NOS Schaatsen

Stroetinga: ik heb me hier echt op gefocust

Arjan Stroetinga gaat de boeken in als de eerste wereldkampioen op het onderdeel massastart. De Fries sprintte bij de WK afstanden in Thialf naar de zege, voor de Italiaan Fabio Francolini en de Fransman Alexis Contin.

"Het ging de afgelopen dagen steeds beter, ik wist dat ik goed was", zei Stroetinga na afloop. "Maar een sprint winnen is altijd moeilijk. We (Stroetinga en Jorrit Bergsma, red.) wilden eigenlijk nog een keer aanvallen, maar het tempo lag zo hoog dat het er niet van kwam."

Als het onderdeel in de toekomst olympisch wordt, lonkt er ook op dat podium goud voor Stroetinga. "De massastart is in opkomst. Ik heb me er dit seizoen echt op gefocust. Het is hartstikke mooi dat het nu een WK-onderdeel is, ik ben er heel blij mee. En of het ook olympisch wordt? Daar hou ik me niet mee bezig."

Schouten dankt Huisman

Irene Schouten had de primeur bij de vrouwen. "De laatste keer in dit Thialf, het laatste WK hier. Dit is echt mooi. Ik hoopte al samen met Mariska (Huisman, red.) op het podium te komen."

Schouten bedankte Huisman na afloop uitvoerig. "Dit is niet alleen mijn goud, ook dat van haar. Mariska heeft zo hard gereden toen Sábliková wegreed. Echt geweldig", zei Schouten. Huisman greep in toen Martina Sábliková ten aanval trok.

Ze vergooide met die actie haar eigen kansen op goud. "Je kunt allebei wachten tot de sprint, maar dan haal je waarschijnlijk allebei geen goud. Iemand moest het gat dichtrijden. Dat heb ik voor haar gedaan. Dan is het mooi dat Irene het afmaakt", sprak Huisman.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl