Studio Voetbal 22 maart 2015
NOS Voetbal

Een mannetje met lef, die Achahbar

PSV had gerekend op Colin Kazim-Richards in de spits bij Feyenoord, vermoedt Pierre van Hooijdonk, in Studio Voetbal terugkijkend op de topper van eerder op de dag in de Kuip die de thuisploeg met 2-1 won. "Maar nu hadden ze te maken met Achahbar die naar links en naar rechts uitweek en met Manu die ook wel eens in de punt kwam. Dat zijn toch andere types. En daar had PSV het moeilijk mee."

"Wel goed van Fred (Rutten, de trainer van Feyenoord - red.) dat hij toch die Achahbar in de spits zette", vindt Bert van Marwijk, die samen met Jan van Halst en Jan Mulder het kwartet gasten aan tafel volmaakt. "Het is tegenwoordig mode om zonder spits te spelen of, zoals nu, met een kleintje die steeds uit de spits beweegt. Rekik en Bruma zijn niet echte doordekkende centrale verdedigers. Daar had Feyenoord nog meer gebruik van kunnen maken als Immers een betere dag had gehad."

"Hij is een mannetje dat met veel lef loopt te spelen", roemt Van Hooijdonk de maker van beide Feyenoord-goals tegen de koploper in eredivisie. "Hij verstopt zich nooit. Dat zag je ook bij zijn eerdere invalbeurten: hij wil alle ballen hebben, ook met een man in zijn rug."

De moeilijkste positie

Van Marwijk vraagt zich af waar het dan tot nu toe mis is gegaan. "Hij is 21 jaar!' werpt Van Hooijdonk tegen. "Twee jaar geleden zat hij voor het eerst een beetje bij de A-selectie. Het is toch eigenlijk heel normaal dat zo'n jongen een paar jaartjes nodig heeft om een volwaardig selectielid van Feyenoord te zijn? Bovendien op de moeilijkste positie om als jonge jongen door te breken."

Anass Achahbar mocht eigenlijk weg bij Feyenoord. Maar Rutten stak daar een stokje voor; hij wilde hem bij de groep houden. "Daar heeft Fred al zijn hele trainerscarrière een handje van gehad", weet Van Halst. "Hij pakt spelers met een krasje of een stempeltje bij de hand, armpje eromheen, trap onder hun reet. Ja, zo zegt hij dat. Maar het lukt hem wel."

"Een mannetje dat met veel lef speelt"

Feyenoord-PSV was niet het topduel geworden waarop gehoopt werd. "Maar je zag bij de individuele spelers wel de wil om te winnen", constateert Van Halst. "Maar bij Ajax val je bijna in slaap. Het blijft maar rondspelen. Het naar voren spelen en het willen scoren, mis ik gewoon."

Ajax, dat donderdag uit de Europa League was geknikkerd door Dnjepr, had zondagmiddag met grote moeite in de Arena ADO Den Haag op de knieën gekregen. "Er zou een routinier ontbreken", had Mulder opgevangen in de discussies over de Amsterdammers. "Maar ik vind eerder dat de klasse bij de talenten niet toereikend is. Kishna, El Ghazi, Milik, Klaassen, Andersen komen tekort. Dát is het probleem van Ajax."

Geduld

Van Marwijk predikt geduld. "Ik heb het idee dat Ajax het elftal voor het eerst sinds jaren echt bij elkaar weet te houden. Als je alleen al naar het middenveld kijkt, met Klaassen die een team op sleeptouw kan nemen, en Bazoer, een heel jonge jongen, maar die heel compleet is al en over twee jaar misschien wel top is. En Sinkgraven vind ik een goede speler, maar ook een slimme speler. Wie zegt mij dat als deze jongens nog een jaar samen zijn, dat dat niet veel beter wordt?"

"Bazoer is een jonge jongen die heel compleet is al"

Uiteraard komt ook het Nederlandse elftal ter sprake. Oranje wacht zaterdag de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Turkije, maar heeft na het eerdere afhaken van aanvoerder Robin van Persie nu ook Arjen Robben in de lappenmand zien verdwijnen.

Hoewel Van Marwijk gecharmeerd is van Eljero Elia, wordt als het aan de oud-bondscoach ligt Quincy Promes (Spartak Moskou) alsnog opgeroepen. "Ik zou voorin met Huntelaar, Depay en Promes gaan spelen. Maar bij Turkije is ook paniek, meer dan bij ons nog. Ze hebben de laatste tijd zo veel slechte uitslagen gemaakt. Zo bang hoeven we daar niet voor te zijn. Zeker niet thuis."

Buitenbuitencategorie

"Ik hoop dat we onszelf hebben aangepraat dat we afhankelijk zijn van Robben. Al is hij natuurlijk wel van de buitenbuitencategorie... We moeten maar gokken op het Achahbar-effect."

"Ik vind het langzamerhand tijd worden dat Clasie een plekkie in de eerste elf gaat krijgen", pleit Van Hooijdink voor de Feyenoord-aanvoerder. "Ja, dat wordt interessant: hoe we op het middenveld gaan spelen", vindt ook Van Marwijk. "En wie linksback en links in het centrum. Het zou wel eens heel leuk zijn om inderdaad Clasie en Wijnaldum en Klaassen samen te zien spelen. Maar hij zal wel kiezen voor Nigel de Jong."

"Ach, maakt toch allemaal niet uit", besluit Mulder. "Het is tegen Turkije, zeg. Dat win je toch sowieso wel?"

Van Hooijdonk pleit voor Clasie in Oranje

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl