ANP
NOS Sport

Natuurlijk herinnert Stöve zich de dag nog waarop ze Queen Elizabeth ontmoette

Toen voormalig toptennisster Betty Stöve op haar allerbest was, werd groots aangekondigd dat Queen Elizabeth II bij de finale de bekers kwam uitreiken op Wimbledon. Zo werd Stöve een van de weinige Nederlandse sporters ooit die met de Engelse koningin te maken kreeg.

"Ze heeft me de prijs gegeven. Ik weet alles nog goed, vooral omdat het mijn topjaar was. Voor me stond een kleine dame. Heel hoffelijk, echt een superlady", herinnert Stöve zich die zomerdag in 1977 nog goed. "Maar lang heb ik niet met haar gepraat, hoor."

Alle liefde

Stöve, 77 jaar inmiddels en woonachtig in het Belgische Brasschaat, blikt nog altijd met alle liefde terug op haar fraaie carrière. Onder meer tien grandslamtitels won ze, allemaal in het dubbelspel.

Tijdens die ene singlefinale moest ze onder het toeziend oog van de donderdag overleden Queen haar meerdere erkennen in Virginia Wade, tot op de dag van vandaag de laatste Britse winnares in het enkelspel op het Londense gras.

Getty
Virginia Wade en Betty Stöve met links de Engelse koningin

Een bijzondere dag was het dus, in meerdere opzichten. Slechts vier keer bezocht Elizabeth het tennistoernooi van Wimbledon in de ruim zeventig jaar dat ze koningin was.

"Dat was wel wat, natuurlijk. Ze kwam speciaal voor het honderdjarige jubileum van Wimbledon, met hoed en al", vertelt Stöve. "De delegatie van het koningshuis werd wel helemaal afgeschermd. Ze kregen hun plek op de tribune en werden rondom de wedstrijd vermaakt."

Voor de ceremonie werd ze naar beneden geleid, over de rode loper kwam ze aanlopen om Stöve een medaille te overhandigen. "Ze zal, denk ik, vooral blij geweest zijn dat Wade de finale van me had gewonnen."

"De uitreiking ging voor mijn gevoel heel snel voorbij. En je bent op dat moment vooral teleurgesteld over de wedstrijd. Daarom kan ik me ook niet goed herinneren of ze nog wat tegen me gezegd heeft. Misschien wel iets als: sorry dat je verloren hebt. Maar dat fantaseer ik er nu zelf bij..."

ANP
Betty Stöve als toeschouwer bij de US Open in 2000

Stöve bereikte die week haar hoogste positie ooit op de wereldranglijst. Haar vijfde plek werd pas 42 jaar later overtroffen door Kiki Bertens.

Wel heeft ze van alle Nederlandse vrouwen tot op de dag van vandaag de meeste grandslamtitels op haar naam staan, al verloor ze tijdens die editie van Wimbledon een dag later ook de finales in zowel het vrouwen- als het gemengd dubbelspel. "Ik heb ze wel mooi gehaald", zegt ze er niet zonder trots bij.

Stöve had ook ontmoeting met Schrijvers

Stöve schreef tennisgeschiedenis in een tijdperk waaruit veel hoofdrolspelers ons al ontvallen zijn. Kort na het droevige nieuws over de Queen werd bekend dat ook voormalig Oranje-international Piet Schrijvers is overleden.

"Eigenlijk dacht ik dat dit gesprek over hem zou gaan. Want ik heb Piet ook ooit ontmoet. Ik mocht bij een speciale gelegenheid eens een penalty op hem schieten. Ik ben niet zo'n voetballer; hij hield mijn bal makkelijk tegen."

Bekijk hieronder een aflevering van Andere Tijden Sport over de loopbaan van Betty Stöve.

Betty serveert! De strijd van tenniskampioene Stöve

Stöve heeft zich inmiddels toegelegd op golf. Om de dag loopt ze achttien holes, ofwel de tien kilometer die haar fit houden.

Nee, tennissen doet ze zelf allang niet meer. "Soms pak ik nog weleens mijn oude racket tevoorschijn. Een hartstikke zwaar ding, met ook een klein blad waarmee je de bal goed in het midden moest raken."

Wimbledon is in de loop der jaren ook veranderd. De tijden zijn vervlogen dat spelers samen de baan op gingen en er samen weer af. Het protocol is een stuk losser geworden, de buiging naar het publiek maakt niemand meer omdat het moet. Ze juicht alle vernieuwingen toe.

Wel koestert Stöve de mooie beelden en foto's. Het is voor haar niet specialer dan het al was, die uitzonderlijke begroeting van de Queen. "Ik heb vandaag mijn handen gewoon alweer gewassen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl