Het Israëlische leger is "beperkt en tijdelijk" aanwezig in buurland Syrië, zegt minister Sa'ar van Buitenlandse Zaken. Sinds gisteren houdt Israël een strook Syrisch grondgebied aan de grens bezet, naar eigen zeggen om de veiligheid te waarborgen nu het Assad-regime is gevallen.
De inval in de gedemilitariseerde bufferzone gaat gepaard met luchtaanvallen. Israël heeft op vele tientallen plekken in Syrië doelwitten gebombardeerd. Zo zijn volgens Sa'ar opslaglocaties voor chemische wapens en raketten vernietigd om te voorkomen dat die in handen van extremisten vallen.
'Dorpelingen gearresteerd'
Er zijn onbevestigde berichten over burgers die zijn gearresteerd door het Israëlische leger. Volgens het Syrisch Observatorium voor Mensenrechten (SOM) zijn alle inwoners van een Syrisch dorp in de bufferzone gisteren gearresteerd. In de buurt zou ook een man zijn gedood door Israëlische militairen. Het is onduidelijk of hij gewapend was.
Het Israëlische leger had gisteren burgers van een aantal dorpen gewaarschuwd niet naar buiten te gaan vanwege gevechten. Tegen wie er wordt gevochten is niet duidelijk. SOM, dat zich baseert op ooggetuigen en lokale bronnen, meldt dat Israëlische tanks en pantservoertuigen actief zijn in het gebied. De bufferzone is ongeveer 100 kilometer lang en tussen de 2 en 5 kilometer breed.
Afgelopen weekend bevestigde de VN-missie in de bufferzone dat er twintig gewapende personen actief waren in het noorden, in de buurt van de Hermonberg. Het Israëlische leger zei dat het VN-waarnemers te hulp is geschoten.
Machtsvacuüm
Door de val van het Assad-regime is er een machtsvacuüm ontstaan in Syrië. Volgens Israël zijn alle Syrische militairen van het regeringsleger gevlucht uit het grensgebied. Behalve Israël voeren ook Turkije en de VS nu luchtaanvallen uit in Syrië. Buurlanden en grootmachten maken van de situatie gebruikt om belangen veilig te stellen.
Sa'ar herhaalt dat Israël zichzelf wil beschermen tegen mogelijke aanvallen vanuit Syrië. Hoelang het Israëlische leger aanwezig blijft in de bufferzone, daar heeft hij niets over gezegd.
Egypte veroordeelt 'verdere bezetting'
Egypte spreekt schande van de militaire zet van Israël. In een verklaring wordt het "een verdere bezetting van Syrisch land" genoemd. Egypte suggereert dat Israël hiermee de grens permanent wil oprekken.
Israël houdt al decennia de op Syrië veroverde Golanhoogten bezet. De regering heeft dat gebied geannexeerd, maar alleen bondgenoot de VS erkent het als Israëlisch grondgebied.
Bufferzone
In de jaren 70 spraken Syrië en Israël af dat er een bufferzone komt bij de Golanhoogten. In dit gebied mogen geen militairen actief zijn. Maar volgens premier Netanyahu is deze afspraak komen te vervallen nu Assad is gevallen en rebellen de macht hebben overgenomen.
Het regime van Assad beschikte over chemische wapens en raketten. De dictator heeft bijvoorbeeld gifgas gebruikt tegen burgers die in opstand waren gekomen. Afgelopen weekend werd Assad, na ruim 13 jaar burgeroorlog, afgezet door rebellengroep HTS.