Op het ijs van Sportpaleis Alau jaagt Michel Mulder komend weekend op zijn derde wereldtitel sprint op rij. Voor de Zwollenaar, die vandaag zijn 29ste verjaardag viert, is het ook pas zijn derde deelname aan de WK sprint.

In 2013 hield hij Pekka Koskela achter zich en in 2014 bleef hij Shani Davis voor. Dit jaar heeft hij zware concurrentie in de naam van Pavel Koelizjnikov. De jonge Russische sprinter debuteert, maar is toch torenhoog favoriet.

Goud voor Koelizjnikov zou bijzonder zijn voor Rusland, want het land wacht al achttien jaar op een wereldkampioen. En dan te bedenken dat Rusland met tien wereldtitels historisch gezien de grootste en meest succesvolle sprintnatie van de schaatssport is.

Zjelezovski, de beste

Valeri Moeratov (1970, 1973), Aleksandr Safronov (1975), Sergej Chlebnikov (1982) en Sergej Klevtsjenja (1996, 1997) verzamelden samen zes wereldtitels. De beste sprinter ontbreekt nog in dit rijtje. Zijn naam: Igor Zjelezovski.

Hij heeft net als Eric Heiden drie keer op rij de WK sprint op zijn naam geschreven. Mulder kan de derde man worden die dat voor elkaar krijgt. Maar Zjelezovski hield het niet bij die drie titels. Met maar liefst zes wereldtitels (1985, 1986, 1989, 1991, 1992 en 1993) is hij namelijk de succesvolste sprinter aller tijden.

Zjelezovski schaatste zijn titels opmerkelijk genoeg bijeen voor drie verschillende landen. De eerste vier namens de Sovjet-Unie, daarna voor het GOS en de laatste voor Wit-Rusland.

Overzicht Russische wereldkampioenen sprint

Het begon in Thialf

Zjelezovski's eerste titel behaalde hij in Thialf. In 1985, toen de ijsbaan in Heerenveen nog geen dak had. Zjelezovski kijkt daar met veel plezier op terug. "Ik werd op mijn 21ste wereldkampioen en dat was mijn mooiste wedstrijd. Het interessantste toernooi uit mijn carrière."

Met 1,86 meter was Zjelezovski niet extreem lang, maar hij beschikte wel over een enorm postuur. Hij kreeg daarom ook de bijnaam 'De Beer uit Minsk'.

De zes wereldtitels van Zjelezovski

Toen ik klein was, zag ik het belang van de Spelen niet in.

Igor Zjelezovski

Te gespierd

Dat enorme lichaam speelde hem in het tweede deel van zijn loopbaan aanvankelijk parten, want op indoorbanen is een te groot en gespierd lichaam juist een nadeel. Tijdens de Spelen van 1988 kwam hij daar voor het eerst achter.

Op het snelle ijs van de Olympic Oval vlogen de te gespierde en te zware sprinters door de hoge snelheid bijna allemaal de bocht uit, zo ook Zjelezovski. Gevolg: geen goud. Ook in 1992 en 1994 keerde hij huiswaarts zonder gouden medaille.

Toch heeft Zjelezovski er nooit lang om getreurd. "Toen ik klein was wilde ik wereldkampioen worden, geen olympisch kampioen. Als mens stel je jezelf doelen en die probeer je te verwezenlijken. Toen ik klein was, zag ik het belang van de Spelen niet in."

2010: op zoek naar 'De Beer van Minsk'

Zjelezovski trainer van Koelizjnikov?

Nu, 25 jaar na de laatste titel van Zjelezovski, heeft Koelizjnikov in Astana de kans om zijn eerste titel te veroveren. De pas 20-jarige Rus heeft nog veel jaren voor zich om zijn illustere landgenoot te evenaren.

En een samenwerking tussen de twee? Zjelezovski, nu ondernemer, heeft een trainerscarrière nooit uit zijn hoofd gezet. "Misschien word ik op mijn 60ste nog trainer."

De WK sprint in Astana zijn komend weekend rechtstreeks te volgen via NPO 1, NOS.nl en Radio Langs de Lijn.

STER reclame