Anass Achahbar werd in 2011 in Servië Europees kampioen met Oranje onder 17. Hij was de nummer negen, de spits, in een team met onder anderen Terence Kongolo, Karim Rekik, Jetro Willems, Kyle Ebecilio, Yassin Ayoub, Tonny Vilhena en Memphis Depay. 

In tegenstelling tot veel van zijn teamgenoten bleef een doorbraak aanvankelijk uit. Onder leiding van Fred Rutten lijkt de nu 21-jarige aanvaller alsnog de weg omhoog te hebben gevonden, met als voorlopig hoogtepunt zijn winnende goal tegen FC Dordrecht (1-2).

De geboren Hagenaar Achahbar doorliep de jeugdopleiding van Feyenoord en scoorde met regelmaat. In maart 2011 tekende hij zijn eerste contract. Hij kreeg na de ondertekening een shirt met daarop zijn naam uitgereikt door Roy Makaay, van wie hij dat seizoen training kreeg.

Volgens Makaay had Achahbar de potentie om het eerste elftal van Feyenoord te halen. "Dat moet hij alleen wel zelf doen natuurlijk", zei Makaay op de website van Feyenoord. "Anass scoort makkelijk, is technisch begaafd en kan goed koppen, ook al is hij niet de grootste. Hij wil zichzelf altijd verbeteren en vraagt me bijvoorbeeld geregeld of we samen videobeelden kunnen bekijken. Dat is tekenend voor zijn mentaliteit. Het is zeer prettig werken met hem."

Anass Achahbar in 2011 voor Oranje Onder 17 ANP Pro Shots

Koeman: wel een talent, ja 

Na het winnen van de EK-finale in mei 2011 maakte hij drie maanden later zijn debuut in het eerste. Als invaller voor Kelvin Leerdam liet Ronald Koeman hem acht minuten voor tijd debuteren tegen sc Heerenveen (2-2). Bij zijn volgende optreden, het bekerduel met AGOVV Apeldoorn (4-0), volgde zijn eerste doelpunt. 

"Hij heeft zeker kwaliteiten, dat liet hij eerder ook al tegen Heerenveen zien", liet trainer Koeman na afloop weten. "Hij is een echte spits, onbevangen, balvast en met oog voor de derde man. Wel een talent, ja. Voorlopig blijft hij bij de A1. Maar indien nodig weet ik dat ik nu al een beroep op hem kan doen. Hij is er klaar voor, maar zal zich nog wel verder moeten ontwikkelen natuurlijk."

Dat seizoen speelde hij in totaal zeven competitiewedstrijden, waarvan één in de basis, zonder te scoren. Hoewel hij in de daaropvolgende jaargang wel een basisplaats hoopte te veroveren, zette Achahbar geen stappen in zijn ontwikkeling. Zijn cijfers waren dezelfde als het seizoen ervoor: zeven eredivisieduels, waarvan één in de basis, zonder te scoren. Wel maakte hij op 23 augustus 2012 tegen Sparta Praag in de play-offs voor een plek in de Europa League met een hakbal in blessuretijd de 2-2.

Koeman: niet tevreden

Koeman liet in december 2012 zijn onvrede blijken over de ontwikkeling van het talent. "Ik ben niet tevreden over de wedstrijden die hij in de beloften speelt", zei Koeman tegen RTV Rijnmond. "Hij doet te weinig met zijn talent."

Vanaf januari 2013 kwam Achachbar helemaal niet meer in actie in een officiële wedstrijd voor Feyenoord en de daaropvolgende zomer was zijn situatie uitzichtloos. Feyenoord verhuurde hem aan Arminia Bielefeld in de Tweede Bundesliga. Die periode werd geen succes, met één goal in elf competitiewedstrijden. 

In de voorbereiding op het nieuwe seizoen kreeg Achahbar van de nieuwe Feyenoord-coach Rutten de kans om zich te bewijzen. Zijn optreden in Feyenoord 1 bleef in 2014 beperkt tot het Europese duel met Zorja Loegansk in augustus (4-3 winst), maar Rutten liet wel meerdere keren zijn tevredenheid blijken over de prestaties van Achahbar op de training en bij Jong Feyenoord/Excelsior.  

Anass Achahbar na het duel met FC Dordrecht (1-2) ANP Pro Shots

Rutten: mooi dat hij het laat zien

Sinds februari dit jaar kreeg Achahbar ook meerdere kansen, als invaller op de vleugel. En zondag tegen Dordrecht kwam een nieuwe kans. Hij viel in voor spits Mitchell te Vrede en bekroonde die invalbeurt met zijn eerste eredivisiegoal voor Feyenoord. In blessuretijd kopte hij een voorzet van Miquel Nelom binnen. Hij vierde zijn treffer met coach Rutten. 

"Ik wil de trainer bedanken", zei Achahbar na afloop. "De trainer zei dat ik geduldig moest blijven dat ik eigenlijk best veel kansen zou kunnen krijgen als ik gewoon mijn ding zou doen. Ik ben rustig gebleven."

"Die jongen komt van heel ver, echt van heel ver", reageerde Rutten. "Vanuit zijn Feyenoord-verleden heeft hij een stempel op zijn voorhoofd gekregen als een heel lastig en irritant jong. Ik heb dat nog nooit meegemaakt. Dan is het heel mooi dat hij zelf laat zien dat hij goed kan voetballen en dat hij ook doelpunten kan maken."

Rutten vertrekt na dit seizoen bij Feyenoord en Achahbar heeft een aflopend contract in Rotterdam. De aanvaller is nog niet bezig met de komende jaargang. "Ik wil zoveel mogelijk minuten maken, elke dag keihard trainen en mijn best doen. Dan zie ik het wel."

STER reclame