Studio Voetbal 1 maart 2015 NOS

Met de blessure van Robin van Persie en een vraagteken achter de vorm van Klaas-Jan Huntelaar doet bondscoach Guus Hiddink voor de komende interlands tegen Turkije (28 maart) en Spanje (31 maart) wellicht een beroep op Bas Dost of Luuk de Jong. "Ik zou ze allebei nemen", aldus John van den Brom in Studio Voetbal.

In de topper tussen PSV en Ajax (1-3) was centrumspits De Jong de maker van de enige goal. Hij kopte een voorzet van Jetro Willems tegen de touwen. "Hij is de meest onderschatte speler van PSV", aldus Jan Joost van Gangelen. "Hij werkt zo hard."

Volgens Co Adriaanse is De Jong Oranje-materiaal. "Dan moet er gespeeld worden met buitenspelers die hem bedienen. Een individuele actie heeft hij niet. Tussen Depay en Robben krijgt hij geen bal."

"Of Jetro Willems als linksback opstellen", voegde Van Gangelen toe.

Voor Youri Mulder is het duidelijk wie er eind maart tegen Turkije in de spits moet staan bij Oranje: Bas Dost, de ontketende spits van VfL Wolfsburg. "Als hij naar de bal kijkt, is het al een goal. Hij moet spelen. Dost is op dit moment de nummer één." 

"Dost nummer één in Oranje"

Uiteraard werd er ook uitgebreid gesproken over de topper tussen PSV en Ajax. Van Gangelen had zich "geen seconde verveeld". Hij verbaasde zich over het feit dat Ajax niet twee helften hetzelfde kon brengen en miste bij onder anderen Davy Klaassen "de frisheid". 

Youri Mulder stelde dat als het duel drie weken eerder was gespeeld, dus voor de Europese verplichtingen, het publiek waarschijnlijk een betere wedstrijd had gezien. "Onzin", zei Van den Brom. "Als je ziet wat PSV na die 1-0 achterstand kan brengen, vind ik het te gemakkelijk om te zeggen dat ze vermoeid oogden." 

Onverdiend

"Een onverdiende zege van Ajax", noemde Co Adriaanse de 3-1 zege van zijn oude club op PSV. "Zeker in de tweede helft was PSV het beste team en is Ajax nauwelijks meer op de helft van PSV gekomen, op die vrije trappen en die goal van Anwar El Ghazi na."

De gasten aan tafel wezen El Ghazi aan als lichtpunt in de wedstrijd. De aanvaller begon aan de rechterflank en gaf toen de assist op de openingsgoal van Ricardo Kishna. Na het uitvallen van Arek Milik werd hij centrale spits en dat deed hij ook goed, met als hoogtepunt de fraaie 3-1.

"Hij doet het heel goed voor zo'n jonge jongen", aldus Adriaanse. "Scoort, geeft assists." Volgens Mulder heeft El Ghazi iets weg van Nacer Chadli. "Misschien is die centrale positie wel een positie voor hem voor later", aldus Mulder. 

"Klaassen oogde niet fit"

Fred Rutten

Ook de situatie van Fred Rutten bij Feyenoord kwam nog aan bod in Studio Voetbal. Club en coach zwijgen nu nog, maar maandag komt Feyenoord waarschijnlijk met de mededeling dat Rutten aan het einde van dit seizoen afscheid neemt. Volgend seizoen kunnen de huidige assistenten Jean-Paul van Gastel en Giovanni van Bronckhorst het stokje eventueel overnemen.  

Adriaanse acht het niet slim om genoemd duo nu al naar voren te schuiven. "Het is strategisch slimmer om die optie vers te bewaren voor het nieuwe seizoen. En Fred doet het goed en wil zelf ook doorgaan."

"Situatie Rutten is een soap"

STER reclame