liveblog

Meer dan 3600 doden in Turkije en Syrië • Nederlands reddingsteam geland

liveblog gesloten

'Reddingswerkzaamheden bemoeilijkt door weer en staat wegen'

De reddingswerkzaamheden in Syrië verlopen moeizaam door onder meer de slechte staat van de wegen en brandstoftekorten. Ook ligt er sneeuw waardoor het getroffen gebied moeilijk bereikbaar is. Dat heeft een van de coördinatoren die namens de Verenigde Naties betrokken is bij de operatie gezegd. "De wegen zijn ernstig beschadigd, we moeten creatief zijn in hoe we de mensen nu bereiken", zei hij tegen persbureau Reuters. In het getroffen gebied slapen vannacht veel mensen buiten of in hun auto, terwijl de temperatuur rond het vriespunt ligt.

Al ruim 700.000 euro opgehaald door Rode Kruis

Er is binnen een dag al ruim 700.000 euro opgehaald door het Rode Kruis voor de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië.

Eerder vandaag werd door de hulporganisatie giro 7244 opengesteld om geld in te zamelen. Donaties worden besteed aan tenten, dekens en eten. Maar ook om zoek- en reddingsacties te financieren.

Nederlands hulpteam geland in Adana

Het Nederlandse zoek- en reddingsteam USAR is aangekomen in Turkije. Er zijn 65 mensen mee en acht reddingshonden.

Het toestel is geland op de luchthaven van Adana, in het zuiden van het land. Vanaf daar moet er met lokaal vervoer naar de getroffen gebieden gereisd worden.

Een vrachtvliegtuig met materieel is nog onderweg. Het gaat onder meer om gereedschap om door gewapend beton te boren, microfoons om mensen te zoeken onder puinbergen en materiaal om van grote hoogte te kunnen afdalen. Ook neemt het team een eigen tentenkamp, eten, drinkwater en toiletten mee.

Hulpteams onderweg naar Turkije en Syrië

Uit de hele wereld zijn reddingsteams onderweg naar of inmiddels gearriveerd in het rampgebied in Turkije en Syrië, waar gevreesd wordt dat nog talloze mensen bedolven liggen onder ingestorte gebouwen. De Turkse regering meldt dat bijna alle getroffen gebieden bereikt zijn door reddingswerkers, maar dat versterkingen nodig zijn om zo snel mogelijk burgers onder het puin vandaan te halen.

De hele wereld stuurt hulp naar Turkije en Syrië

De Syrische peuter Raghad is door reddingswerkers onder het puin vandaan gehaald

Syrische peuter Raghad is gered, maar haar familie overleeft de aardbeving niet

'Meer dan 7300 mensen levend onder het puin vandaan gehaald'

Er zijn in Turkije meer dan 7800 mensen levend onder het puin vandaan gehaald. Dat heeft een Turkse regeringsfunctionaris gezegd tegen persbureau AP. Andere media spreken over ruim 7300 slachtoffers die gered zijn.

Reddingsacties zijn nog in volle gang. Over het aantal mensen dat in Syrië onder ingestorte gebouwen vandaan is gehaald, zijn nog geen cijfers bekend.

Dodental van aardbeving loopt op tot zeker 3600

Het dodental als gevolg van de zware aardbeving in Turkije en Syrië is opgelopen tot ongeveer 3600. In Turkije zijn volgens de rampenbestrijdingsdienst zeker 2316 mensen om het leven gekomen. Er zijn ruim 13.000 gewonden.

In het noordwesten van Syrië, waar rebellen de macht in handen hebben, zijn volgens hulporganisatie Witte Helmen meer dan 700 doden gevallen. Ook zijn er daar meer dan 2000 gewonden.

In het deel van Syrië dat onder controle staat van de regering in Damascus zijn zeker 593 doden gevallen als gevolg van de aardbeving, meldt persbureau Reuters. Ook zijn er daar ruim 1300 gewonden.

Het dodental zal nog verder oplopen: veel mensen liggen nog onder het puin.

Beeld van de verwoestingen in Antakya

Dodental in Syrië gestegen naar meer dan 1000

In Syrië is het dodental als gevolg van de aardbeving opgelopen tot boven de duizend. In het noordwesten van Syrië, waar rebellen de macht in handen hebben, zijn volgens hulporganisatie Witte Helmen meer dan 700 doden gevallen. Ook zijn er daar meer dan 2000 gewonden.

De Witte Helmen verwachten dat het aantal slachtoffers nog verder zal stijgen: honderden gezinnen liggen nog onder het puin.

In het gebied dat onder controle staat van de regering in Damascus zijn zeker 593 doden gevallen als gevolg van de aardbeving, meldt persbureau Reuters. Ook zijn er daar ruim 1300 gewonden.

Ook in Turkije loopt het dodental verder op. Het hoofd van de rampenbestrijdingsdienst meldt 1762 doden als gevolg van het natuurgeweld. In tien Turkse provincies zijn er doden gevallen.

Nederlands reddingsteam vertrokken naar Turkije

Het Nederlandse reddingsteam van USAR is vanaf de luchthaven Eindhoven Airport vertrokken naar Turkije. Er zijn 65 mensen mee en acht reddingshonden. Het toestel zal landen op de luchthaven van Adana, in het zuiden van het land.

"We komen daar vanavond laat aan en afhankelijk van de steun die we daar krijgen hopen we zo snel mogelijk, binnen een dag, operationeel te zijn", zegt logistiek specialist Michael Berger. "Hoe eerder we aan het werk zijn, hoe groter de kans dat we nog mensen kunnen redden."

Over een half uur vertrekt vanuit Eindhoven ook een toestel van Defensie naar Turkije, met aan boord onder meer 15 ton zwaar redgereedschap en andere benodigdheden. Het gaat om onder meer hydraulische apparatuur om puin weg te halen, maar ook om communicatie-apparatuur, tenten, voedsel en water.

De teamleden van USAR (Urban Search And Rescue Team) zijn in hun dagelijkse werk verbonden aan onder meer de politie, veiligheidsregio's en het ministerie van Defensie. De organisatie bestaat uit onder meer zoek- en reddingspersoneel, medisch personeel en speurhondengeleiders. De organisatie wordt ingezet bij rampen of ongevallen in Nederland en in het buitenland.

Reddingswerker: 'Het is mooi, je kan echt wat bijdragen'

Week van nationale rouw in Turkije

De Turkse president Erdogan heeft zeven dagen van nationale rouw afgekondigd, na de zware aardbevingen in het land. In het hele land zal de Turkse vlag halfstok hangen. Ook hangt de vlag halfstok op de Turkse diplomatieke posten.

Dodental na aardbeving loopt verder op, tot boven de 2600

Het dodental van de aardbeving is opgelopen tot boven de 2600. Volgens de Turkse minister van Gezondheid zijn er in Turkije 1651 mensen om het leven gekomen en zijn er 11.119 gewonden.

In Syrië staat het dodental op zeker 968. In het gebied dat onder controle staat van de regering zijn zeker 538 doden gevallen. Ook zijn daar zo'n 1300 gewonden. In het noordwesten van Syrië, waar rebellen de macht in handen hebben, zijn zeker 430 mensen omgekomen.

  • Reuters
    Verwoestingen in Diyarbakır
  • Reuters
    Verwoestingen na de aardbeving in Diyarbakır
  • Reuters
    Verwoestingen na de aardbeving in Osmaniye

Zeldzaam contact tussen Turkse president en Griekse premier

De Turkse president Erdogan en de Griekse premier Mitsotakis hebben voor het eerst in lange tijd weer direct contact gehad. Mitsotakis zegt dat hij namens alle Grieken de condoleances heeft overgebracht aan Erdogan. "We staan klaar om alle hulp die nodig is te bieden", zo meldt hij.

Volgens persbureau AFP stijgt vanavond nog een Griekse militair vliegtuig op om hulpmiddelen te sturen.

Vorig jaar zei Erdogan dat hij niet meer wilde praten met Mitsotakis. De Grieken en Turken hebben een gespannen relatie met elkaar. Ze zijn het bijvoorbeeld niet eens over economische rechten in het oostelijke Middellandse Zeegebied en over eilanden in de Egeïsche Zee. De twee NAVO-lidstaten hebben elkaar echter vaker geholpen na aardbevingen. Dat gebeurde bijvoorbeeld na een zware aardbeving in 1999, waarbij ten minste 17.000 mensen om het leven kwamen.

Zo gaat het Rode Kruis straks te werk in Syrië en Turkije

Rode Kruis: 'Het gaat om een enorm gebied, waar we hulpverlenen'

Turkije-correspondent: 'Het wordt een zware nacht'

"Als je alleen al kijkt naar het aantal gebouwen dat is ingestort na de eerste en die tweede beving, is de verwachting dat het aantal doden in Turkije nog verder zal oplopen. Vooral die tweede beving heeft tot paniek geleid", zegt Turkije-correspondent Mitra Nazar.

"Van de gebouwen die aanvankelijk alleen beschadigd raakten maar wel bleven staan, zijn er na die tweede beving een heleboel alsnog naar beneden gekomen. Veel mensen durven nu hun huis niet meer in. Er zijn zelfs mensen die in hun auto verblijven, soms met het hele gezin.

Inmiddels zijn er veel reddingsteams aanwezig in het gebied. Maar het zoeken naar overlevenden is een gevaarlijke operatie met die naschokken. Ook het Turkse leger is in het rampgebied aangekomen om te helpen zoeken. Verder zijn er opvangcentra ingericht, voornamelijk met tenten omdat mensen niet in gebouwen van steen of beton durven te verblijven.

Vanuit de niet getroffen gebieden in Turkije zijn verschillende inzamelingsacties opgezet. Er wordt bijvoorbeeld opgeroepen om kleding, dekens en voedsel in te zamelen. Want het is er koud en het sneeuwt. Dus het wordt een zware nacht."

Syrië vraagt internationale gemeenschap om hulp

Syrië vraagt hulporganisaties, de VN en landen om hulp in de nasleep van de zware aardbeving. Er is grote behoefte aan reddingswerkers, noodhulp, voedsel en water.

Voor de inwoners van het getroffen gebied in Noord-Syrië betekent de aardbeving een ramp bovenop een ramp. In het land woedt al tien jaar een burgeroorlog. Voor zover bekend zijn bij de aardbeving 850 mensen omgekomen en ruim 2000 mensen gewond geraakt.

Buitenlandminister Faisal Mekdad zegt dat de regering bereid is om internationale organisaties "alle benodigde faciliteiten" aan te bieden zodat zij humanitaire hulp kunnen leveren. Onder meer Rusland, China en Algerije hebben hulp toegezegd aan Syrië.

Inmiddels zeker 1541 dodelijke slachtoffers in Turkije

Opnieuw is het dodental in Turkije als gevolg van de twee aardbevingen opgelopen. Inmiddels staat vast dat zeker 1541 mensen zijn omgekomen, maakte vicepresident Fuat Oktay bekend.

Het betekent dat er in Syrië en Turkije bij elkaar ruim 2300 dodelijke slachtoffers zijn geborgen. Er is een enorme reddingsoperatie op touw gezet om overlevenden en overledenen onder het puin vandaan te halen. Turkije zegt dat alle getroffen gebieden worden geholpen. Maar in het door burgeroorlog getroffen Syrië is grote onduidelijkheid over de situatie.

Vanwege de ramp blijven in Turkije alle scholen een week dicht. Alle schoolgebouwen en andere onderwijsgerelateerde instellingen worden deze week gebruik als opvanglocaties voor slachtoffers.

Enorme reddingsoperatie komt op gang

In Syrië en Turkije zijn vele duizenden reddingswerkers op zoek naar overlevenden. Er wordt gevreesd dat talloze mensen nog bedolven liggen onder het puin. VN-teams op locatie inventariseren welke hulp er allemaal nog nodig is.

Volgens de Turkse autoriteiten zijn inmiddels alle getroffen gebieden bereikt door reddingsteams. Maar er zijn nog vele versterkingen nodig om zo snel mogelijk burgers onder het puin vandaan te halen.

Vanuit het buitenland is volop hulp aangeboden. Zo vliegt vanavond een team Nederlandse reddingswerkers naar de getroffen gebieden. Het gaat om 65 personen en acht honden.

De Reddingsgroep Zuid-Holland Zuid, onderdeel van het Urban Search and Rescue Team (USAR)

Ook reddingsteams van het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk komen vanavond aan in Turkije. Frankrijk stuurt 139 reddingswerkers, het Verenigd Koninkrijk 76.

Eveneens Rusland heeft hulp toegezegd aan Syrië en Turkije. "Bashar al-Assad heeft het aanbod dankbaar geaccepteerd", meldt het Kremlin in een verklaring. De Syrische en Russische president zijn bondgenoten van elkaar.

Waarom het aardbevingsgevaar in Turkije zo groot is

Dodental in Turkije opgelopen tot 1498

Het dodental in Turkije is opgelopen tot 1498, melden de autoriteiten. Dat zijn er bijna 400 meer dan bij de vorige update. Het betekent dat er in Syrië en Turkije bij elkaar zeker 2277 mensen zijn omgekomen bij de twee zware aardbevingen.

Tweede aardbeving treft Turkije live op televisie

Tweede aardbeving treft Turkije op live televisie

Turkse organisaties in Nederland vanavond bijeen voor hulp

Een aantal Turkse organisaties in Nederland komt vanavond bijeen om aardbevingsslachtoffer te helpen. Het doel is ondersteuningsacties op touw zetten voor slachtoffers en hun familie.

"Ons verdriet is groot. We gaan over tot initiatieven waarin we onze solidariteit met Turkse inwoners in het getroffen gebied kunnen tonen", laten de organisaties weten in een persbericht.

Ook de stichting Kamer van Koophandel Nederland-Turkije roept op tot hulp voor het getroffen gebied. Voorzitter Ethem Emre roept alle Nederlandse belangenorganisaties, ondernemers en het bedrijfsleven op om Turkse ondernemers en de economie in de regio te steunen, zegt hij tegen persbureau ANP.

Inmiddels zeker 1900 doden in Turkije en Syrië

Bij de zware aardbevingen in Turkije en Syrië zijn volgens de laatste informatie zeker 1900 mensen omgekomen. Wereldgezondheidsorganisatie WHO verwacht dat het dodental nog veel verder op zal lopen. Het is onduidelijk hoeveel mensen er bedolven liggen onder puin.

Syrië meldt een dodental van 783 en enkele duizenden gewonden, schrijft nieuwszender Al Jazeera. Daarvan zijn 403 dodelijke slachtoffers gevallen in gebieden die onder controle staan van de Syrische regering. In de overige regio's zijn 380 doden gemeld door hulporganisatie de Witte Helmen.

Schade in een Syrisch dorp als gevolg van de aardbeving

In Turkije spreken reddingswerkers van zeker 1121 doden. Naar schattingen zijn vele duizenden mensen gewond geraakt. Overigens is nog veel onduidelijk over de gevolgen van de tweede aardbeving, met een kracht van 7,7 in Centraal-Turkije. Ook daar wordt gevreesd voor veel slachtoffers.

President Erdogan sprak eerder van de zwaarste beving sinds 1939. Die had een vergelijkbare kracht als die van vannacht. Qua slachtofferaantal was er in 1999, voor zover nu bekend, een zwaardere beving. Die beving van 7,4, bij Izmit, eiste meer dan 17.000 levens, en volgens sommige schattingen vielen er meer dan 30.000 doden.

Beeld van verwoesting in Turkse stad Antakya

Op sociale media is te zien dat de stad Antakya, in het diepe zuiden van Turkije, zwaar getroffen is door de eerste aardbeving. Dat is opvallend, omdat deze stad hemelsbreed op zeker honderd kilometer afstand ligt van het epicentrum van de beving.

Deze video is gemaakt in Antakya, waar veel gebouwen verwoest zijn:

Rode Kruis opent gironummer voor slachtoffers Turkije en Syrië

Het Rode Kruis opent Giro 7244 om geld in te zamelen voor de aardbevingsslachtoffers in Turkije en Syrië. "In een paar seconden heeft een zware aardbeving het leven van mensen in Syrië en Turkije volledig in puin geschud", meldt de hulporganisatie op zijn website.

'Uitzonderlijke' aardbevingen waarneembaar tot in Groenland

De twee zeer zware aardbevingen in Turkije en Syrië zijn tot in Groenland waargenomen. Dat zegt de Deene seismoloog Tine Larsen tegen het ANP. Het gaat om een beving met een kracht van 7,8 en later een van 7,5.

Ook KNMI-seismoloog Läslo Evers benadrukte vanmorgen dat het gaat om buitengewoon zware bevingen. "Voor de regio is dit uitzonderlijk. Het is de zwaarste in die specifieke regio", zei Evers in het NOS Radio 1 Journaal over de eerste aardbeving.

Syrisch gezin overleefde aardbeving maar net: 'Hele flat stortte in'

In een overvol Syrisch ziekenhuis vertelt een vader hoe zijn flat instortte. Hij was met zijn gezin net op tijd buiten:

Syrisch gezin overleefde aardbeving maar net: 'Hele flat stortte in'

Turkije: ruim 2800 gebouwen verwoest, ruim duizend doden

Bij de zware aardbeving vanmorgen in Zuid-Turkije zijn volgens de reddingsdiensten ruim 2800 gebouwen verwoest. Verder is het dodental in het land opgelopen tot boven de duizend.

Over de gevolgen van de tweede zware beving, in Centraal-Turkije, is nog geen nieuwe informatie beschikbaar. De Amerikaanse seismologische dienst USGS meldt dat de kans groot is op meer slachtoffers en forse verwoesting.

65 Nederlandse reddingswerkers en 8 honden naar Turkije

Vanavond vliegt een Nederlands reddingsteam naar Turkije om hulp te bieden. Het gaat om 65 reddingswerkers en 8 honden, meldt het Nederlandse USAR (Urban Search and Rescue Team).

Het team vertrekt naar verwachting rond 19.00 uur per vliegtuig naar het rampgebied. Volgens USAR vertrekt een half uur eerder vanaf Eindhoven een vrachtvliegtuig met 15 ton aan zwaar redgereedschap.

Ook andere landen hebben hulp toegezegd bij de zoektocht naar overlevenden. Zo gaat bijvoorbeeld een groep Poolse reddingswerkers, bestaande uit 76 brandweerlieden, naar Turkije.

Onder meer een brandweerteam uit Lodz gaat mee:

'We gaan op zoek naar gewonden tussen het puin'

Grote zorgen bij Turkse Nederlanders om familie: 'Ik vrees het ergste'

Turkse Nederlanders proberen na de zware aardbeving van vannacht in het zuiden van Turkije contact te leggen met familieleden in het getroffen gebied. "Ik voel me machteloos."

Trouw-columniste Emine Uğur is geboren in de stad Gaziantep, op enkele tientallen kilometers van het epicentrum. Ze heeft er veel familie wonen. Sinds 03.00 uur probeert ze familieleden te bereiken. "De meesten zijn oké, gelukkig. We hebben alleen nog niets gehoord van een neef. Hij woont in een gebouw dat is ingestort. Ik vrees het ergste."

Het ministerie van Buitenlandse Zaken roept Nederlanders in het getroffen gebied in Turkije op zich te registreren voor de informatieservice van het ministerie. Zo kunnen ze op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen rondom de aardbevingen in het land.

Dodental in Syrië loopt op tot bijna 600

Volgens de laatste cijfers van de Syrische regering zijn zeker 371 mensen omgekomen bij de zware aardbeving van vanmorgen. Het is nog onduidelijk of er ook slachtoffer zijn gevallen bij de tweede beving, die plaatsvond in Centraal-Turkije. Wel duidelijk is dat de schok ook merkbaar was in Syrië.

Een groot deel van Syrië staat niet onder controle van de regering. In deze gebieden is volgens hulporganisatie de Witte Helmen sprake van zeker 221 doden.

Hier waren de twee zware aardbevingen in Turkije

In bovenstaande kaart zijn de locaties van de twee zware aardbevingen in Turkije te zien. Minder dan 12 uur na de eerste aardbeving volgde een tweede aardbeving met een kracht van 7,7. Het epicentrum ligt in het district Elbistan in de provincie Kahramanmaraş.

Verdere details ontbreken nog, maar de schok werd wederom in de wijde regio gevoeld, tot in Irak en de Syrische hoofdstad Damascus.

Instortende gebouwen in Aleppo

In Syrië zijn ook vele honderden mensen omgekomen. In een video is te zien hoe inwoners vluchten en schreeuwen voor gebouwen die instorten.

Sommige zwaargetroffen gebieden staan niet onder controle van de regering. Hierdoor is de toegang tot medische zorg en noodvoorraden beperkt. De Witte Helmen, een hulporganisatie die actief is in door rebellen bezette gebieden in Syrië, hebben de noodtoestand uitgeroepen.

Nieuwe aardbeving van 7,7 in centraal-Turkije

Volgens het Europees-Mediterraanse aardbevingscentrum EMSC is Turkije getroffen door een nieuwe aardbeving met een kracht van 7,7. Het epicentrum ligt in het district Elbistan in de provincie Kahramanmaraş. Verdere details ontbreken nog, maar de schok werd wederom in de wijde regio gevoeld, tot in Irak en de Syrische hoofdstad Damascus.

Van Kökçü tot emotionele Volkan Demirel: Turks voetbal reageert op aardbeving

Heel wat Turkse voetbalclubs hebben via sociale media hun medeleven betuigd met de honderden slachtoffers van de aardbeving die in de nacht van zondag op maandag plaatsvond. Niet alleen de nationale bond en clubs reageerden, ook tal van (voormalig) internationals van Turkije.

Een van hen was Orkun Kökçü van Feyenoord, die inmiddels 18 wedstrijden speelde voor het Turkse nationale elftal.

Lees het artikel hieronder:

Waar vond de aardbeving plaats?

Het epicentrum van de aardbeving met een kracht van 7,8 die vanmorgen Turkije en Syrië trof, lag in de buurt van de stad Gaziantep. Maar naast Turkije en Syrië werd de beving ook in Libanon, Cyprus en Israël gevoeld.

Ook correspondent Daisy Mohr voelde de beving. Mohr zit in Erbil in Noord-Irak, zo'n 700 kilometer van het epicentrum. "Vannacht schudde de kamer, de lamp ging op en neer en mensen renden uit hun hotelkamer naar buiten."

Ook werden de naschokken daar gevoeld.

WHO bezorgd over gebrek aan nieuws uit gebieden Turkije

Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft zorgen geuit over het gebrek aan nieuws uit verschillende gebieden in Turkije. "Nationale autoriteiten concentreren zich op dit moment op zoek- en reddingsacties", zei een woordvoerder van de WHO tegen persbureau Reuters in een verklaring.

"Daarna verwachten we een grotere behoefte aan traumazorg om de gewonden te behandelen en het hele gezondheidssysteem in de getroffen gebieden te ondersteunen."

Camera's leggen verwoestende aardbeving Turkije vast

De aardbeving in Turkije is vastgelegd op verschillende camera's. Een getuige filmde het instorten van een flatgebouw.

Camera's leggen verwoestende aardbeving Turkije vast

Dodental Turkije en Syrië: minstens 641

Het gecombineerde dodental in Turkije en Syrië stijgt tot minstens 641 doden. Associated Press meldt dat in zeven Turkse provincies ten minste 284 mensen zijn omgekomen. Volgens Syrische staatsmedia is het dodental in door de regering gecontroleerde gebieden van Syrië gestegen tot 237.

Volgens de burgerhulporganisatie de Witte Helmen zijn zeker 120 mensen om het leven gekomen in door rebellen bezette gebieden in Syrië.

In de Turkse provincies Gaziantep en Kahramanmaras zijn bijna 900 gebouwen verwoest, heeft vicepresident Fuat Otkay gezegd. In de kustplaats Iskanderoun is een ziekenhuis ingestort. Of daar slachtoffers zijn gevallen, is niet meteen bekend, zei hij. "Helaas worstelen we tegelijkertijd met extreem zware weersomstandigheden", zei Oktay.

Vorig jaar ruim 20.000 bevingen en trillingen in Turkije

Doordat Turkije op en nabij verschillende breuklijnen ligt, is het land een van 's werelds meest actieve aardbevingsgebieden. Het grootste deel van het land bevindt zich op de Anatolische tektonische plaat, die zich tussen twee grote platen bevindt - de Euraziatische en Afrikaanse.

De Turkse rampenbestrijdingsorganisatie AFAD registreerde in 2022 meer dan 22.000 aardbevingen en trillingen, vaak met slachtoffers als gevolg, schrijft de BBC.

Volgens Turkije-correspondent Mitra Nazar is er al jaren regelmatig kritiek dat steden in het land niet aardbevingsbestendig zijn.

Enorme schade na aardbeving Turkije: 'Er zitten nog steeds mensen vast onder het puin'

Enorme schade na aardbeving Turkije: 'Er zitten nog steeds mensen vast onder het puin'

Correspondent Mitra Nazar: 'Al jaren kritiek over aardbevingsbestendigheid'

Het is zeer waarschijnlijk dat het dodental van 284 in Turkije nog aanzienlijk gaat oplopen, zegt Turkije-correspondent Mitra Nazar. "Er zijn 1700 gebouwen in tien grote steden ingestort", zegt Nazar. "De beelden op televisie en op sociale media spreken voor zich. Je ziet flatgebouwen die ingestort zijn. Het gebeurde midden in de nacht, dus veel mensen lagen te slapen."

In Turkije is er voortdurend kans op zware aardbevingen, zegt Nazar. "Er is al jaren kritiek dat steden niet aardbevingsbestendig zijn. Daar zullen we komende tijd veel over horen."

Het leger is gemobiliseerd. Ook uit Ankara en Istanbul zijn troepen onderweg. "Dat is zeker 10 uur rijden. Alle hulpdiensten die er zijn, worden ingeschakeld. Doordat een aantal vliegvelden ook ernstig beschadigd, is maakt het lastig. Daarbij zijn er ook steeds nog naschokken, waardoor het nog steeds spannend is."

Hoekstra: Nederland stuurt reddingswerkers naar Turkije

Nederland stuurt een Urban Search and Rescue team naar Turkije. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Hoekstra gemeld op Twitter. Het team bestaat uit politie, militair en medisch personeel en brandweerlieden, zegt Hoekstra.

Seismoloog: 'Mogelijk zwaarste aardbeving ooit in Turkije'

Volgens seismoloog Stephen Hicks, een seismoloog aan het University College London, kan de aardbeving van vannacht mogelijk de zwaarste ooit in Turkije gemeten zijn.

"Zonder al te veel twijfel denk ik dat de aardbeving van vandaag de geschiedenis in kan gaan al de gedeeld grootste - zo niet de grootste - aardbeving die ooit is geregistreerd in Turkije", zegt hij.

De vorige grootste was een aardbeving in december 1939 in noordoost-Turkije, zegt Hicks.

EU-diplomaat: 'Klaar om te helpen"

EU-buitenlandcoördinator Josep Borrell zegt op Twitter dat de lidstaten klaar zijn om Turkije en Syrië te helpen in de nasleep van de aardbeving.

Dodental Turkije en Syrië: zeker 500 doden

Door de aardbeving in het zuiden van Turkije zijn zeker 500 doden en duizenden gewonden gevallen.

De Turkse vice-president zegt dat er ruim 280 doden zijn geteld. 2300 mensen raakten gewond. De Syrische staatstelevisie meldt dat er aan hun kant ruim 230 doden zijn.

Er wordt gevreesd dat het dodental nog zal oplopen, in zowel Turkije als buurland Syrië liggen nog veel mensen onder het puin.

Kasteel in Gaziantep zwaar beschadigd

In de stad Gaziantep is een historisch kasteel zwaar beschadigd door de aardbeving. Het epicentrum lag op enkele tientallen kilometers ten noordwesten van Gaziantep, waar zo'n 2 miljoen mensen wonen.

Op Twitter worden foto's getoond van de oorspronkelijke situatie en de ravage na de aardbeving.

Het kasteel, gebouwd op de top van een heuvel in het centrum van Gaziantep, stamt uit de 2e eeuw na Christus. De muren van het kasteel waren opgetrokken uit steen en het had twaalf torens.

Het gebouw is vele malen gerenoveerd en kreeg zijn definitieve vorm in 2000. Er zat onder meer een museum in.

Syrië: 237 doden door aardbeving

Het Syrische ministerie van Volksgezondheid meldt dat er door de aardbeving 237 doden zijn gevallen. Meer dan 600 mensen raakten gewond, zegt het ministerie. De genoemde aantallen zijn slachtoffers uit de provincies Aleppo, Latakia, Hama en Tartus.

Persbureau AP meldt dat er minimaal 47 mensen zijn omgekomen in de door de rebellen bezette provincies. Turkije meldt officieel 76 doden.

Het epicentrum van de beving lag op enkele tientallen kilometers ten noordwesten van Gaziantep, waar zo'n 2 miljoen mensen wonen. De Turkse stad ligt niet ver van de grens met Syrië.

Video: beelden van schade in Syrië na aardbeving

Honderden doden in Syrië na aardbeving

Zelensky: 'Oekraïne klaar om hulp te bieden'

De Oekraïense president Zelensky heeft gezegd dat zijn land klaar is om de nodige hulp te bieden aan Turkije in de nasleep van de aardbeving.

"We betuigen onze condoleances aan de families van de slachtoffers en wensen de gewonden een spoedig herstel. Wij staan naast de mensen van Turkije in deze moeilijke tijd. We staan klaar om de nodige hulp te bieden om de gevolgen van de ramp te boven te komen.", zegt Zelensky.

Witte Helmen: noodtoestand in noordwesten van Syrië

De Witte Helmen hebben een verklaring afgegeven waarin ze de noodtoestand afkondigen in het noordwesten van Syrië na de aardbeving.

"De aardbeving heeft geleid tot honderden gewonden, tientallen doden en mensen die zijn gestrand in de winterkou. Ongunstige weersomstandigheden, waaronder lage temperaturen en stormachtig weer, hebben de benarde situatie verergerd", meldt de burgerbeschermingsorganisatie.

1000 reddingswerkers uit Istanbul naar rampgebied

Vanuit Istanbul worden bijna 1000 zoek- en reddingsvrijwilligers naar de getroffen aardbevingsgebieden in Turkije gestuurd. Dat meldt de gouverneur van Istanbul Ali Yerlikaya vandaag.

Het Turkse rampenbestrijdingsbureau heeft om internationale steun gevraagd om de zoek- en reddingswerkzaamheden uit te breiden.

Tsunami-alarm in Italië, later afgezwakt

De aardbeving van vanochtend werd ver buiten Turkije gevoeld. Naast Syrië schudde de grond ook op Cyprus en in delen van de Palestijnse gebieden.

Aan de overkant van de Middellandse Zee in Italië, werd even gevreesd voor een mogelijke tsunami. Er werd een alarm uitgestuurd, dat rond 07.00 uur is afgezwakt. Voor zover bekend is er geen vloedgolf ontstaan.

Video: zoeken naar overlevenden in het puin

In onderstaande video is te zien hoe mensen eerder vandaag na de aardbeving in Turkije op zoek zijn naar mensen onder het puin

Doden en gewonden in Turkije bij zware aardbeving

Meer dan 100 doden in Syrië

Volgens staatsmedia zijn in Syrië meer dan 100 mensen om het leven gekomen en honderden anderen gewond geraakt. De beving werd gevoeld langs de westkust van het land, van Latakia tot de hoofdstad Damascus.

Het trof ook door de oppositie gecontroleerde regio's langs de Syrisch-Turkse grens, waar de toegang tot gezondheidszorg beperkt is. Een video die online is gedeeld door de vrijwillige Syrische burgerbescherming, de Witte Helmen, toont evacuatie- en eerstehulpoperaties in het donker in de regio ten noorden van Aleppo.

Veel bewoners zitten nog steeds vast in het puin, melden lokale media. Ze dringen er ook bij burgers op aan om slachtoffers naar ziekenhuizen te brengen.

VS gaat kijken hoe het kan helpen

De Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur Jake Sullivan zegt dat de Verenigde Staten "diep bezorgd" zijn over de berichten over de ramp. De Amerikaanse president Joe Biden heeft de Amerikaanse hulporganisatie International Development Agency opdracht gegeven om te beoordelen hoe het kan helpen.

Erdogan: 'Samen komen we door deze ramp'

De Turkse president Erdogan heeft op Twitter zijn steun uitgesproken aan alle getroffen burgers.

"We hopen dat we samen zo snel mogelijk en met zo min mogelijk schade door deze ramp heen komen", schrijft Erdogan. Hij zegt dat zoek- en reddingsteams onmiddellijk naar de door de aardbeving getroffen gebieden zijn gestuurd en dat andere eenheden paraat staan.

Veel doden en gewonden in Turkije en Syrië bij zware aardbeving

In het zuiden van Turkije is vannacht een zware aardbeving geweest. Volgens de lokale autoriteiten zijn er zeker 170 doden en honderden gewonden gevallen, in zowel Turkije als Syrië. Er wordt gevreesd dat het dodental nog zal oplopen.

Bewoners werden vlak voor zonsopgang wakker geschud door de beving met een kracht van 7,8. De schokken werden behalve in Turkije ook gevoeld in onder meer Syrië en Libanon. Zelfs uit Caïro komen meldingen binnen.

De schade door de beving is groot: alleen al in de Turkse provincie Malatya zijn volgens de gouverneur zeker 140 gebouwen ingestort. Er liggen nog veel mensen onder het puin. Na de eerste beving renden mensen naar buiten, schrijven Turkse media. Het was op dat moment erg koud.