Fractievoorzitters op het RTL-verkiezingsdebat voor de Statenverkiezingen in 2019
NOS NieuwsAangepast

RTL ziet af van verkiezingsdebat door bezwaren over planning en invulling

RTL gaat dit jaar geen verkiezingsdebatten uitzenden voor de Provinciale Statenverkiezingen. De zender en de politieke partijen konden het niet eens worden over de planning ervan. Ook aanschuiven bij RTL-talkshow Jinek voor een debat bleek geen oplossing te zijn. Dat bevestigt plaatsvervangend chef van de politieke redactie Stephan Koole na berichtgeving door de Volkskrant.

RTL wilde ruim twee weken voor de verkiezingen van 15 maart een debat met de zes grootste partijen in de Tweede Kamer (VVD, D66, PVV, CDA, PvdA, SP) organiseren. Die timing kwam niet iedereen goed uit.

Het idee om het debat onder te brengen bij Jinek liep vast omdat er bij de redactie van Jinek een voorkeur was om Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging (BBB) en Joost Eerdmans van JA21 te laten aanschuiven. Dan zou regeringspartij CDA mogelijk afvallen. De BBB en JA21 kunnen volgens peilingen op 15 maart veel stemmen binnenhalen.

Politieke afwegingen

De VVD zou hebben vastgehouden aan de oorspronkelijke opzet met de zes grootste partijen. De partij ontkent verantwoordelijk te zijn voor het niet doorgaan van het RTL-debat, schrijft de Volkskrant.

Wel zou er binnen de VVD geen animo zijn om te gaan debatteren met de fractievoorzitters van JA21 of de BBB, wijzend op het lage zetelaantal van hun partijen in de Tweede Kamer.

Ook andere politieke afwegingen zouden een rol hebben gespeeld. De VVD wilde de twee partijen om verschillende redenen geen groot podium bieden, is de lezing.

De NOS zendt op 3 maart een debat uit op NPO Radio1. Daar doen zestien partijen aan mee. Op 14 maart is het NOS tv-debat. Aan die uitzending doen zowel de partijleiders als provinciale lijsttrekkers mee.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl