Openwaterzwemmer Dario Verani (l) weet het ook niet meer
NOS Sport

Na bijna vier uur zwemmen ontaardt de 25 kilometer openwaterzwemmen in chaos

De wedstrijd over 25 kilometer openwaterzwemmen op de EK in Rome is ontaard in totale chaos. De wedstrijdleiding leek door het kolkende water bij Lido del Ostia de draad volledig kwijt te raken, de race werd gestaakt en er werden geen winnaars aangewezen.

Coach Thijs Hagelstein van de Nederlandse deelnemers Marcel Schouten en Lars Bottelier hield op Twitter lang het raceverloop bij, maar ook hij raakte na bijna vier uur zwemmen het spoor bijster.

De wedstrijdleiding liet later weten dat de race was afgebroken vanwege de zware omstandigheden. Een officiële uitslag komt er niet.

Bij de mannen waren veertien zwemmers gestart op de langste afstand in het open water. Het vrouwenveld telde negen zwemsters. De wedstrijdleiding bood de atleten excuses aan omdat zij vier uur voor niets hadden gezwommen.

Het programma van de EK in het open water moest deze week vanwege de harde wind en hoge golven aan de Italiaanse kust een paar keer worden aangepast.

'Er ontstond anarchie'

De eerdergenoemde coach Hagelstein zag van dichtbij hoe het in Rome helemaal misging bij de wedstrijdleiding. "Toen de officials met vlaggen gingen zwaaien werd het chaotisch", vertelt hij.

"Tot dat moment lagen onze zwemmers goed in de race. Er ontstond onzekerheid en er was allerlei verschillende informatie en toen ontstond anarchie. Op een gegeven moment wisten de zwemmers gewoon niet meer waar ze aan toe waren."

Voor de zwemmers was het natuurlijk een doemscenario. Urenlang voor niets vechten tegen de elementen. "Dat geeft een heel onzaligmakend gevoel. Ze trainen er heel seizoen voor."

"Op zich snap ik dat we stopten, maar wij wilden dat de organisatie zo veel mogelijk zekerheid bood. Deze afloop is onwijs zuur voor de sporters", aldus Hagelstein.

Advertentie via Ster.nl