UCI wil Verbruggen niet meer als erevoorzitter

De UCI gaat Hein Verbruggen vragen het erevoorzitterschap van de mondiale wielerbond in te leveren. Dat heeft Brian Cookson, de huidige voorzitter van de internationale wielerunie, laten weten na het uitkomen van het rapport van de CIRC, de commissie die onderzoek deed naar de dopingproblematiek in de wielersport.

"Ik ga hem in een brief schrijven zijn positie te overdenken", aldus Cookson. "Zijn manier van leidinggeven krijgt veel kritiek in het rapport en heeft tot grote fouten geleid."

Uit het rapport wordt duidelijk dat de UCI onder het voorzitterschap van Verbruggen, die van 1991 tot en met 2005 de scepter zwaaide, en diens opvolger Pat McQuaid gefaald heeft in de toepassing van de eigen antidopingregels.

Cruciaal

Positieve dopingtests werden genegeerd, renners kregen een voorkeursbehandeling en klokkenluiders die dopinggebruik aan de kaak stelden, werden bekritiseerd. Bewijs van corruptie is evenwel niet gevonden.

Lance Armstrong zou niet zeven keer de Tour de France hebben gewonnen als hij geen voorkeursbehandeling had genoten, concludeert Cookson, die in 2013 McQuaid opvolgde. "De UCI heeft Armstrong in 1999 geholpen nadat hij positief testte op cortisonen. Dat is naar mijn mening een cruciaal moment geweest." Armstrong kwam weg met een achteraf gegeven doktersattest waardoor hij een straf ontliep.

'Hulp aan Armstrong in 1999 was cruciale fout'

Feliciteren

Geconfronteerd met de op handen zijnde brief laat Verbruggen weten die rustig af te wachten en dan te reageren. "Maar in plaats van deze brief te schrijven had Cookson mij ook kunnen feliciteren dat alle beschuldigingen van corruptie van tafel zijn", voegt hij er aan toe.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl