Midden-Oostenblog
Oorlog Hamas-Israël
NOS NieuwsAangepast

Netanyahu: fase van zware gevechten in Gaza bijna voorbij

In dit blog houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in het Midden-Oosten.

Hier vind je een overzicht van onze belangrijkste verhalen. Hier lees je de betekenis van een aantal veelgebruikte termen. Hier bekijk je onze interactieve special over de machtsstrijd in het Midden-Oosten.


Netanyahu: fase van zware gevechten in Gaza bijna voorbij

De Israëlische premier Netanyahu zegt dat de fase van zware gevechten tegen Hamas in de Gazastrook bijna voorbij is. Volgens hem loopt het grondoffensief in de zuidelijke stad Rafah ten einde. Maar het betekent niet dat de oorlog snel is afgelopen, zei de premier in een gesprek met de Israëlische tv-zender Channel 14.

Als er straks minder militairen nodig zijn in Gaza, kunnen er volgens Netanyahu meer manschappen worden ingezet aan de grens met Libanon. Daar zijn sinds de terroristische aanval van Hamas op 7 oktober vrijwel dagelijks beschietingen tussen Hezbollah en het Israëlische leger. De afgelopen tijd is het aantal beschietingen toegenomen.

De troepen worden volgens Netanyahu vooral ingezet voor de verdediging, maar ook om uitgeweken Israëliërs naar huis te laten terugkeren. Vanwege het geweld hebben in het grensgebied tienduizenden mensen hun huis verlaten.

Premier Netanyahu

Meerdere doden bij Israëlische aanval op UNRWA-gebouw in Gaza-stad

Bij een Israëlische luchtaanval in Gaza-stad is het hoofdkwartier van VN-hulporganisatie UNRWA geraakt. Zeker acht mensen zijn omgekomen, zeggen ooggetuigen tegen persbureau Reuters.

Het Israëlische leger heeft nog niet gereageerd. Een woordvoerder van UNRWA zegt nog te onderzoeken wat er precies is gebeurd.

Volgens een van de ooggetuigen waren er op het moment van de aanval meerdere Palestijnen in het gebouw om voedselbonnen en water te halen. De Arabische nieuwszender Al-Jazeera spreekt van honderden mensen.

Hezbollah valt legerbasis Israël aan met drones, zwaargewonde gemeld

Hezbollah heeft vanuit Libanon raketten en drones laten exploderen in Noord-Israël. Het Israëlische leger zegt dat een militair zwaargewond is geraakt. Hezbollah stelt dat de reeks aanvallen tot doden en gewonden heeft geleid, maar noemt geen aantallen.

Nieuwzender Al Jazeera heeft een video van de drone-aanval op een Israëlische legerbasis getoond. Op het beeld is te zien dat militairen dekking zoeken. De beschietingen hebben geleid tot bosbranden, meldt het Israëlische leger.

Rook stijgt op na een drone-aanval op Noord-Israël

De aanvallen waren een vergelding voor het Israelische bombardement in Libanon gisteren. Daarbij werd volgens Israël een Hamas-commandant gedood. De man werd op zo'n 40 kilometer afstand van de grens doodgeschoten in een rijdende auto. Israël zegt dat de Hamas-commandant een beruchte wapenhandelaar was. Zijn dood is nog niet erkend of ontkend door de Palestijnse militie.

De auto die werd getroffen door het Israëlische leger

Met elke beschieting groeit de vrees voor een escalatie van de schermutselingen. Onlangs dreigde Israël met een totale oorlog en zei het leger dat er plannen zijn voor een offensief. Vooralsnog heeft Israël de daad niet bij het woord gevoegd, maar er zijn wel dagelijks luchtaanvallen over en weer.

Aan de kant van Hezbollah zijn honderden doden gemeld sinds het begin van de schermutselingen. Zeker vijftien Israëlische militairen zijn gedood. Ook zijn in Libanon en Israël bij elkaar tientallen burgers om het leven gebracht.

Leger Israël vervoerde gewonde arrestant op motorkap

Militairen van het Israëlische leger hebben een Palestijn die bij een vuurgevecht gewond was geraakt op de motorkap van een legerjeep vervoerd. De Palestijnse hulporganisatie Rode Halve Maan (PRCS) zegt dat ambulancepersoneel in eerste instantie niet de gelegenheid kreeg om eerste hulp te verlenen. Pas later kwam er toestemming om de gewonde naar een ziekenhuis te brengen.

Het incident speelde zich gisteren af bij Jenin, een stad op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever. Volgens het Israëlische leger was de man een van de militanten die betrokken waren bij een vuurgevecht met de militairen. In dat gevecht raakte hij gewond, waarna het leger hem arresteerde.

VN-rapporteur voor de bezette Palestijnse gebieden Francesca Albanese zegt dat de Israëlische militairen de gewonde man als menselijk schild hebben gebruikt. Dat is iets waar Israël Hamas voortdurend van beschuldigt in de oorlog in Gaza. Het leger zegt dat het een onderzoek instelt, omdat het vervoer van de gewonde in strijd is met de de regels en en waarden, die het leger zegt te hanteren.

Op deze video is te zien dat de militairen ambulances passeren zonder te stoppen:

Gewonde Palestijn op motorkap vervoerd

Israël zegt Hamas-kopstuk te hebben gedood in Libanon

Het Israëlische leger claimt dat het Hamas-kopstuk Ayman Ghatma heeft gedood bij een luchtaanval in Libanon zaterdag. Volgens Israël was Ghatma onder meer verantwoordelijk voor wapenleveranties aan zowel Hamas als de Egyptische terreurorganisatie al-Jama'a al-Islamiyya. Hamas heeft nog niet gereageerd.

Israël zegt dat Ghatma op 40 kilometer van de grens met Israël reed toen een gevechtsvliegtuig zijn auto onder vuur nam. Het Israëlische leger gaf videobeelden vrij waarop te zien zou zijn hoe de auto van Ghatma smeulend langs de weg staat.

Begin dit jaar doodde Israël een andere Hamas-leider in hoofdstad Beiroet, ver van de Israëlische grens.

De aanval van vandaag komt op een moment dat Israël op zeer gespannen voet staat met Hamas-bondgenoot Hezbollah, de terroristische organisatie die heer en meester is in het zuiden van Libanon. Sinds het uitbreken van de Gaza-oorlog bestoken Hezbollah en het Israëlische leger elkaar, maar de afgelopen weken namen de beschietingen in intensiteit toe.

Israël dreigt nu met een "totale oorlog", waardoor de oorlog in Gaza dreigt uit te groeien tot een regionaal conflict.

Buitenlandchef EU wil onderzoek na beschietingen bij gebouw Rode Kruis

De buitenlandchef van de Europese Unie, Josep Borell, wil een onafhankelijk onderzoek naar de beschietingen bij het hoofdkwartier van het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC) in het zuiden van de Gazastrook.

De dodelijke aanval vond vrijdagmiddag plaats op het tentenkamp al-Mawasi, dat rond het kantoor van het Rode Kruis is opgetrokken. Daarbij zouden grote projectielen zijn neergekomen op enkele meters van het Rode Kruis-gebouw, dat daardoor beschadigd raakte. Volgens hulpverleners en lokale autoriteiten werden 25 mensen gedood. Daarnaast raakten zeker 50 mensen gewond.

De vicepremier van het ICRC spreekt op X zijn afkeur uit over de beschietingen. "Zo dicht bij humanitaire gebouwen schieten die duidelijk gemarkeerd zijn met het embleem van het Rode Kruis brengt de levens van burgers en medewerkers van het Rode Kruis in gevaar."

Officieel is nog niet bekend wie er achter de aanval zit. Zowel Hamas als het Israëlische leger hebben nog niet gereageerd. Persbureau Reuters citeert een inwoner die zegt dat twee Israëlische tanks vanaf een heuveltop op het kamp schoten. "De verantwoordelijken moeten ter verantwoording worden geroepen", aldus Borell.

Reuters maakte beelden van de begrafenis van de slachtoffers:

Rouw om slachtoffers tentenkamp bij Rafah

Houthi-aanval op schip in Golf van Aden

De Houthi's in Jemen hebben opnieuw een aanval uitgevoerd op een schip in de Golf van Aden, meldt persbureau AP. Volgens lokale autoriteiten heeft de aanval van vrijdagavond geen schade veroorzaakt aan het schip, de Transworld Navigator. Ook de bemanning bleef ongedeerd.

Onlangs werd bij een andere aanval het Griekse bulkschip Tutor tot zinken gebracht. De Tutor is het tweede schip dat in de Gaza-oorlog door toedoen van de Houthi's is gezonken. Mogelijk is er recent nog een schip gezonken na een aanval van de rebellengroep, maar dat is niet onafhankelijk bevestigd.

USS Eisenhower

De Houthi's beschieten sinds november schepen in de Rode Zee, Arabische Zee en de Golf van Aden als ze vermoeden dat een schip een link met Israël heeft. Ze zeggen te handelen uit solidariteit met de Palestijnen in Gaza. In de afgelopen maanden zijn ruim vijftig passerende vrachtschepen aangevallen. De internationale scheepvaart in de belangrijke zeeroute is ontregeld door deze acties.

Een internationale coalitie onder leiding van de VS probeert er wat aan te doen, maar het is niet gelukt om een einde aan de beschietingen te maken. In totaal zijn vier opvarenden van vrachtschepen gedood bij meer dan zestig Houthi-aanvallen.

Amerikaanse functionarissen zouden de USS Eisenhower, het vliegdekschip van de Amerikaanse marine dat in de Golf van Aden aanvallen van Houthi-rebellen moet stoppen, inmiddels opdracht hebben gegeven om naar huis terug te keren. De Houthi's claimden vandaag een aanval op het schip te hebben uitgevoerd, maar volgens de Amerikanen klopt dat niet.

Palestijnen na aanval op vluchtelingenkamp: 'Israël doet wat het wil'

Palestijnen na aanval op vluchtelingenkamp: 'Israël doet wat het wil'

42 doden gemeld bij nieuwe Israëlische aanvallen op vluchtelingenkamp en buurt in Gaza

Bij nieuwe Israëlische aanvallen in Gaza zijn 42 Palestijnen gedood. Dat zegt het mediabureau van de Hamas-regering tegen de Arabische nieuwszender Al Jazeera.

24 van de doden zouden zijn gevallen bij een aanval op het Shati-vluchtelingenkamp in het noorden van Gaza. De andere slachtoffers kwamen volgens de Palestijnse regering om het leven bij een aanval op een wijk in Gaza-Stad.

Ook de Israëlische krant Haaretz meldt de aanval op het Shati-kamp. Er worden de hele week al aanvallen uitgevoerd op vluchtelingenkampen in Gaza. Dat is omstreden, omdat de kampen een speciale vluchtelingenstatus hebben, ook als ze zijn uitgegroeid tot stenen wijken.

Bij bombardementen op de kampen Nuseirat, Maghazi en Bureij en Mawasi werden de afgelopen tijd in totaal tientallen mensen gedood. De aanval op het tentenkamp Mawasi was gisteren. Het Israëlische leger zei daarover dat het geen aanwijzingen heeft dat Israëlische militairen verantwoordelijk zijn voor de beschieting van dan tentenkamp bij Rafah. "Het incident is onderwerp van onderzoek", aldus een woordvoerder.

Israëliër doodgeschoten op Westelijke Jordaanoever

Op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever is een Israëlische man neergeschoten toen hij de Palestijnse stad Qalqilya binnenreed. Op foto's die rondgaan op sociale media is te zien dat hij in zijn hoofd is geraakt. Palestijnse hulpverleners hebben hem naar een ziekenhuis gebracht, waar hij aan zijn verwondingen overleed. De auto van de man is door onbekenden in brand gestoken.

Het Israëlische leger heeft het gebied afgesloten en is een onderzoek begonnen. Het is onduidelijk wat de man in Qalqilya deed. Israëlische burgers mogen daar niet komen, omdat de stad onder het gezag van de Palestijnse Autoriteit valt. Vrijdag schoot het Israëlische leger bij een inval in Qalqilya twee mannen dood. Volgens het Israëlische leger waren dit terroristen van de Islamitische Jihad naar wie ze op zoek waren.

De oorlog in Gaza heeft een grote impact op de situatie op de Westelijke Jordaanoever. Het Israëlische leger valt geregeld Palestijnse steden en dorpen binnen, om verdachten op te pakken die lid zouden zijn van een terroristische organisatie. Ook zijn er gewelddadige confrontaties tussen Palestijnen en Israëlische kolonisten die daar illegaal zijn gaan wonen.

Israëlische leger: geen aanwijzing dat wij tentenkamp beschoten

Het Israëlische leger zegt dat het geen aanwijzingen heeft dat Israëlische militairen verantwoordelijk zijn voor de beschieting van een tentenkamp met Palestijnse vluchtelingen bij Rafah. "Het incident is onderwerp van onderzoek", aldus een woordvoerder.

Een bewoner van het kamp zei tegen persbureau Reuters dat Israëlische tanks het vuur op het kamp opende. De granaten explodeerden op enkele meters van een veldhospitaal van het Rode Kruis. Nadat de eerste was ontploft, schoten mensen te hulp om de slachtoffers te helpen. Toen volgde een tweede salvo.

Zeker 25 mensen kwamen om, zeker 50 mensen raakten gewond. Het Internationale Rode Kruis zegt dat het veldhospitaal werd overspoeld met slachtoffers. Het kamp ligt in een gebied dat door het Israëlische leger als veilig is aangewezen. Volgens AP ligt de plek waar de granaten ontploften net buiten dit gebied.

Palestijnen rouwen bij een familielid dat omkwam

Palestijnen rouwen om slachtoffers aanval al-Mawasi

Palestijnen rouwen om de slachtoffers van de Israëlische aanvallen op een tentenkamp in al-Mawasi, een plaats langs de kust naast Rafah. Volgens de autoriteiten in Gaza kwamen zeker 25 mensen om het leven.

Reuters maakte beelden van de begrafenis van de slachtoffers:

Rouw om slachtoffers tentenkamp bij Rafah

Dodental aanval tentenkamp loopt op tot 25

Het dodental van een Israëlische aanval op een tentenkamp in al-Mawasi in Zuid-Gaza is opgelopen tot 25. Dat melden hulpverleners en het het ministerie van Gezondheid van de door Hamas-bestuurde Gazastrook. Daarnaast zijn er zeker 50 gewonden.

Persbureau Reuters citeert een inwoner die zegt dat twee Israëlische tanks vanaf een heuveltop op het kamp schoten. Sinds het Israëlische leger Rafah vorige maand binnenviel zijn honderdduizenden Palestijnen naar al-Mawasi gevlucht, waar ze in erbarmelijke omstandigheden verblijven in tenten en hutten.

Lees hier meer:

ME verwijdert demonstranten uit hoofdgebouw UvA

De mobiele eenheid van de politie heeft vanavond het hoofdgebouw van de UvA op Roeterseiland in Amsterdam ontruimd. Dat meldt stadsomroep AT5. En kleine groep pro-Palestijnse demonstranten had daar sinds 14.00 uur twee klaslokalen en een wc-blok bezet en deuren geblokkeerd.

De meeste demonstranten gingen na een gesprek met de decaan zelf weg, negen bleven zitten. Zij zijn door de politie aangehouden. De UvA zegt dat er vernielingen zijn aangericht. Ook buiten het gebouw hadden zich tientallen demonstranten verzameld, van wie er vier zijn aangehouden vanwege het beledigen van de politie.

Al weken zijn er studentenprotesten op universiteiten uit solidariteit met de Palestijnen. De demonstranten eisen dat universiteiten de banden met Israëlische instituties verbreken, uit protest tegen wat zij zien als de genocide in Gaza. De organisatoren van de demonstraties zeiden vorige week in een open brief door te blijven gaan met hun acties, "totdat onze roep om rechtvaardigheid [..] gehoord wordt".

Een week daarvoor hadden de rectoren van Nederlandse universiteiten juist gezegd de banden met Israëlische partners niet te willen verbreken. Wel stelden sommige universiteiten ethische commissies in om samenwerkingsverbanden tegen het licht te houden.

Lees hier meer over de brief van de studenten:

AzG: Zonder aanvullende medicijnen moet werk mogelijk stoppen

Artsen zonder Grenzen (AzG) waarschuwt dat het de activiteiten in Gaza moet stoppen of drastisch afschalen als er de komende dagen geen nieuwe medische voorraden binnenkomen. De hulporganisatie kampt met "kritieke tekorten aan essentiële medicijnen en apparatuur", staat in een persbericht.

Sinds eind april heeft AzG geen voorraden meer de Gazastrook in kunnen brengen. "De sluiting van de grensovergang Rafah en eindeloze bureaucratische rompslomp opgelegd door de Israëlische autoriteiten hebben de stroom van humanitaire hulp via de toegangspoort Kerem Shalom enorm vertraagd", aldus AzG.

"We hebben patiënten met ernstige brandwonden en open breuken, en niet eens genoeg pijnstillers om hun lijden te verlichten", zegt Guillemette Thomas, coördinator van AzG.

De Rafah-grenspost tussen Gaza en Egypte is gesloten sinds de inname door het Israëlische leger begin mei. De meeste hulp kwam binnen via deze grenspost. Daarnaast maken de aanhoudende gevechten in Rafah en de wetteloosheid in het gebied de verspreiding van hulp ontzettend moeilijk. Israël houdt vol dat het voldoende hulpgoederen de Gazastrook inlaat en dat tekorten voortkomen uit logistieke problemen bij de VN.

Beschadigde gebouwen bij de gesloten grensovergang Rafah

'18 doden bij Israëlische aanval op tentenkamp al-Mawasi'

Bij een aanval van het Israëlische leger in het tentenkamp al-Mawasi zijn zeker 18 doden gevallen, zegt de Palestijnse Rode Halve Maan. Palestijnse functionarissen vertellen persbureau Reuters dat een Israëlische tankgranaat een tent raakte waarin Palestijnse gezinnen verbleven.

Daarnaast melden verslaggevers van nieuwszender Al Jazeera tien doden bij een Israëlische aanval op het verstedelijkte vluchtelingenkamp Shati in het noorden van Gaza.

Al-Mawasi ligt naast Rafah in de humanitaire zone waarnaar het Israëlische leger burgers vorige maand opriep te vertrekken. Veel uit Rafah gevluchte Palestijnen verblijven er in tenten en hutten. Er wordt hevig gevochten in het zuiden van de Gazastrook waarbij het Israëlische leger dieper Rafah is ingetrokken, vertellen inwoners aan Reuters.

Het Israëlische leger zegt "precisieaanvallen" uit te voeren in Rafah en zegt de berichten over de aanval op het tentenkamp te onderzoeken. Eerder deze week werd al-Mawasi ook al getroffen, waarbij volgens Al Jazeera zeven doden vielen.

Palestijnen bidden voor de slachtoffers van Israëlische aanvallen in Noord-Gaza

Twee Israëlische reservisten gedood door mortier in Centraal-Gaza

In Centraal-Gaza zijn twee reservisten van het Israëlische leger gedood en drie ernstig gewond geraakt door een mortieraanval. Dat heeft het Israëlische leger bekendgemaakt. Hamas eiste de aanval op en zei dat die gericht was op een militair doelwit dicht bij de wijk Zeitoun in Gaza-Stad.

Het dodental bij Israëlische troepen sinds het begin van het grondoffensief in Gaza staat nu op 314, schrijft The Times of Israel. Afgelopen zaterdag werden acht Israëlische soldaten gedood bij een explosie in Zuid-Gaza.

Een Israëlisch militair voertuig aan de grens met Gaza

Israël: twee militanten gedood op Westoever

Een Israëlische politie-eenheid heeft twee Palestijnse militanten van de Islamitische Jihad gedood bij een arrestatiepoging in het dorp Qalqilya op de bezette Westelijke Jordaanoever. Dat zeggen het Israëlische leger, de politie en de veiligheidsdienst in een gezamenlijke verklaring. De twee zouden zich verzet hebben tegen hun arrestatie en het vuur hebben geopend.

Nieuwszender Al Jazeera meldde eerder vandaag dat Israëlische veiligheidstroepen drie Palestijnen hadden gedood in hun auto in Qalqilya, maar er is niet bevestigd of dit om hetzelfde incident gaat. Volgens een medewerker van de Palestijnse Rode Halve Maan verhinderden Israëlische troepen hulpdiensten bij de slachtoffers te komen.

Sinds de aanslag van Hamas op 7 oktober neemt het geweld van het Israëlische leger en Israëlische kolonisten op de Westelijke Jordaanoever toe. Gisteren meldden Palestijnse media de dood van een 15-jarige Palestijnse jongen bij een Israëlische inval, ook in Qalqilya.

Tussen 7 oktober en begin deze maand zijn er 513 Palestijnen gedood op de Westelijke Jordaanoever, blijkt uit cijfers van VN-hulporganisatie OCHA. Bijna een kwart van hen zijn minderjarige jongens.

Israëlische artsen leggen werk neer uit protest tegen politiegeweld

Israëlische artsen leggen zondag een uur hun werk neer. Ze protesteren dan tegen geweld dat de politie gebruikt tegen artsen die medische hulp verlenen bij protestdemonstraties tegen de regering.

Een gynaecoloog die bij zo'n demonstratie vorige week vrijwillig hulp verleende werd in haar gezicht geraakt door een waterkanon. Ze moet mogelijk het zicht in een oog missen. Ze droeg een oranje hesje waaraan de politie kon zien dat ze daar als hulpverlener was.

Bij een demonstratie op 8 juli arresteerde de politie een arts toen die eerste hulp verleende aan een gewond geraakte vrouw. Ook hij zou aan zijn hesje als arts herkenbaar zijn geweest.

De nationale organisatie van medici roept de Israëlische regering en de politie op de veiligheid van deze artsen onmiddellijk te verbeteren.

De politie houdt een vrouw aan bij een demonstratie tegen de regering, maandag in Tel Aviv

'Israël vernietigt raketinstallatie opgesteld in veilig gebied'

Het Israëlische leger zegt dat het gisteren in Gaza een raketlanceringsplek heeft vernietigd in een veilig verklaard gebied voor vluchtelingen bij Khan Younis. "Terreurorganisaties blijven wapens en terroristische middelen opstellen midden tussen de burgerbevolking. Ze brengen burgers in gevaar en gebruiken ze als menselijk schild", zegt het leger. De lanceerinstallatie is vernietigd met een drone, zegt het leger.

Een raketlanceerinstallatie bij een oefening van Hamas in 2020

'Zeventien doden en tientallen gewonden bij nachtelijke aanvallen in Gaza'

Israëlische aanvallen in de Gazastrook hebben vannacht aan zeker zeventien mensen het leven gekost, meldt het Palestijnse persbureau Wafa op basis van medische bronnen. Tientallen mensen zouden gewond zijn geraakt.

De meldingen komen uit heel Gaza, van Zeitoun in het noorden tot Rafah in het zuiden. Veruit de meeste slachtoffers waren het gevolg van luchtaanvallen. Bij een zo'n aanval, op een huis in Zeitoun, kwamen acht mensen om.

Het ministerie van Gezondheid van het Hamas-bestuur zegt dat sinds het begin van deze oorlog aan Palestijnse kant bijna 37.500 mensen zijn omgekomen. Onder verwoeste huizen en gebouwen liggen vrijwel zeker meer slachtoffers. Het aantal gewonden is volgens het ministerie inmiddels de 85.000 zijn gepasseerd.

Een school in Khan Younis, vandaag, na een bombardement op een huis vlakbij

Wetteloosheid in Gaza hindert hulpleveranties aan bevolking

De dagelijkse gevechtspauze die het Israëlische leger zondag bij Rafah in het zuiden van de Gazastrook instelde, heeft voor de bevolking weinig opgeleverd. De VN en hulporganisaties wijten dat aan de wetteloosheid die er heerst.

Persbureau AP hoorde van een VN-functionaris dat het Israëlische leger de belofte nakomt, maar dat gewapende mannen geregeld konvooien met hulpgoederen tegenhouden en de lading doorzoeken, onder meer op sigaretten.

Het hoofd van het VN-Wereldvoedselprogramma zei gisteren dat de pauzes geen enkel effect hebben gehad. "De vrachtwagens worden geplunderd, we worden beschoten en met stenen bekogeld."

Het Israëlische leger kondigde zondag een dagelijkse gevechtspauze af van 08.00 uur en 19.00 uur in een gebied tussen Rafah en Khan Younis. Dat moest ertoe leiden dat de inwoners van Gaza meer hulp zouden krijgen via de Kerem Shalom-grensovergang met Israël.

Volgens AP blijven door de wetteloosheid in Zuid- en Centraal-Gaza 1,3 miljoen vluchtelingen verstoken van hulp. Een coördinator van de hulporganisaties Oxfam noemde de situatie in Noord-Gaza zondag catastrofaal. "Daar gaan mensen dood van de honger."

Een vrachtwagen met hulpgoederen eerder deze maand bij Kerem Shalom

'Tiener gedood op bezette Westelijke Jordaanoever'

Palestijnse media melden de dood van een 15-jarige Palestijnse jongen op de bezette Westelijke Jordaanoever. Sinds de aanval van Hamas op 7 oktober neemt ook het geweld van het Israëlische leger en Israëlische kolonisten op de Westelijke Jordaanoever toe.

Volgens het Palestijnse persbureau Wafa werd de jongen neergeschoten door Israëlische troepen die winkels en huizen in een wijk in de stad Qalqilya binnenvielen. De jongen zou in het ziekenhuis aan zijn verwondingen zijn overleden.

Tussen 7 oktober vorig jaar en begin deze maand zijn er 513 Palestijnen gedood op de Westelijke Jordaanoever, blijkt uit cijfers van VN-hulporganisatie OCHA. Bijna een kwart van hen zijn minderjarige jongens.

Israël veroverde de Westelijke Jordaanoever, inclusief Oost-Jeruzalem, in 1967, tegelijk met de Gazastrook. Sindsdien houdt Israël het gebied bezet. In delen ervan hebben Palestijnen een vorm van zelfbestuur. Op de Westelijke Jordaanoever wonen zo'n drie miljoen Palestijnen. Daarnaast wonen er intussen ruim 600.000 Israëlische kolonisten. Volgens internationaal recht zijn de nederzettingen waarin zij wonen illegaal.

Bekijk in de video hieronder wat de bezetting voor de Palestijnse bevolking betekent:

Wat de bezetting van de Westelijke Jordaanoever betekent voor de bewoners

Witte Huis: 'Verbijsterd over uitspraken Netanyahu'

De Verenigde Staten zijn "verbijsterd" over de uitspraken van de Israëlische premier Netanyahu eerder deze week. Dat heeft woordvoerder Kirby gezegd in een persconferentie. Dinsdag zei een andere woordvoerder al niet te weten waar Netanyahu op doelde.

Netanyahu deelde dinsdag op X een videoboodschap waarin hij zei dat hij de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken had verteld dat het "ongelooflijk was dat de Amerikaanse regering Israël wapens en munitie heeft onthouden".

Kirby noemde de uitspraken van Netanyahu "teleurstellend, vooral gezien het feit dat geen enkel ander land meer doet om Israël te helpen zich te verdedigen tegen de dreiging van Hamas en, eerlijk gezegd, tegen andere bedreigingen in de regio".

Vorige maand waarschuwde de Amerikaanse president Biden dat de VS geen wapens leverde die zouden worden gebruikt voor een offensief op Rafah. Een munitielevering met zware bommen werd toen in de wacht gezet.

VN-experts: wapenfabrikanten mogelijk medeplichtig aan mensenrechtenschendingen

Als fabrikanten van wapens en munitie leveringen doen aan Israël, lopen ze het risico medeplichtig te zijn aan mensenrechtenschendingen en schendingen van het internationaal recht. Daarvoor waarschuwt een groep van dertig experts van de Verenigde Naties, onder wie meerdere speciaal rapporteurs.

De VN-deskundigen roepen wapenfabrikanten op om te stoppen met hun leveringen aan Israël, "zelfs als ze plaatsvinden onder de huidige exportlicenties". Ze zeggen dat het risico voor leveranciers is toegenomen sinds het Internationaal Gerechtshof vorige maand Israël opdroeg het militaire offensief in Rafah te staken.

"In deze context kan het blijven leveren van wapens aan Israël gezien worden als het willens en wetens verlenen van hulp aan operaties die in strijd zijn met de mensenrechten en het internationale humanitaire recht. Daar kunnen de leveranciers ook nog eens winst uit verkrijgen", aldus de VN-experts.

Israël heeft nog niet gereageerd op deze waarschuwing van de VN. Gisteren stelde de VN-organisatie voor mensenrechten dat Israël in Gaza niet genoeg voorzorgsmaatregelen neemt om burgerdoden te voorkomen. Israël stelt dat het leger zich aan de internationale wetgeving houdt en dat Hamasstrijders zich achter burgers verschuilen.

Wapens die in oktober door het Israëlische leger werden uitgedeeld in een kibboets

Israël doodt weer commandant Hezbollah, groepering reageert met raketten

Hezbollah heeft opnieuw raketten afgevuurd op het noorden van Israël nadat het Israëlische leger wederom een commandant van de groepering had omgebracht. Volgens het leger zijn er zo'n 25 raketten uit Libanon afgevuurd richting Zar'it, in het noorden van Israël. Meerdere woningen zijn daarbij geraakt, maar er zijn voor zover bekend geen slachtoffers. Hezbollah heeft de verantwoordelijkheid voor de aanval opgeëist.

De raketten werden afgevuurd kort nadat de Israëlische luchtmacht had bekendgemaakt dat een regionale commandant van Hezbollah was gedood. Het leger zegt dat de man, Fadl Ibrahim, in Deir Kifa werd uitgeschakeld door een drone. Hij zou verantwoordelijk zijn geweest voor het voorbereiden en uitvoeren van aanvallen op Israël.

De laatste weken zijn de spanningen tussen Israël en Hezbollah opgelopen. Israël heeft de Libanese groepering gedreigd met een totale oorlog. Hezbollah-leider Nasrallah zei gisteren geen totale oorlog te willen. Maar als er toch een grootschalige oorlog zou uitbreken, is het nergens in Israël meer veilig, benadrukte Nasrallah.

De leider van Hezbollah, Hassan Nasrallah

Cyprus: 'Niet betrokken bij militaire activiteiten in de regio'

De president van Cyprus zegt dat zijn land op "geen enkele manier betrokken" is bij een militaire operatie in de regio. Hij reageert daarmee op de waarschuwing van de Libanese Hezbollah-leider Nasrallah. Die kwam gisteren met een waarschuwing naar zowel Israël als Cyprus, omdat Cyprus het Israëlisch leger militaire oefeningen zou laten doen op zijn grondgebied. Het eiland ligt strategisch in de Middellandse Zee en vlak bij de Libanese kust.

Nasrallah zei gisteren geen totale oorlog te willen met Israël. Hij reageerde daarmee op uitspraken van de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Katz. Die dreigde dinsdag met een totale oorlog waarin Hezbollah zou worden vernietigd. Maar als er een oorlog zou uitbreken, dan zal Hezbollah volgens de leider "zonder regels en zonder grenzen" gaan vechten en is het nergens in Israël meer veilig.

De dreiging van Nasrallah richtte zich ook tot Cyprus. De reden daarvoor is dat Cyprus zijn vliegvelden en militaire bases ter beschikking zou stellen aan Israël. Het is niet duidelijk of dat nu gebeurt, wel is bekend dat dat in het verleden is gebeurd. Zo schreven meerdere Israëlische media over een oefening in 2022 waarbij Israëlische militairen samen met het leger van Cyprus op het eiland oefenden voor een mogelijke oorlog tegen Hezbollah.

Cyprus zegt niet betrokken te zijn bij militaire conflicten en dat ook niet van plan te zijn. De woordvoerder van de regering benadrukte vandaag dat de relaties met Libanon nog steeds excellent zijn.

Houthi's publiceren beelden van aanval op Grieks schip

De Jemenistische Houthi's hebben beelden gepubliceerd van de aanval op het Griekse bulkschip Tutor, die vorige week werd geraakt door een zeedrone. Op de beelden zijn meerdere explosies op het schip te zien. Nadat het schip vorige week woensdag werd geraakt, raakte het stuurloos. De Amerikaanse marine haalde zaterdag de bemanning van boord. Een Filipijnse matroos is omgekomen. Gisteren werden er brokstukken gevonden van het schip, waarschijnlijk is het gezonken.

Dit zijn de beelden die de Houthi's hebben gepubliceerd:

Houthi's publiceren beelden van aanval op Grieks bulkschip Tutor

De Tutor is het tweede schip in korte tijd dat zinkt na een aanval van de Houthi's. Het Nederlandse marineschip Zr. Ms. Karel Doorman nam vorige week een gewond bemanningslid aan boord van een ander schip dat onder vuur was genomen. Dat schip, de Verbena, drijft stuurloos in de Golf van Aden en zal vermoedelijk ook zinken. De Houthi's beschieten sinds november schepen in de Rode Zee, Arabische Zee en de Golf van Aden als ze vermoeden dat een schip een link met Israël heeft. Ze doen dit naar eigen zeggen uit solidariteit met de Palestijnen.

Israëlische aanvallen op vluchtelingenkampen

Vannacht en vanmorgen heeft Israël opnieuw meerdere vluchtelingenkampen gebombardeerd. Dat schrijven Reuters en Al Jazeera. Bij een aanval op een huis in Nuseirat in Centraal-Gaza werden twee Palestijnen gedood en raakten twaalf mensen gewond. In twee andere kampen, Maghazi en Bureij, worden verschillende gebieden beschoten door tanks. Op dinsdag werden bij een grote aanval op Nuseirat twaalf mensen gedood.

Nuseirat, Maghazi en Bureij zijn drie van de acht historische vluchtelingenkampen van Gaza. Het gaat hier niet om gebieden waar mensen tijdelijk in tenten wonen, maar om plekken die na 1948, het jaar dat 760.000 Palestijnen gedwongen hun huis moesten verlaten, een vluchtelingenstatus kregen van de VN. De oorspronkelijke kampen bestaan inmiddels uit huizen, maar zowel de gebieden als de inwoners vallen wel nog onder de beschermde status van de VN.

De focus van de Israëlische aanvallen ligt op dit moment op Rafah en de regio Deir al-Balah in het midden van Gaza, waar ook Nuseirat ligt. Sinds mei zijn er daardoor weer een miljoen Gazanen op de vlucht geslagen naar andere plekken in Gaza.

Ook in Rafah hebben veel mensen de stad verlaten. Er zijn daar volgens VN-organisatie UNRWA op dit moment nog 65.000 Palestijnen, waar dat er zes weken eerder nog 1,4 miljoen waren.

 • AFP
  Palestijnen ontvluchten Rafah en gaan op weg naar Khan Younes
 • AFP
  Palestijnen pakken hun spullen in en verlaten Rafah op weg naar Khan Younes
 • AFP
  Palestijnen ontvluchten Rafah en gaan op weg naar Khan Younes

Woordvoerder Israëlische leger kritisch: 'Onmogelijk om Hamas te vernietigen'

De bekendste woordvoerder van het Israëlische leger heeft zich in een televisie-interview zeldzaam kritisch uitgelaten over de Israëlische regering van premier Netanyahu. Volgens woordvoerder Daniel Hagari strooit Netanyahu zand in de ogen van de bevolking door steeds maar te beloven dat Israël Hamas zal vernietigen.

"Het is onmogelijk om Hamas te vernietigen, omdat het een ideologie is," zei hij tegen de Israëlische tv-zender Channel 13. Daarom zou de regering volgens hem een concreet plan moeten bedenken voor het leiderschap in Gaza na de oorlog. "Anders krijgen we aan het eind van de dag Hamas weer terug."

De uitspraken van Hagari liggen gevoelig omdat de vernietiging van Hamas, samen met het terugkrijgen van de gijzelaars, het belangrijkste doel is voor Netanyahu. Dat herhaalde hij begin deze maand nog eens toen de Amerikanen een vredesplan presenteerden. De Israëlische premier zei toen nog eens dat de vernietiging van Hamas niet onderhandelbaar is.

Legerwoordvoerder Daniel Hagari

De timing van de kritiek van Hagari is ook gevoelig, omdat de Israëlische politicus Benny Gantz mede om deze reden op 9 juni uit het oorlogskabinet stapte, waarop Netanyahu zich deze week genoodzaakt zag om het hele oorlogskabinet te ontbinden. Ook Gantz is van mening dat Netanyahu loze beloftes doet. Hij hamerde al vaker op een nieuw bestuur in de Gazastrook in plaats van Hamas. Hij stapte uiteindelijk op, omdat Netanyahu ondanks het ultimatum dat Gantz hem stelde niet met een duidelijk plan kwam voor hoe het verder moet na de oorlog.

De Israëlische regering laat in een verklaring over de kritiek van Hagari nogmaals weten dat het vernietigen van Hamas het doel blijft van de oorlog. Ook het Israëlische leger heeft gereageerd en benadrukt dat het zich houdt aan de doelen van de regering. Volgens het Israëlisch leger bedoelde Hagari niet dat het Israëlisch leger met een kansloze missie bezig is, maar gingen zijn uitspraken over Hamas als idee.

Al vanaf het begin van de oorlog waarschuwen experts dat een beweging als Hamas niet zomaar uit te roeien is. Zo zei de Nederlandse oud-commandant landstrijdkrachten Mart de Kruif eerder tegen de NOS dat je wel de infrastructuur van Hamas kan vernietigen, maar de beweging niet helemaal kan uitschakelen. "Je kan het materieel en militair vermogen aantasten, maar je kan niet de geest uit Hamas bombarderen. Dat is nog nooit gelukt en dat is dus het lastige waar een opperbevelhebber mee worstelt."

Tijdelijke pier voor hulp aan Gaza weer in gebruik

De drijvende tijdelijke pier die door de Verenigde Staten is aangelegd om humanitiare hulp aan Gaza te kunnen leveren, is weer in gebruik genomen. Dat melden twee Amerikaanse functionarissen aan persbureau Reuters. De functionarissen zeiden dat de pier woensdag opnieuw aan de kust was vastgemaakt, nadat hij afgelopen vrijdag tijdelijk was verwijderd vanwege de ruwe zee.

In totaal is de pier, aangelegd door de Amerikanen voor 230 miljoen dollar, nog maar zo'n tien dagen in gebruik geweest. Sinds de ingebruikname zijn in totaal 137 vrachtwagens met hulpgoederen via de pier Gaza binnengekomen. Het is niet duidelijk hoe lang de VS de pier in wil zetten voor hulp in de Gazastrook.

Hulpverleners verliezen intussen steeds meer het zicht op de humanitaire situatie in Gaza. Er had inmiddels een nieuw rapport gepubliceerd moeten worden door het IPC, de voedselwaakhond van de VN, maar onderzoekers kunnen maar moeilijk aan informatie komen. Onderzoekers mogen van Israël het gebied niet in.

Satellietbeeld van de hulppier in Gaza op 12 juni

Tekorten in Gaza steeds groter, duizenden kinderen lijden honger

In Gaza zijn tienduizenden kinderen ondervoed. Ook hebben ze medische hulp nodig. Die kan nauwelijks worden gegeven omdat Israël maar weinig hulpgoederen binnenlaat. Vorige maand kwamen er gemiddeld 94 vrachtwagens per dag de Gazastrook in, terwijl er volgens hulporganisaties 500 nodig zijn.

Lees het volledige artikel hier:

Canada noemt Revolutionaire Garde terreurorganisatie

In december 2023 werd een hoge commandant van de Revolutionaire Garde door Israël gedood

De Canadese regering bestempelt de Iraanse Revolutionaire Garde als een terroristische organisatie. De oppositie drong daar al langer op aan, maar de regering van premier Trudeau schrok er lange tijd voor terug. Nu zegt minister LeBlanc van Veiligheid dat er "zeer sterk en dwingend bewijs" is van de inlichtingendiensten om dit besluit te nemen.

Zodra de Revolutionaire Garde op de terreurlijst staat, kan de Canadese justitie banktegoeden van de organisatie bevriezen en iedereen aanklagen die de organisatie financieel ondersteunt. Ook kunnen veel hoge Iraanse functionarissen Canada dan niet meer bezoeken.

De toenmalige Amerikaanse president Trump zette de organisatie al in 2019 op de terreurlijst. De Europese Unie heeft dat besluit nog niet genomen, al dringt de demissionaire Nederlandse regering daar wel op aan.

VN-onderzoek: Israël maakt onnodig veel burgerslachtoffers in Gaza

Israël neemt in Gaza niet genoeg voorzorgsmaatregelen om burgerdoden te voorkomen. Dat stelt de VN-organisatie voor mensenrechten OHCHR in een rapport.

Onderzoekers spraken onder meer met getuigen en militaire experts over zes aanvallen van afgelopen najaar. Daarbij kwamen steeds tientallen burgers om het leven. Israël gebruikte daarbij zeer zware bommen die betonnen gebouwen met meerdere verdiepingen kunnen vernietigen. Terwijl het volgens de onderzoekers ook minder zware bommen had kunnen gebruiken: met precisie-aanvallen zou het aantal burgerdoden beperkt kunnen blijven.

'Oorlogsrecht systematisch geschonden'

Israël noemt vaak de aanwezigheid van Hamasstrijders als rechtvaardiging voor de bombardementen. Maar de aanwezigheid van een Hamas-commandant of van meerdere strijders maakt een woonwijk nog niet tot een legitiem militair doelwit, stelt het onderzoek. De zes volgens het OHCHR disproportionele aanvallen uit het onderzoek maken deel uit van honderden vergelijkbare bombardementen, die schijnbaar maandenlang volgens een vast patroon werden uitgevoerd, stelt het rapport. Daarmee zou Israël systematisch het oorlogsrecht hebben geschonden.

Het onderzoek bekritiseert ook de Palestijnse gewapende groeperingen die raketten op Israël afvuren. Daarbij vielen na 7 oktober twee burgerdoden.

In een reactie noemt Israël de conclusies "feitelijk, wettelijk en methodologisch gebrekkig". Het stelt dat het Israëlische leger zich aan de internationale wetgeving houdt en dat Hamasstrijders zich achter burgers verschuilen.

Een van de onderzochte Israëlische bombardementen trof op 2 november 2023 het Bureij-vluchtelingenkamp. Twaalf gebouwen stortten compleet in en onder meer veertien vrouwen en kinderen kwamen om het leven. Israël maakte niet bekend wat hier het doelwit was, waarmee volgens het VN-onderzoek ernstige vragen rijzen over het doelwit.

Het Bureij vluchtelingenkamp na een Israëlisch bombardement

Hezbollah 'wil geen oorlog', maar dreigt wel met escalatie

De leider van Hezbollah, Hassan Nasrallah, zegt dat hij "geen totale oorlog wil" met Israël. Hij lijkt daarmee te reageren op de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Katz. Die dreigde gisteren met een totale oorlog waarin Hezbollah zou worden vernietigd. De spanningen tussen Hezbollah en Israël lopen al weken op door wederzijdse aanvallen. Israël doodde vorige week een hoge commandant van Hezbollah. Het door Iran gesteunde Hezbollah voert sinds 7 oktober bijna dagelijks aanvallen uit op Israël, volgens Narallah om zo Hamas te steunen.

Nasrallah waarschuwt nu dat Hezbollah "zonder regels en zonder grenzen" zou vechten als er toch een oorlog met Israël zou uitbreken. Dan zou het nergens in Israël nog veilig zijn, zei hij. Hij kwam voor het eerst ook met dreigementen aan het adres van Cyprus, als het Israëlische leger daar nog langer militaire oefeningen mag houden. Volgens Hezbollah stelt Cyprus zijn vliegvelden en militaire bases ter beschikking aan Israël.

Tot nu toe zijn in Libanon meer dan 400 mensen gedood door Israël. Daarbij ging het in de meeste gevallen om Hezbollah-strijders, maar ook zeker tachtig burgers zijn omgekomen. In Israël zijn zestien militairen en elf burgers gedood door aanvallen van Hezbollah.

Hezbollah-leider Nasrallah spreekt zijn aanhangers toe

Nieuwe gevechten in Rafah

Israëlische tanks zijn afgelopen nacht verder opgerukt naar het westelijke deel van Rafah, in het zuiden van de Gazastrook. Het leger heeft daarbij acht mensen gedood, zeggen inwoners en artsen tegen persbureau Reuters. De tanks zijn volgens de inwoners vijf wijken binnengetrokken. Veel Palestijnse families die daar nog woonden, zijn in paniek weggevlucht.

Voorheen verbleven meer dan een miljoen Palestijnen in de grensstad. Nu zouden er volgens de VN nog zo'n 100.000 mensen wonen. Een inwoner van Rafah spreekt tegenover Reuters van "een nieuwe horrornacht in Rafah. Ze openden het vuur met vliegtuigen, drones en tanks voor hun invasie. Kogels en granaten kwamen terecht in het [nabijgelegen] Mawasi, waar mensen lagen te slapen."

Een Israëlische legercommandant ter plekke zegt dat het leger op meerdere locaties Hamas-strijders aanvalt. "De bataljons van Hamas zijn nog niet uitgeschakeld en we moeten ze compleet verslaan. We verwachten dat de gevechten met deze intensiteit nog een maand duren", aldus kolonel Liron Batito tegen de Israëlische legerradio.

Israëlische journalisten mochten gisteren onder begeleiding van het leger naar Rafah. Hamas-strijders zouden daar weinig directe gevechten aangaan, maar hebben wel veel explosieven (boobytraps) in gebouwen verstopt, zegt kolonel Batito. Het leger zegt tot nu toe 550 strijders te hebben gedood in de stad en is naar eigen zeggen verrast dat er zoveel tunnels zijn aangetroffen. Tot nu toe zegt het leger er 25 te hebben gevonden en dat zou meer zijn dan op andere plekken in de Gazastrook. Veel Hamas-strijders zouden intussen Rafah zijn ontvlucht naar het noorden of richting de humanitaire zone langs de kust.

De gebouwen van de grenspost bij Rafah zijn bijna volledig afgebrand, nadat Israëlische troepen er op 7 mei binnen waren getrokken:

Grenspost Rafah compleet vernield

Brussel wil voetbalwedstrijd België-Israël niet organiseren

De stad Brussel wil een voetbalwedstrijd in het kader van de Nations League tussen België en Israël op 6 september niet organiseren. Het stadsbestuur "acht het gezien de dramatische situatie in het Midden-Oosten onmogelijk om een zeer risicovolle wedstrijd te organiseren", aldus een persbericht.

"Een dergelijke wedstrijd [..] zal ongetwijfeld leiden tot grote betogingen en tegendemonstraties, waardoor de veiligheid van de toeschouwers, de spelers, de Brusselaars en onze politiediensten in het gedrang zal komen", zegt het stadsbestuur. Ook noemt het "de humanitaire en veiligheidssituatie in Gaza en de vele gevolgen daarvan" als reden voor het niet kunnen organiseren van de wedstrijd.

De Belgische voetbalbond (KBVB) was bereid de wedstrijd vanwege de veiligheid achter gesloten deuren te laten spelen en betreurt het besluit van Brussel. "Het liefst hadden we in onze thuishaven in Brussel gespeeld. Nu dat niet kan, kijken we naar andere steden," zegt de KBVB tegen de Belgische krant De Standaard. De burgemeester van Leuven, een mogelijke andere speelstad, heeft al gezegd om veiligheidsredenen de wedstrijd ook niet in zijn stad te willen organiseren. De KBVB hoopt dat het toch lukt een speelstad in België te vinden en niet te hoeven uitwijken naar het buitenland.

Syrische legerofficier omgekomen in luchtaanval

Een Syrische officier is omgekomen in een veronderstelde Israëlische luchtaanval in het zuiden van Syrië, meldt het Syrische staatspersbureau. Een drone zou twee militaire doelen hebben beschoten nabij grens met Israël.

Het Syrische Observatorium voor Mensenrechten (SOHR), een in Londen gevestigde organisatie, zegt dat de gedode officier nauw in contact stond met de Libanese militante groep Hezbollah. Syrië, Hezbollah en Iran zijn bondgenoten. Bekend is dat Israël met regelmaat doelen bestookt in Syrië, maar het doet hier zelden uitspraken over.

Het SOHR heeft dit jaar 46 Israëlische aanvallen in Syrië gedocumenteerd, waarbij volgens de organisatie 172 strijders en 13 burgers zijn gedood. Deze strijders zijn naast Syrische en Iraanse regeringstroepen ook militanten van Hezbollah en van Iraakse milities die aanwezig zijn in Syrië. Vandaag werden ook drie Hezbollah-strijders gedood bij een Israëlische aanval in het zuiden van Libanon.

Een VN-post langs de grens tussen Syrië en de door Israël bezette Golan-hoogvlakte

Griekse minister: Europa moet kinderen uit Gaza opvangen

De Griekse minister van Buitenlandse Zaken George Gerapetritis wil dat de Europese Unie Palestijnse kinderen uit Gaza gaat opvangen. "Europa moet openstaan voor gewonden uit Gaza en voor kinderen die te maken hebben met hongersnood en andere gevaren", vertelt hij aan persbureau Reuters. Hij wijst daarbij op de "enorme" psychologische impact van de oorlog op kinderen.

Gerapetritis benadrukt dat het om tijdelijke opvang zou gaan zolang de oorlog duurt. "Dit is een duidelijke roep om humanitaire hulp. We hebben het hier niet over economische migranten of andere vormen van irreguliere migratie", zegt hij, zonder verdere details te geven om hoeveel kinderen het zou gaan en in welke landen die dan opgevangen zouden worden.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) kampen meer dan 8000 kinderen onder de leeftijd van 5 jaar met ondervoeding. Na de inname en sluiting van de Rafah-grensovergang door het Israëlische leger begin mei is de hoeveelheid hulp die Gaza binnenkomt drastisch afgenomen. "De fysieke en psychologische uitputting waarmee [kinderen] worden geconfronteerd, is bijna onmogelijk te bevatten", zei James Elder, woordvoerder van Unicef, vorige week vanuit Rafah. Volgens een schatting van VN Women in april hebben zeker 19.000 kinderen hun moeder verloren in de oorlog.

Palestijnse kinderen op een begrafenis na een Israëlische aanval in Rafah

Hezbollah-leden gedood in Israëlische luchtaanval

Bij een Israëlische luchtaanval in het dorp Yaron in het zuiden van Libanon zijn drie militanten van Hezbollah gedood, meldt de Libanese krant An-nahar. Hezbollah zelf bevestigt de dood van twee van zijn strijders. Verder meldt An-nahar luchtaanvallen in de Libanese plaatsjes Khiam en Borgholiyeh.

Het Israëlische leger zegt in een bericht op X dat het een gebouw in Yaron heeft beschoten waar militanten zich ophielden en munitie lag opgeslagen. Verder zegt het dat twee drones vanuit Libanon richting het noorden van Israël zijn gestuurd, waarvan een werd onderschept en de ander in open land terechtkwam.

Hezbollah en het Israëlische leger beschieten elkaar vrijwel dagelijks sinds het begin van de oorlog in Gaza. De afgelopen week namen de beschietingen toe en de vrees voor een groter conflict groeit. Hezbollah publiceerde gisteren een video van de Israëlische stad Haifa gemaakt met een verkenningsdrone. De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Katz dreigde met een totale oorlog tegen Hezbollah en het Israëlische leger zei dat plannen voor een offensief zijn "goedgekeurd".

Een woordvoerder van het Amerikaanse Pentagon zei gisteren dat "niemand een bredere regionale oorlog wil".

Wat is Hezbollah en wat willen ze?

Wie is Hezbollah en wat willen ze?

'Zeven doden bij beschieting tentenkamp Gaza'

Bij een veronderstelde Israëlische aanval op een tentenkamp in al-Mawasi in de Gazastrook is brand uitgebroken en zijn zeven mensen omgekomen. Dat meldt nieuwszender Al Jazeera.

Al-Mawasi ligt in de door Israël aangewezen humanitaire zone waar burgers uit Rafah vorige maand naar moesten vertrekken. Het is een strook langs de kust in het zuiden van Gaza waar veel gevluchte Palestijnen tenten en hutten hebben opgezet.

Drie weken geleden werd al-Mawasi ook getroffen. Er vielen volgens het ministerie van Gezondheid in Gaza 21 doden. Het Israëlische leger ontkende toen een aanval in het gebied te hebben uitgevoerd. Israël heeft vooralsnog niet gereageerd op de berichten over de nieuwe aanval.

Het Palestijnse persbureau Wafa meldt ook zes doden bij een luchtaanval op een huis in het noorden van de Gazastrook. Het Israëlische leger zei gisteren dat grondoperaties en luchtaanvallen in Centraal-Gaza en Rafah doorgaan.

Een tentenkamp van gevluchte Palestijnen in al-Mawasi in de zuidelijke Gazastrook

'VS boos over video Netanyahu, zegt bijeenkomst af'

Het Witte Huis heeft een bijeenkomst op hoog niveau met Israël afgezegd uit onvrede over een videoboodschap van premier Netanyahu. Dat meldt de doorgaans goed ingelichte Amerikaanse nieuwssite Axios. Netanyahu deelde gisteren een video op X waarin hij zei dat het "ongelooflijk was dat de Amerikaanse regering Israël wapens en munitie heeft onthouden". Hij trok een vergelijking met de Tweede Wereldoorlog en zei dat minister Blinken hem had verzekerd dat de VS er alles aan doet om het op te lossen.

De hoogste adviseurs van Biden waren "woedend" over de video, meldt Axios op basis van twee overheidsbronnen. "Deze beslissing maakt het duidelijk dat zulke stunts consequenties hebben", zegt een van hen. Een Israëlische functionaris zegt: "De Amerikanen komt het stoom uit de oren. De video heeft veel schade aangericht."

In een officiële reactie op de video zei het Witte Huis "oprecht niet te weten waar [Netanyahu] het over heeft". Sinds het begin van de oorlog heeft de VS voor miljarden aan wapens en munitie aan Israël geleverd. Behalve een lading zware bommen, die wordt ingehouden vanwege de vrees dat deze in dichtbevolkte gebieden gaat worden gebruikt, gaan de wapenleveranties gewoon door.

Israëlische functionarissen waren al op weg naar Washington voor de bijeenkomst die op donderdag stond gepland, en waar Iran zou worden besproken, aldus Axios.

President Biden waarschuwde Israël vorige maand dat hij zou stoppen met het leveren van bommen als Israël de stad Rafah grootschalig zou binnenvallen. Daar verbleven op dat moment zo'n anderhalf miljoen Palestijnen, onder wie veel in tentenkampen. Israël heeft Rafah toch aangevallen, maar de VS beschouwt het offensief als "beperkt" en heeft daar geen consequenties aan verbonden. Het Internationaal Gerechtshof droeg Israël wel op het Rafah-offensief te stoppen, maar die uitspraak legde Israël naast zich neer.

De Israëlische premier Netanyahu

Houthi-rebellen brengen tweede schip tot zinken

De Britse maritieme veiligheidsorganisatie UKMTO meldt dat er wrakstukken en olie zijn aangetroffen in de Rode Zee, op de plek waar de Griekse bulktanker Tutor voor het laatst is gezien. Aangenomen wordt dat het schip is gezonken. Als dit klopt, is de Tutor het tweede schip dat in de Gaza-oorlog door Houthi's tot zinken is gebracht.

De Tutor werd vorige week woensdag in de buurt van de havenstad Hodeida door raketten of drones geraakt. De bemanning maakte melding van schade aan de machinekamer, het schip raakte stuurloos en maakte water. De Amerikaanse marine haalde zaterdag de bemanning van boord. Eén matroos wordt vermist.

De Houthi's beschieten sinds november schepen in de Rode Zee en de Golf van Aden als ze denken dat een schip een link met Israël heeft. Ze doen dit uit solidariteit met de Palestijnen in Gaza, zeggen ze. Een internationale marinemacht probeert er wat aan te doen, maar het is nog niet gelukt om een eind aan de beschietingen te maken.

Het Nederlandse marineschip Zr. Ms. Karel Doorman nam vorige week een gewond bemanningslid aan boord van een ander schip dat onder vuur was genomen. Dat schip, de Verbena, drijft stuurloos in de Golf van Aden en zal vermoedelijk ook zinken.

De bemanning van de Tutor aan boord van een Amerikaanse marineschip

Israëlische minister dreigt Hezbollah met totale oorlog

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Katz dreigt met een totale oorlog tegen Hezbollah in Libanon. "We komen heel dichtbij het moment waarop we besluiten de spelregels tegen Hezbollah en Libanon te veranderen", schrijft Katz op X. "In een totale oorlog zal Hezbollah worden vernietigd en zal Libanon zwaar worden verslagen." Het Israëlische leger laat weten dat het de plannen voor een aanval op Libanon heeft goedgekeurd.

Katz reageert op een dreigement van Hezbollah tegen Israël. De Libanese militie verspreidde vandaag een video waarop beelden zijn te zien die boven de Israëlische havenstad Haifa zijn gemaakt. De binnenstad, het vliegveld, de haven en een aantal militaire installaties zijn te herkennen. Wanneer de beelden zijn gemaakt is niet bekend, maar kennelijk was Hezbollah in staat dat ongehinderd te doen.

Hezbollah is heer en meester in het zuiden van Libanon en een bondgenoot van Hamas. Sinds het uitbreken van de Gaza-oorlog bestoken Hezbollah en het Israëlische leger elkaar over en weer. Aan beide kanten van de grens zijn slachtoffers gevallen, tienduizenden mensen hebben hun woningen moeten verlaten. De afgelopen weken namen de beschietingen in intensiteit toe. De Gaza-oorlog dreigt daardoor tot een regionaal conflict uit te groeien. De Amerikaanse diplomaat Amos Hochstein reist rond in het Midden-Oosten in een poging om verdere escalatie te voorkomen.

Katz zegt in zijn tweet dat ook Israël bij een oorlog tegen Hezbollah een prijs zal betalen. "maar met een sterke en verenigde natie, en met de kracht van het Israëlische leger, zullen we de veiligheid voor de inwoners van het noorden herstellen".

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Katz

Netanyahu: VS wil ban op wapen- en munitieleveringen intrekken

Premier Netanyahu zegt dat de VS de beperkingen op de export van wapens en munitie naar Israël wil intrekken. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Blinken heeft hem dat vorige week toegezegd nadat Netanyahu hem verwijtend had toegesproken, stelt Netanyahu. "Ik zei dat het ongelooflijk was dat de Amerikaanse regering in de afgelopen maanden Israël wapens en munitie heeft onthouden. Amerika's grootste bondgenoot! We vechten voor ons leven, vechten tegen Iran en andere gezamenlijke vijanden."

Blinken zou daarop hebben gezegd dat de Amerikaanse regering "dag en nacht" werkt om het besluit te herzien. "Ik hoop dat dit gebeurt", zei Netanyahu. "Als je ons de middelen geeft zullen we het werk veel sneller afmaken."

Volgens Blinken gaan de wapen- en munitieleveranties gewoon door, omdat Israël ook door aanvallen van de Libanese Hezbollah-militie en Iran wordt bedreigd. President Biden doet alles om te garanderen dat Israël zich kan verdedigen, aldus Blinken. "Het enige dat we opnieuw bekijken is de levering van bommen van 2000 pond, vanwege de zorgen over het gebruik daarvan in dichtbevolkte gebieden, zoals Rafah. Dat is waar we nog naar kijken."

President Biden waarschuwde Israël vorige maand dat hij zou stoppen met het leveren van bommen als Israël de stad Rafah zou proberen te veroveren. Daar verbleven op dat moment zo'n anderhalf miljoen Palestijnen. Biden was bang voor een bloedbad. Israël zette de aanval door, maar bood burgers naar eigen zeggen wel de gelegenheid te vertrekken. Netanyahu trok zich niets aan van het dreigement. Hij zei desnoods zonder hulp van de VS de oorlog in Gaza voort te zetten.

Premier Netanyahu

Inwoners van Nuseirat reageren op bombardement van vannacht

Bij twee Israëlische aanvallen in Nuseirat in Centraal-Gaza zouden de afgelopen nacht zeker 17 doden en meerdere gewonden gevallen zijn gevallen. Het Israëlische leger bevestigt dat het in Centraal-Gaza actief is, maar zegt niets over de doden die zijn gevallen.

Buurtbewoners maken vandaag bij daglicht de schade op:

'Alle huizen om ons heen zijn verwoest'

Hezbollah publiceert video van verkenningsvlucht boven Haifa

Hezbollah heeft een video gepubliceerd waarop beelden van een vlucht boven Noord-Israël te zien zijn, gemaakt door een verkenningsdrone. Op de beelden zijn locaties in en bij de Israëlische stad Haifa te zien, zoals de binnenstad, het vliegveld, de haven en een aantal militaire installaties. Haifa ligt op bijna 30 kilometer van de grens met Libanon. Het is niet duidelijk wanneer de opnamen zijn gemaakt.

Als de Libanese militie inderdaad een drone over dit gebied heeft laten vliegen, zullen bij het Israëlische leger de alarmbellen afgaan, schrijft Al Jazeera. In het gebied liggen ongetwijfeld ook militaire doelen, zoals installaties van het Israëlische raketschild Iron Dome. Het Israëlische leger heeft nog geen reactie gegeven.

Hezbollah publiceerde de video net voor het bezoek van de Amerikaanse diplomaat Amos Hochstein aan de Libanese hoofdstad Beiroet. Hij probeert te voorkomen dat het conflict tussen Israël en Hezbollah verder escaleert.

Hezbollah is een bondgenoot van Hamas in de Gazastrook. Sinds 7 oktober nemen Hezbollah en het Israëlische leger elkaar bijna dagelijks onder vuur met raketten, drones en andere wapens. De afgelopen weken namen de beschietingen in hevigheid toe.

Een opname uit de video die Hezbollah heeft verspreid

Al Jazeera: 17 doden bij bombardementen Centraal-Gaza

Bij twee Israëlische aanvallen in Nuseirat in Centraal-Gaza zijn vannacht zeker 17 doden en meerdere gewonden gevallen, onder wie vrouwen en kinderen, meldt nieuwszender Al Jazeera. De getroffen plekken zouden huizen zijn waar uit Rafah gevluchte gezinnen verbleven.

Het Israëlische leger schrijft in een bericht op X afgelopen dag en nacht grondoperaties en beschietingen te hebben uitgevoerd op verschillende plekken in de Gazastrook. Bij een luchtaanval in Centraal-Gaza zou een Palestijnse scherpschutter zijn gedood. Het leger maakt zoals gebruikelijk geen melding van burgerslachtoffers. Het is moeilijk te bepalen of deze luchtaanval overeenkomt met de door Al Jazeera gemelde aanval, of dat het aparte incidenten zijn. Daarnaast zegt het leger in man-tot-mangevechten in Rafah in de zuidelijke Gazastrook meerdere Hamas-militanten te hebben gedood.

Het Israëlische leger voert al weken aanvallen uit in het verstedelijkte vluchtelingenkamp Nuseirat. Ook de bevrijdingsactie van vier Israëlische gijzelaars, waar volgens het ministerie van Gezondheid in Gaza meer dan 270 Palestijnen bij werden gedood, vond plaats in Nuseirat. De VN-noodhulpcoördinator Martin Griffith noemde het kamp "het epicentrum van het enorme trauma waar burgers in Gaza onder lijden".

Een Israëlische tank aan de grens met Gaza

Israëlische onderhandelaar: tientallen gijzelaars nog in leven

Een Israëlische onderhandelaar zegt dat tientallen gijzelaars die worden vastgehouden in Gaza "zeker" nog in leven zijn. "We kunnen ze daar niet lang laten zitten, dan zullen ze sterven", zegt de onderhandelaar tegen persbureau AFP.

Er zitten naar schatting nog 120 gijzelaars in Gaza, van wie volgens eerdere berichten een derde niet meer in leven zou zijn. Volgens de onderhandelaar wordt het merendeel van de nog levende gijzelaars door Hamas vastgehouden.

Op 7 oktober werden zo'n 250 mensen door Hamas en andere Palestijnse groepen ontvoerd vanuit Israël naar Gaza. Ruim 100 werden er vrijgelaten als onderdeel van een gevangenenruil en staakt-het-vuren in november. Een deel werd - dood of levend - door het Israëlische leger teruggehaald.

De onderhandelaar zegt dat het door Biden gepresenteerde plan voor een staakt-het-vuren door het Israëlische onderhandelingsteam is goedgekeurd. "We verwachten, en wachten op, een ja van Hamas", zegt hij. "Als we geen overeenstemming bereiken, zal het Israëlische leger met dezelfde intensiteit doorvechten in de Gazastrook."

Dit zijn de details uit het voorstel van Biden:

 • Graphics
 • Graphics
 • Graphics
 • Graphics

Pro-Palestina-betogers verlaten zelf UvA-campus

De Pro-Palestina-demonstranten die actievoerden op het Science Park van de Universiteit van Amsterdam (UvA) zijn gisteravond laat vertrokken van de campus. Vele tientallen betogers hadden maandagavond barricades opgeworpen en doorgangen geblokkeerd op de campus in Amsterdam-Oost.

De betogers waren van plan om te overnachten op de campus. Burgemeester Halsema ging met hen in gesprek, en vroeg volgens AT5 om de barricades weg te halen. Als de actievoerders dat niet zouden doen, zou de ME ingezet worden. De demonstranten lieten weten de barricades niet te willen weghalen. Het leek er dan ook op dat de ME het terrein zou ontruimen, maar uiteindelijk gebeurde dat dus niet omdat de betogers zelf vertrokken.

Lees hier meer:

Deze Nederlandse Joden spreken zich uit tegen de oorlog in Gaza

Aan de demonstraties tegen de Gaza-oorlog doen ook Nederlandse Joden mee. Ze zijn ruim in de minderheid in de Joodse Gemeenschap en krijgen vanuit die hoek ook veel kritiek. Toch vinden ze dat ze hun geluid moeten laten horen.

"Holocaust moet je bestrijden, en ik zie de acties van Israël als een Holocaust van de Gazanen," zegt de 91-jarige Ulli Oliveira, die zelf de Holocaust overleefde, in gesprek met Nieuwsuur.

Kijk hier de reportage van Nieuwsuur:

Deze Nederlandse Joden spreken zich uit tegen de oorlog in Gaza

Tienduizenden bij protest voor het huis van premier Netanyahu in Jeruzalem

In Jeruzalem protesteren tienduizenden mensen tegen het beleid van de Israëlische premier Netanyahu. Ze lopen van het Israëlische parlement, de Knesset, naar het huis van Netanyahu.

Op meerdere plekken in Israël vinden vandaag demonstraties plaats in het kader van 'de week van ontregeling'. Verschillende groepen eisen vervroegde verkiezingen en willen dat Israël een deal sluit met Hamas om de gijzelaars in Gaza vrij te krijgen, schrijft The Times of Israël.

Zeker acht demonstranten zijn in Jeruzalem opgepakt, een waterkanon is ingezet om demonstranten uit elkaar te drijven en een vuur te doven.

Protest in Jeruzalem

AP: complete Palestijnse families gedood door Israëlische aanvallen in Gaza

Er zijn in de Gazastrook zeker 60 Palestijnse families die tussen oktober en december minstens 25 familieleden hebben verloren door Israëlische bombardementen. Dat meldt het Amerikaanse persbureau AP op basis van eigen onderzoek.

Het persbureau verzamelde gegevens over Israëlische bombardementen, overlijdensberichten op sociale media, ooggetuigenverklaringen en cijfers van het door Hamas geleide ministerie van Volksgezondheid in Gaza.

Een van de door AP onderzochte families is die van Youssef Salem. Hij zou alleen al bij twee bombardementen in december ruim 170 familieleden hebben verloren. In de lente liep het dodental verder op tot 270. In gesprek met AP noemt Salem deze oorlog "met niets te vergelijken".

Sinds 7 oktober 2023 is het aantal Palestijnse doden volgens het ministerie van Gezondheid in Gaza opgelopen naar 37.347. De cijfers van de Hamas-autoriteiten worden door de VN en de Wereldgezondheidsorganisatie als betrouwbaar gezien.

Omgekomen familieleden van Youssef Salem

Prominent lid Hezbollah gedood door Israëlische leger

Een prominent lid van Hezbollah is door het Israëlische leger gedood bij een droneaanval. Het gaat om Muhammad Mustafa Ayoub. Hij was volgens het Israëlische leger verantwoordelijk voor meerdere raketaanvallen op het noorden van Israël. Hezbollah heeft de dood van Ayoub bevestigd.

Vorige week werd er ook al een belangrijk lid van Hezbollah gedood. Toen ging het om commandant Taleb Abdullah. Tijdens een vergeldingsactie schoot de gewapende Libanese beweging 160 raketten af richting Israël.

VN-hulporganisatie UNRWA krijgt extra geld van Noorwegen

Noorwegen geeft bijna 9 miljoen euro extra aan de VN-hulporganisatie UNRWA. Dat geld komt boven op het Noorse budget van 24 miljoen euro dat al naar UNRWA zou gaan. De hulporganisatie is verantwoordelijk voor onderwijs, onderdak en humanitaire hulp aan Palestijnse vluchtelingen.

Die extra financiële steun is hard nodig, zegt de Noorse minister van Internationale Ontwikkeling Anne Beathe Tvinnereim. Ze uitte vandaag ook haar zorgen over de positie van de Palestijnse Autoriteit. Het Palestijnse bestuur zou volgens haar deze zomer kunnen omvallen door een gebrek aan geld en het voortdurende geweld op de bezette Westelijke Jordaanoever.

Bij de UNRWA in Gaza: 'We doen ons werk, maar we zijn bang'

Eerder dit jaar besloot een aantal donoren van UNRWA de steun tijdelijk te stoppen, waaronder de Verenigde Staten, Australië, het Verenigd Koninkrijk en Nederland. Dat besluit kwam na Israëlische beschuldigingen dat de organisatie betrokken was bij de terreuraanslagen op 7 oktober.

Uit onafhankelijk onderzoek door de voormalige Franse minister van Buitenlandse Zaken Colonna bleek dat Israël geen bewijs had gepresenteerd voor de beschuldigingen. Vervolgens werd de steun voor UNRWA weer hervat.

Israël verkoopt voor recordbedrag wapens aan het buitenland

Israëlische wapenfabrikanten hebben vorig jaar 13 miljard dollar verdiend met de verkoop van wapens aan het buitenland. Dat is een verdubbeling vergeleken met 2019, meldt het Israëlische ministerie van Defensie. De handel in Israëlische wapens ligt onder een vergrootglas vanwege de oorlog in Gaza.

Een derde van de export bestaat volgens het ministerie uit luchtafweersystemen. Van alle aan het buitenland verkochte Israëlische wapens ging ongeveer een derde naar Europese afnemers.

Ook Nederland koopt wapens van Israëlische fabrikanten, zo werd vorige maand het Puls-raketsysteem van het bedrijf Elbit in gebruik genomen door de Nederlandse landmacht. Een feestelijke invoering werd toen afgeblazen, een woordvoerder van Defensie noemde zo'n feestje 'ongepast'. Het contract voor deze systemen werd in mei 2023 getekend, vijf maanden voor de start van de oorlog in Gaza.

Vorige week schreef demissionair staatssecretaris Van der Maat (VVD) in een brief dat het ministerie van Defensie nog een grote order wil plaatsen bij Elbit. Dat gaat om een verdedigingssysteem voor transportvliegtuigen.

Het Puls-raketsysteem

UNRWA-topman: 'in de praktijk geen pauze in de gevechten'

Het Israëlische leger kondigde gisteren 'tactische gevechtspauzes' aan tussen 08.00 uur 's ochtends en 19.00 uur 's avonds zodat er meer hulp in een klein gebied in het zuiden van de Gazastrook naar binnen kan komen. Die hulp is hard nodig, want Gaza kampt met een ernstig tekort aan voedingsmiddelen en medicijnen.

Als gevolg daarvan zijn al zeker 32 kinderen overleden aan ondervoeding, volgens cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie. Inmiddels zijn 8000 ondervoede Palestijnse kinderen in de Gazastrook behandeld, maar het werkelijke aantal ondervoede kinderen ligt waarschijnlijk nog hoger.

Een woordvoerder van COGAT, een agentschap van het Israëlische ministerie van Defensie, zei vandaag dat de VN de hulpleveringen in het gebied door de pauzes niet hoeft te coördineren, waardoor er makkelijker hulp verstrekt kan worden. "Tot nu toe hebben we de VN deze stap nog niet ten volle zien benutten", zei de woordvoerder.

UNRWA-topman Philippe Lazzarini zei tegen persbureau Reuters echter dat er in de praktijk helemaal geen pauze is in de gevechten. "Dus voor nu kan ik u vertellen dat de vijandelijkheden doorgaan in Rafah en in het zuiden van Gaza. En dat er operationeel nog niets is veranderd." Lazzarini verwees hierbij ook naar de onenigheid die er binnen de Israëlische politiek is over de aangekondigde gevechtspauzes. Zo zou de Israëlische premier Netanyahu het niet eens zijn met het besluit.

Eerder vandaag liet de organisatie weten dat Gaza de gevaarlijkste plek ter wereld is voor hulpverleners. "Sinds de oorlog begon zijn 193 UNRWA-collega's gedood, het hoogste dodental in de geschiedenis van de VN", schreef de organisatie op X.

In januari en maart dit jaar oordeelde het Internationaal Gerechtshof (ICJ) onder meer dat Israël er alles aan moet doen om de burgerbevolking van Gaza te beschermen en humanitaire hulp toe te laten in het gebied. In mei oordeelde het ICJ in een nieuw tussenvonnis dat de situatie was verslechterd en dat de grens bij Rafah direct open moest om humanitaire hulp binnen te laten.

Het ICJ bepaalde dat Israël een maand de tijd krijgt om verslag uit te brengen van de maatregelen die Israël neemt om hieraan te voldoen.

UNRWA: nog 65.000 Palestijnen in Rafah

Naar schatting zijn er nog 65.000 Palestijnen in Rafah, zegt VN-hulporganisatie UNRWA. Zes weken eerder waren dat er nog ongeveer 1,4 miljoen, schat de organisatie.

Door de voortdurende Israëlische aanvallen sloeg de Palestijnse bevolking op de vlucht richting het zuiden. Het leger droeg hen op steeds verder naar het zuiden te evacueren. Rafah werd daardoor steeds drukbevolkter, maar vanwege gevechten is de stad inmiddels bijna leeggelopen.

"Sinds de oorlog uitbrak zijn mensen in de Gazastrook keer op keer gedwongen om te vluchten. Ze blijven zoeken naar veiligheid, maar die is er niet", schrijft de UNRWA op X.

Eind vorige maand riep het Internationaal Gerechtshof (ICJ) Israël op onmiddellijk te stoppen met het offensief in de zuidelijke stad in de Gazastrook. Israël negeert dat tussenvonnis van het ICJ en voert nog dagelijks aanvallen uit in de stad.

'Ontbinding oorlogskabinet zat eraan te komen'

Netanyahu ontbindt oorlogskabinet

De Israëlische premier Netanyahu heeft besloten het in oktober gevormde oorlogskabinet te laten ontbinden. Dat heeft hij gisteren bekendgemaakt in een vergadering met de andere leden van het oorlogskabinet, melden Israëlische media vandaag.

Vorige week zondag stapte Benny Gantz van de Partij van Nationale Eenheid uit het oorlogskabinet. Voor de terreuraanslag van Hamas op 7 oktober, zat Gantz in de oppositie. Ook oppositieleider Lapid was uitgenodigd om deel uit te maken van het oorlogskabinet, maar hij weigerde.

Dat het oorlogskabinet wordt ontbonden, betekent niet dat de regering van Netanyahu zijn meerderheid in het parlement verliest. Het oorlogskabinet stond namelijk los van het gewone kabinet.

Netanyahu in het Israëlische parlement vorige week

Adviseur van president Biden naar Israël vanwege spanningen met Hezbollah

Vandaag zal een van de adviseurs van de Amerikaanse president Biden naar Israël reizen, melden Amerikaanse media op basis van anonieme regeringsfunctionarissen. Het gaat om Amos Hochstein, die jarenlange ervaring heeft met bemiddelen tussen Israël en Hezbollah.

Gisteren ging Daniel Hagari, woordvoerder van het Israëlische leger, in een Engelstalige videotoespraak in op de aanvallen van Hezbollah vanuit Libanon. "De toenemende agressie van Hezbollah brengt ons aan de rand van wat een bredere escalatie zou kunnen zijn", zei Hagari.

Hezbollah is een politieke partij in Libanon en militante beweging van sjiitische moslims. De groep, een bondgenoot van Hamas, wordt door verschillende landen, waaronder Nederland, als terroristische organisatie beschouwd.

De afgelopen maanden vinden er vrijwel dagelijks aanvallen over en weer plaats tussen het Israëlische leger en Hezbollah. Vorige week voerde Hezbollah een grootschalige raketaanval uit op het noorden van Israël. De Israëlische premier Netanyahu dreigde met een groot offensief te reageren.

Wie is Hezbollah en wat willen ze?

Israëlische demonstranten blokkeren wegen in Tel Aviv

In Israël blokkeren demonstranten sinds vanochtend een aantal belangrijke wegen uit protest tegen het optreden van de Israëlische overheid. De demonstranten eisen nieuwe verkiezingen en roepen op tot de vrijlating van de gijzelaars. Ze vinden dat de regering meer werk moet maken van het sluiten van een deal met Hamas om zo Israëliërs vrij te krijgen.

Deze week zijn er meerdere protesten aangekondigd in Israël. Voor vanavond is er een demonstratie gepland bij de Knesset, het Israëlische parlement. Daarna zal een protestmars gehouden worden.

Eerder dit weekend gingen tienduizenden demonstranten de straat op:

Opnieuw tienduizenden demonstranten de straat op in Tel Aviv

'Doden en gewonden na Israëlische aanval Gaza-stad'

Het Palestijnse persbureau Wafa meldt de dood van twee Palestijnen na een Israëlische aanval in Gaza-Stad. Dertien anderen zouden gewond zijn geraakt.

Een Palestijnse vrouw op een begraafplaats in Gaza-Stad

Welkom

Welkom in het liveblog over de crisis in het Midden-Oosten. Het liveblog van vorige week is hier terug te lezen.