NOS Wielrennen

Bissegger klopt grote namen bij EK tijdrijden, Van Emden twijfelt na negende plaats

Bissegger is favorieten Küng en Ganna te snel af in race tegen de klok

Stefan Bissegger heeft verrassend de Europese titel tijdrijden voor zich opgeëist. De 23-jarige Zwitser was op het traject over 24 kilometer in Fürstenfeldbruck, nabij München, een halve seconde sneller dan zijn vijf jaar oudere landgenoot Stefan Küng, die de afgelopen twee edities op zijn naam had geschreven.

Küng was bij het meetpunt na 15,3 kilometer nog drie tellen sneller dan Bissegger, maar die maakte het verschil op het dalende stuk naar de meet.

Wereldkampioen Filippo Ganna, die pas afgelopen maandag besloot aan de start te verschijnen, moest genoegen nemen met het brons. De Italiaan gaf negen tellen toe op de tijd van Bissegger, die met een gemiddelde snelheid van 53,1 kilometer per uur over het parcours snelde.

Teleurgestelde Van Emden negende

Jos van Emden was de enige Nederlandse deelnemer aan de wedstrijd, waar erkende toppers in de race tegen de klok als Tadej Pogacar, Wout van Aert en olympisch kampioen Primoz Roglic ontbraken.

De 37-jarige coureur, die 1.22 minuut langzamer was dan de winnaar, vond zich in de eindrangschikking terug op de negende plaats. Dat viel de renner van Jumbo-Visma, nationaal tijdritkampioen in 2010 en 2019, niet mee.

Van Emden trekt zijn conclusie: 'Misschien laatste tijdrit voor Nederland'

Van Emden: "Ik dacht dat de topvijf mogelijk was, maar het ging niet zo goed. Toch de leeftijd, denk ik. Ik vind mijzelf nog steeds een goede wielrenner, maar misschien moet ik concluderen dat mijn tijd als tijdrijder geweest is. Ik hoor niet meer bij de top."

"Ik moet er nog een nachtje over slapen, maar misschien heb ik wel mijn laatste tijdrit voor Nederland gereden. En dat is ook helemaal niet erg. Ik heb sowieso al bij de bondscoach aangegeven dat ik vind dat de jeugd naar de WK moet."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl