Nicolas Cambier
    Ruff, de 3D-geprinte sleeve die rekening houdt met bewegingen van het lichaam

Het afgelopen jaar werkte Pauline aan een 3D-geprinte sleeve. Ze deed dat voor een deel bij een bedrijf in Los Angeles, dat een samenwerking is aangegaan met popartiest Will.I.Am van de Black Eyed Peas. De 3D-studio was daardoor gevestigd in Will.I.Am's studio.

"Het is een fantastisch mooie ruimte. Er lopen allerlei types rond: mensen uit de muziek, met een video-achtergrond, IT-achtergrond en af en toe rijden er robots door de gangen. Will is ook bezig met een eigen modelijn, dus er is ook een modeatelier. In het weekend wordt er veel muziek gemaakt. Continu een verrassing wat je daar tegenkomt."

Belangrijke plek

Het is de tweede keer dat Pauline presenteert op het SXSW-festival in Austin. Vorig jaar presenteerde ze de voorloper van haar Solar Shirt, namelijk een jurk met zonnecellen.

Technologie speelt zich steeds meer op en rond het lichaam af. De tech-wereld werkt aan slimme horloges en Google probeerde al eens een computer in een bril. Ook Pauline's werk valt in de categorie wearable technology.

"Ik denk dat SXSW voor mij een belangrijke plek is. Er is hier een steeds sterkere focus op wearable technology. Er zijn veel collega's die ik hier kan ontmoeten, maar ook journalisten en potentiële partners kan ik hier vinden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl